- Slik spres asken de neste dagene

(VG Nett) Nye beregninger viser at vinden vil fortsette å sende vulkanaske over Norge.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Meteorologisk institutt har gjort nye beregninger for hvordan vulkanasken fra Eyjafjallajökull vil spre seg over Nord-Europa de nærmeste dagene.

Og skal vi tro den nye modellen vil vinden føre asken vekk fra Norge de nærmeste dagene. Deretter, fra søndag 18. april, dreier vinden fra Island mot Stadt.

Ny bølge

Dermed sendes en ny bølge med aske fra vulkanen over Norge.

VGTV:Se animasjon med forklaring av direktøren for Meteorologisk institutt

- Vi får en sone rundt Sognefjorden og inn mot Østlandsområdet og Gardermoen. Noe spres også nordover mot Trøndelag og sør i Nordland, sier meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til VG Nett.

Ifølge modellen vil tettheten av svevestøv for det meste ligge opp mot 5000 mikrogram per kubikkmeter luft - på fem kilometers høyde. Mot slutten av perioden, natt til tirsdag 20. april, kan tallet komme over 20.000 mikrogram.

Les også:Pilothelt fløy rett inn i askesky

Til sammenlikning anser Norsk institutt for luftforskning en tetthet på over 150 mikrogram svevestøv per kubikkmeter som svært helsefarlig - på bakkenivå.

Verst over Storbritannia

Den verste askeskyen kommer over de britiske øyene, nord i Tyskland og helt sør i Danmark. Asken vil også finne veien ned til alpene, viser meteorologenes beregninger.

Les også:Stenger Værnes - åpner Tromsø

- Hvor mye av dette faller ned på bakken?

- Det er vanskelig å si. Nedbør tar en del ned mot bakken, men det renser jo også luften i de områdene, svarer Gislefoss.

Meteorologene har spådd at det vil falle opp mot 100 millimeter nedbør på Vestlandet i løpet av det neste døgnet. Gislefoss sier at det legger Østlandet i le.

- Om det er nok til å få åpnet Gardermoen er jeg ikke sikker på. Det er nokså lokalt betinget, men dette er jo vurderinger Avinor gjør kontinuerlig, sier meteorologen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder