AVVISER INHABILITET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) innkalte til pressekonferanse tirsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix

Støre: - Jeg gjorde en riktig vurdering

Jonas Gahr Støre svarte på kritikken

VICTORIA TERRASSE (VG Nett) Jonas Gahr Støre står fast på at han ikke gjorde noe galt da Utenriksdepartementet bevilget millionstøtte til barndomsvennens stiftelse.

  • Målfrid Bordvik
  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) habilitet ble aldri vurdert da Utenriksdepartementet ga totalt 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen til en nær bekjent av ham, avslørte Dagbladet tirsdag.

I 2008 godkjente Utenriksdepartementet (UD) 6 millioner kroner i støtte til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. Rederen Felix Tschudi er initiativtaker og styreleder i stiftelsen som ble etablert i 2009.

Tschudi var også en av gjestene under Støres 50-årsfeiring i 2010, da det vakte oppsikt at kronprinsparet var invitert.

- Dagbladet har stilt spørsmål knyttet til min habilitet i denne saken. Til det er å si at jeg verken har hatt møter eller drevet planlegging med Felix Tschudi eller stiftelsen Senter for nordområdelogistikk. UD har forholdt seg til Norges Rederiforbund, som sendte søknaden. Jeg har ikke habilitetsspørsmål til Norges Rederiforbund og avtalen ble inngått med dem, sier Støre på en pressekonferanse tirsdag.

På direkte spørsmål fra VG Nett om Støre hadde andre samtaler med Tschudi om tildeling, svarer Støre nei.

- Jeg har truffet Tschudi flere ganger og diskutert internasjonal politikk og satsing i Nordområdene med han, men ikke diskutert konkret tildeling.

BAKGRUNN: UD ga millioner til Støre-venns stiftelse

- Ingenting å skjule

Han sier at prosjektet ble behandlet på vanlig måte i Utenriksdepartementet, og karakteriserer prosjektet som vellykket.

På spørsmål om han betraktet seg som inhabilitet i lys av at Tsjudi er en barndomsvenn av seg, svarer Støre bestemt nei.

- For å si det litt spøkefullt, så har jeg ikke habilitetssjekket alle som var i min fødselsdag. Når UD får en konkret sak på bordet, så ser jeg på hvor søknaden kommer fra og vurderer habilitet i forhold til det. Når søknaden kom fra Norges Rederiforbund, anså jeg ikke det som et tvilstilfelle. For meg er saken ganske klar. Jeg gjorde en riktig vurdering, sier Støre.

Utenriksministeren sier han har ingenting å skjule i denne saken.

- Jeg vil svare på alle spørsmål som man måtte ha om denne saken. I lys av den store interessen kommer jeg til å sende over alle relevante dokumenter til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget i løpet av noen dager.

Støre: En bekjent

Rederen Felix Tschudi har selv bekreftet overfor Dagbladet at han er venn med utenriksministeren.

- Det er riktig at jeg har kjent Støre i mange år. Vi er gode, gamle bekjente. Man er alltid litt bedre venner når man er yngre, og så har det blitt mindre kontakt etter hvert som man ble eldre, sier Tschudi.

Selv karakteriserer Støre rederen som en bekjent.

- Jeg vil ikke si at han er en nær venn.

De to har vært venner siden barndommen, gikk i parallellklasse på Slemdal barneskole, gikk sammen på Ris ungdomsskole og tok ettårig offisersutdannelse sammen på Sjøkrigsskolen i Bergen.

- Urovekkende

Utenriksministeren står altså fast på at han mener det ikke var behov for å vurdere hans habilitet i denne saken.

Det synes lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), er urovekkende.

- Hvor grensen for habilitet går er justisdepartementets lovavdeling flinkere enn Jonas Gahr Støre til å bedømme. Utenriksministeren burde derfor bedt om råd for å vurdere sin habilitet i denne saken, sier Anundsen til VG Nett.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har bedt alle departementene gjennomgå alle tilskudd som bevilget i fjor, som følge av Lysbakken-saken.

Selv om tilskuddet fra UD til Senter for nordområdelogistikk stammer fra 2008, ble siste del av beløpet utbetalt i fjor.

Granskes av Stortinget

Dermed vil pengestøtten bli en del av kontrollkomiteens gransking av pengestøtte, bekrefter komitéleder Anders Anundsen (Frp).

- Støre-saken viser igjen at det er urovekkende liten bevissthet i departementet omkring statsråders habilitet ved tildeling av penger, sier Anundsen til VG Nett.

Støre understreker at UD aldri bevilget økonomisk støtte til Tschudis rederi, men at UD gjennomgikk en søknad fra Rederiforbundet og bevilget penger via Barents 2020-ordningen.

Formålet med Stiftelsen for nordområdelogistikk er å bidra til å utvikle kunnskap om logistikk, industriell utvikling og næringslivsmuligheter i nordområdene.

Støre opplyser at han ved to anledninger har bedt om habilitetsvurdering fra Justisdepartementets lovavdeling. Første gang gjaldt utnevnelsen av FN-ambassadør, der en av søkerne var en tidligere kollega av Støre fra Statsministerens kontor.

Den andre gangen var i forbindelse med kronprinsparet, som Støre hadde omgått før han gikk inn i politikken. Spørsmålet var om det var problematisk at Støre var med og behandlet apanasjen som Regjeringen gjennom statsbudsjettet tildeler kronprinsparet. Det var det ikke, konkluderte Justisdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder