Hareide etter landsstyremøtet: Har ikke tillit til Listhaug

STORTINGET (VG) KrF har ikke tillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp), men de har ikke bestemt seg for om de vil felle hele regjeringen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En svært ordknapp KrF-leder Knut Arild Hareide ber etter mandagens landsstyremøte statsminister Erna Solberg (H) om å ta grep.

– KrFs landsstyre har gitt tydelige råd til partiets stortingsgruppe i denne krevende saken. Og KrFs landsstyre har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier han.

Etter at han hadde gitt en redegjørelse for hva KrF kom fram til på sitt møte, ønsket han ikke å besvare spørsmål fra pressen. Det er med andre ord ikke klart hva partiet hans vil foreta seg dersom statsminister Erna Solberg (H) stiller kabinettspørsmål.

Kan felle regjeringen

VG har tidligere omtalt at Solberg kan komme til å sette hele regjeringen på spill dersom KrF stiller seg bak mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug tirsdag, og gir det flertall.

Statsminister Solberg kan fortsette uten Listhaug, eller flytte henne til et annet departement. Det har ikke Frp vært positive til.

les også

Frp-topp: - Ikke akseptabelt at Listhaug bytter departement

I sin tale til landsstyret ba Hareide om at Solberg hindrer det i å gå så langt. I helgen ga han en klar beskjed til henne over telefon:

– Jeg har uttrykt en tydelig melding på vegne av KrF om å ta grep for å hindre et mistillitsforslag i Stortinget, sier Hareide.

Han sier etter landsstyremøtet mandag at KrFs landstyre har gitt stortingsgruppen mandat og tillit til å håndtere saken, som vil komme i Stortinget i morgen.

Fylkesledere: Ansvaret ligger på Erna nå

– Jeg opplever at når det gjelder tillit til ministeren, var landsstyret samstemte, sier sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug til VG. Flere uttrykker det samme.

Utover det vil ikke Bjørkhaug kommentere møtet. Andre KrF-fylkesledere VG har snakket med er klare på at ansvaret for hva som skjer nå, hviler på statsminister Erna Solberg.

– Vi har ikke tillit til Listhaug som justisminister, så ballen ligger hos Solberg nå. Hvordan hun vil løse det, blir opp til henne. Så får stortingsgruppen ta med våre råd videre, sier Jon Normann Tviberg, fylkesleder i Trøndelag

les også

KrF-fylkesledere: Regjeringens fremtid ligger i Erna Solbergs hender

Dag Sele, fylkesleder i KrF Hordaland er fornøyd med at landsstyret landet på en tydelig konklusjon om at de ikke har tillit til justisministeren..

– Samtidig peker vi på statsministerens ansvar, og håper hun kan ta grep som hindrer at det blir regjeringskrise i morgen. Det er helt naturlig å tenke at det på samme måte som dette har vært Erna sitt ansvar en god stund, så er det fortsatt Erna sitt ansvar, sier han.

– Jeg stiller meg bak konklusjonen. Nå gir vi Erna Solberg utfordringen om å ta grep for å unngå mistillit, sier Hege Irene Fossum, fylkesleder i Buskerud.

– Hva slags grep er det hun bør ta?

– Det er opp til henne.

Hagen: – Hareide vil ikke felle regjeringen

I et rom like ved KrFs møte, innkalte også Frp til krisemøte mandag ettermiddag. Møtet varte bare i knappe 15 minutter.

Etter møtet sa Carl I. Hagen at han ikke hadde noen tro på at KrF ville felle regjeringen.

– Hareide vil gå på talerstolen i Stortinget tirsdag og si at de ikke har tillit til Listhaug. Når så statsminister Erna Solberg stiller kabinettspørsmål, så vil Hareide si at de ikke har til hensikt å felle regjeringen.

les også

Hareide: – Problemet med Listhaug stikker dypere

Mulig regjeringskrise

Fra før står Arbeiderpartiet, SV, MDG og Senterpartiet bak mistillitsforslaget som Rødt har fremmet. Bakgrunnen for mistillitsforslaget er justisminister Sylvi Listhaugs omstridte Facebook-post og påfølgende unskyldning i Stortinget som ikke ble godt mottatt.

Et kabinettspørsmål betyr at statsministeren ber Stortinget om tillit på vegne av hele regjeringen. Får hun da flertallet mot seg, må regjeringen gå av - og vi har en regjeringskrise.

Sist gang en regjering gikk av etter et kabinettspørsmål, var i 2000 da Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering gikk av.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Arbeiderpartiet fortsatt stemmer for mistillitsforslaget mot Listhaug etter KrFs beslutning, og at det blir opp til Erna Solberg å avgjøre hvilke konsekvenser flertallet får.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder