ADVARER: Abid Raja advarer mot det han mener er ekstreme tendenser tilknyttet HiO. Foto: Scanpix
ADVARER: Abid Raja advarer mot det han mener er ekstreme tendenser tilknyttet HiO. Foto: Scanpix

Abid Raja advarer Norge etter sjokkutspill fra «sharia-student»: - Nå er det grunn for Norge til å være urolig

INNENRIKS

(VG Nett) En rekke kjente muslimer fordømmer i dag den oppsiktsvekkende uttalelsen om at homofile må drepes.

Publisert: Oppdatert: 16.02.10 18:20

Tirsdag gikk den muslimske demonstranten Mohyeldeen Mohammad ut i Klassekampen og støttet drap av homofile. Mohyeldeen Mohammad ble fredag landskjent da han advarte mot et 11. september i Norge.

- Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener. Det er det standpunktet enhver muslim er påtvunget gjennom sin religion, sa 24-åringen fra Larvik da det ble snakk om en henrettelse gjort av somaliske jihadister i gruppen Al-Shaabab.

Utsagnet har skapt bølger i det muslimske miljøet.

Advarer

Nå går blant andre venstrepolitiker og advokat, muslimske Abid Raja ut mot hans uttalelser og advarer. Han mener det er grunn for Norge å være urolig.

Mohyeldeen, som var blant de som sto bak protestene mot Dagbladets trykking av en Muhammed-karikatur forrige uke, sa også følgende i intervjuet med Klassekampen:

- Demonstrasjonen var en måte å svare på angrepet som er lovlig. I andre land skulle vi ha tatt i bruk andre metoder. Demokratiet har ingen plass i islam, fordi islam forbyr menneskeskapte lover. Den eneste som kan komme med lover er Allah, sier han.

Mandag sa Mohyeldeen til VG Nett at han studerer Sharia i Medina i Saudi-Arabia.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Får kritikkSaken fortsetter under bildet


En rekke profilerte muslimer går nå til angrep på hans uttalelser, og venstrepolitiker, advokat og muslim Abid Raja tror det er flere personer med samme holdninger i Norge i dag.

- I løpet av det siste halvannet året har dette kommet tydeligere frem. Disse radikale holdningene finner man hos flere. Om det er 20 eller to hundre vet jeg ikke, men nå er det grunn for Norge til å være urolig. Dette bør være et varsku for politikere, politiet og PST, og ikke minst for muslimene selv, sier Raja til VG Nett.

Han sammenligner synet til Mohyeldeen Mohammad med det som forfektes av nazister.

- Han har en lik ideologi som nazister. Han og hans likesinnede har et totalitært syn og hevder at alle som ikke er enige med dem er frafalne muslimer. Frafalne muslimer kan ifølge dem selv drepes. Vi nordmenn og muslimer trenger ikke ham, sier venstrepolitiker Abid Raja til VG Nett.

VG Nett har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med muslimske demonstranten Mohyeldeen Mohammad. Han ønsker ikke å kommentere denne saken.


Det vil imidlertid tidligere leder i muslimsk studentsamfunn, Usman Rana.

- Mohyeldeens ytringer er en trussel mot tradisjonell islam, men vi skal ikke la han bryte ned det muslimske talspersoner har bygget opp, og som har bidratt til å skape en vestlig og tradisjonell islam i Norge, sier Rana.

- Marginale

Aftenposten-spaltisten mener Mohyeldeen Mohammads meninger er ytterst marginale, men stempler uttalelsene «uislamske».

- Ja, man skal kjempe for sin rett til å praktisere islam både privat og offentlig. Samtidig skal man dyrke en kjærlighet til Norge og Vesten, hvor man bor og er oppvokst, sier han og legger til:

- Praktiserende muslimer som elsker islam blir dratt ned i søla av det han sier. Det er uheldig. Han prøver å kapre samtalen om vår religion og det kan vi ikke la ham gjøre. Det fullt mulig å være en praktiserende muslim i et sekulært demokrati. Demokratiet åpner for dette og derfor bør muslimer støtte demokratiet.

- Et varsku

Også Arbeiderpartiet stortingsrepresentant, muslimske Hadia

Tajik er kritisk til demonstrantens uttalelser de siste dagene.

- Med riddere som han trenger muslimer ingen fiender. Det han sa er svært alvorlig og jeg tar sterk avstand fra det han sier. Vi muslimer er forpliktet til å utøve islam i tråd med menneskerettigheter og demokratiske prinsipper. Jeg tviler på at gud liker å bli holdt som gissel av folk med sånne middelalderske holdninger, sier hun til VG Nett.

Ap-representanten i skole- utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, er også også kritisk til at 3000 mennesker møtte opp for å høre på Mohyeldeen Mohammad, som holdt den mye omtalte appellen på universitetsplassen.

- Da gir man han og hans standpunkter legitimitet. Det bør ikke føles bra for disse personene. Gud trenger ingen livvakter, han tåler en trøkk. Det gjør profeten Muhammed også, slår Tajik fast.

Her kan du lese mer om