UTE AV STORTINGET: Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er soleklart ute av Stortinget i en lokal meningsmåling for Buskerud. Foto: Scanpix

Sp-topp mener renta er for lav

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener at renten nå er så lav at det er usunt.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) omfavner rentekuttet fra Norges Bank på 0,5 prosentpoeng onsdag.

Det gjør ikke Senterpartiets finanspolitiske talsmann:

Les også:Ronny (23) feirer rentefesten med boligbygging.

- De ekstremt lave rentene vi nå ser er ikke sunt. Prisen på penger er allerede for lav, sier Lundteigen, som presenterer følgende analyse:

- Hvis det blir gratis å låne penger, får vi et overforbruk av kapital. Det fører i sin tur til at det blir for kostbart å spare, noe som igjen betyr at bankene tappes for midler til å låne videre ut. Det sier seg selv at en slik utvikling må være grunnleggende usunn.

Les også:Styringsrenten ned med 0,5 prosentpoeng.

Forlenge krisen

Lundteigen viser til at dagens gjeldsnivå er historisk høyt og sier til Dagsavisen at krisen vi nå er inne i, skyldes at for mange mennesker har levd for mye på forskudd i for lang tid.

Les også:Opposisjonen: - Rentevåpenet er blitt brukt opp.

- Derfor er det en betydelig fare for at en ekstrem lavrentepolitikk bare vil forlenge krisen og skape fare for at det kan oppstå nye finansbobler, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder