VARETEKTSFENGSLING: Forsvarer John Christian Elden reiste fredag til Skien for å bistå 21-åringen under fengslingsmøtet i Nedre Telemark tingrett. Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

PST: - Siktede knyttes til demonstrantene

Begjærer to ukers varetektsfengsling

Den trussel- og terrorsiktede 21-åringen fra Skien har tilknytning til folkene bak demonstrasjonen mot norske soldater ved Stortinget i dag.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det bekrefter avdelingsdirektør Jan Glent i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) overfor VG Nett.

VG får opplyst fra flere kilder at 21-åringen er muslim og aktiv i et miljø hvor det befinner seg flere tyngre kriminelle og såkalt radikale muslimer.

- Imot krigføringen

21-åringen er født på sykehus i Norge og norsk statsborger. Familien har bakgrunn fra Sør-Amerika. For to år siden konverte han til islam.

- Vi har i løpet av etterforskningen funnet at siktede har tilknytning til miljøet som skal arrangere demonstrasjonen i Oslo. Det er også en av grunnene til at vi har siktet ham. Omstendighetene rundt publiseringen av videoen må ses i sammenheng med hensikter og tidligere handlinger i dette miljøet, sier Jan Glent.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) begjærer to ukers varetektsfengsling. Det skal ikke være aktuelt å forlenge perioden. Fengslingsmøtet pågikk i over tre timer og var ferdig like før klokken 17, men det er ikke avsagt noen kjennelse.

- PRØVESTEN: Jan Glent, leder for påtale og etterforskning i PST, sier at det ikke finnes rettspraksis for oppfordring til terrorhandlinger. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Etter å ha snakket med klienten før fengslingsmøtet fredag bekrefter forsvarer John Christian Elden at 21-åringen kan kobles til demonstrasjonen.

- Han knytter seg til engasjementet mot norsk krigføring i Afghanistan. Han er ikke del av noe spesifikt miljø, men sier han er med i gruppen som står bak demonstrasjonen, sier Elden.

- Oslo-politiet etterforsker ikke terror

Ifølge forsvarsadvokaten mener 21-åringen at formålet med videoen ikke var å true noen eller oppfordre til terror.

- Oslo-politiet konkluderte på det samme tidligere denne uken, sier Elden, og viser til uttalelsene fra politioverbetjent Snorre Haugan.

- Det ser ut som det foregår en profesjonskamp mellom PST og politiet i Oslo, hvor PST har mindre sans for åpenhet og demokrati, legger forsvareren til.

På spørsmål om hvorfor PST valgte å sikte 21-åringen for trusler og oppfordring til terror, etter at Oslo-politiet henla saken og avsluttet etterforskningen av videoen, sier Glent:

- Det følger av Politiloven at det er PST som skal etterforske forhold som rammes av Straffelovens paragraf 99, kapittel 5 (trusler mot myndighetspersoner). Oslo politidistrikt har altså ikke kompetanse til å etterforske etter denne paragrafen, påpeker lederen for påtale- og etterforskningsavdelingen i PST.

- Nå det gjelder siktelsen etter paragraf 147c, oppfordring til terror, har Det sentrale statsadvokatembetet bestemt at det er PST som skal etterforske saker etter denne bestemmelsen. Den har en strafferamme på seks års fengsel, mens paragraf 99 har en stafferamme på 15 år, sier Jan Glent videre.

- Vil det komme flere pågripelser i nær fremtid?

- Vi etterforsker med tanke på at det kan være flere impliserte i saken. Men foreløpig er det bare tatt ut siktelse mot 21-åringen. Han har også erkjent i avhør at han har distribuert videoen, sier Jan Glent.

- Har dere gjort funn av våpen, eksplosiver eller planer om voldelige handlinger mot myndighetspersoner eller andre?

-Vi har foretatt en rekke beslag hjemme hos siktede. PC, datamateriale, telefoner og annet. Dette materialet er så omfattende at vi ikke har rukket å komme gjennom ennå. Så langt har vi ikke funnet våpen eller eksplosiver. Jeg vil ikke uttale meg nærmere om beslaget og andre funn.

- Hvor vurderer du grensen går mellom ytringsfrihet og straffbare ytringer?

- Videoen må ses i sammenheng med hvem som står bak, hensiktene deres, og hva de har gjort før. Vi legger en del vekt på miljøtilknytningen i vurderingen av straffbarhet. Det finnes noe rettspraksis for paragraf 99, men ingenting om 147c. Saken blir derfor en prøvesten for rettsapparatet, sier Jan Glent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder