Jonas Gahr Støre: - Jeg ble helt kald ** AUF-lederen: - Det var bare trist å se

GRÅT: Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen ble rystet av Frp-nestleder Per Sandberg anklager mot partiet under spontanspørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Ap-Helga: - Som om noen vrir en kniv i et åpent sår

(VG Nett) Ap-nestleder Helga Pedersen forlot stortingssalen i tårer sammen med flere andre Ap-politikere etter Per Sandbergs (Frp) uttalelse.

Artikkelen er over åtte år gammel

Aps parlamentariske leder sier hun var rystet over Sandbergs utspill fra talerstolen.

SAKEN: Per Sandberg i Stortinget: - Ap har til de grader spilt et offer etter 22. juli

- Det føles så urettferdig, og som et slag under beltestedet. Jeg reagerte med vantro, så med raseri og sterke følelser. Det var mange som begynte å gråte og gikk på kontorene sine, sier Helga Pedersen til VG Nett.

- Kniv i åpent sår

Hun var en av de som tok til tårene.

- Den påstanden om å spille offer fremstår som så uhyrlig. Det føles som om noen vrir en kniv i et åpent sår. Vi skal ta alle debatter og tåle at det stilles kritiske spørsmål, men jeg håper vi for ettertiden kan diskutere sak og ikke holde på slik, sier Pedersen.

PER SANDBERG: - Mente å advare Arbeiderpartiet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var Sandbergs motdebattant i stortingssalen da de kontroversielle uttalelsene falt. Han sier han reagerte sterkt.

Artikkelen fortsetter under bildet

STORTINGETS TALERSTOL: Per Sandberg kom med sitt terrorutspill midt under spontanspørretimen i Stortinget onsdag. Foto: Scanpix

- Jeg ble først helt kald når det sank inn hva han sa. Jeg følte jeg behøvde å svare på bakgrunn av det vi har lest side opp og side ned om de siste ukene om gjerningsmannens forklaring og manifest. Det er tydelig at målet hans var å drepe Arbeiderpartiets tillitsvalgte, de yngste og mest forsvarsløse.

- Da blir ordene selvfølgelig forferdelig sterke, sier Støre til VG Nett.

Støre reagerte sterkt

I stortingssalen svarte Støre følgende til Sandberg:

- Jeg må si fra denne talerstol: Jeg reagerer på at representanten sier at Arbeiderpartiet har spilt offer etter 22. juli. Arbeiderpartiet var et offer etter 22. juli. Arbeiderpartiets juvel, ungdommen, ble angrepet forsvarsløst. Noe mer offer går det faktisk ikke an å bli, sa Jonas Gahr Støre.

Flere av Arbeiderpartiets representanter forlot salen oppløst i tårer etter Sandbergs utspill. I ettertid sier Støre at han selv taklet det greit å svare Frp-nestlederen.

- For meg var det håndterlig. Det er min jobb å stå der. Men det satt også pårørende på galleriet, og folk i Arbeiderpartiets stortingsgruppe som tok dette hardt, sier Støre.

- Voksent å beklage

Støre gir likevel honnør til Sandberg for at han raskt beklaget uttalelsene.

- Per Sandberg er mannfolk nok til å gå ut og si at han beklager. Det er voksent av ham, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under bildet

BEKLAGER: Frp-leder Siv Jensen sier Frp stiller seg bak Arbeiderpartiet etter 22. juli-angrepene, og at uttalelsene fra Sandberg i stortingssalen onsdag var uheldige. Foto: Scanpix

- Vil ikke kneble Frp

AUF-leder Eskil Pedersen mener utspillet til Sandberg er «trist».

- Det er et tankekors etter mitt utspill i går, hvor jeg sier man har ansvar for ytringer man kommer med, at en nestleder i et så stort parti sier dette. Jeg vil ikke kneble Fremskrittspartiets ytringer, tvert i mot. De får si hva de vil, og det har de rett til. Men det betyr ikke nødvendigvis at det alltid er riktig å si det, sier Pedersen til VG Nett.

- Jeg har ikke lyst til å synke ned på det nivået som Per Sandberg la seg på i dag, men det er veldig illustrerende for hvor lite Fremskrittspartiet er interessert i å ta den debatten, sier han.

Pedersen mener det er viktig å ha en debatt om innvandringsspørsmålet, hvor alle bruker ytringsfriheten sin og forholder seg til det han omtaler som ytringsansvaret.

- Men det er viktig at man er saklig, og der mener jeg Frp har en lang vei å gå.

- Er det usaklig det Sandberg kommer med?

- Det er ikke et sterkt nok uttrykk. Det var bare trist å se. Og jeg skjønner veldig godt at det er mange som ikke bare synes det var usaklig, men synes det var vanskelig følelsesmessig, sier AUF-lederen.

LEDET DEBATTEN: Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) var ordstyrer under spontanspørretimen i Stortinget når Sandbergs uttalelser falt. Foto: Tore Kristiansen

- Kunne ikke klubbe ned Sandberg

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) var ordstyrer under spontanspørretimen.

- Jeg kan ikke nekte folk å ha politiske meninger. Jeg skal klubbe ned uparlamentariske uttrykk, sier Andersen.

Han sier det ikke var styringen av ordet i stortingssalen som ble håndtert galt.

- Det var ikke møteledelsen som var problemet her, men hva som ble sagt, slår stortingspresidenten fast.

- Vanvittig uttalelse

Lederen for støttegruppen etter 22. juli-angrepene, Trond Henry Blattmann, sier til VG Nett at han er overrasket over Sandbergs uttalelser i Stortinget.

VGTV: Hør Per Sandbergs Ap-kritikk i Stortinget

- Jeg synes uttalelsen til Sandberg sier mer om Sandberg enn noe annet. Det er en vanvittig uttalelse, sier Blattmann.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder