PROVOSERT: Bashe Musse (til høyre) i Somalisk Nettverk er provosert over at Kadra Yusuf i dagens VG hevder at mange somaliere utnytter det norske velferdssystemet. Foto: Roger Neumann/ Trond Solberg

- Kadra mistenkeliggjør og stigmatiserer somaliere

Kadra: - Ansvarsfraskrivelse fra Musse

(VG Nett) Leder Bashe Musse i Somalisk Nettverk hevder Kadra Yusufs utspill om somalisk trygdemisbruk er provoserende, diskriminerende og uriktig.

Kari Tone Flågen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Musse går rett i strupen på Kadra Yusuf etter kronikken i dagens VG, der hun hevder at mange somaliere utnytter det norske velferdssystemet.

- Kadra Yusuf sitter hjemme og synser og mener at trygdemisbruk er et spesielt problem blant somaliere - mens hun selv har null kontakt med de somaliske miljøene, raser Bashe Musse til VG Nett.

LES OGSÅ:- Somaliere skiller seg og lever sammen

- Vanlig å skille seg

Ifølge Yusuf er det mange somaliere som skiller seg av økonomiske årsaker, mens de i virkeligheten fortsatt bor sammen.

Dette fører til at de lever i angst for at myndighetene skal komme på døren og avsløre jukset, mener hun.

Hun mener det norske velferdssystemet oppfordrer ektepar til å skille seg, og premierer alenemødre med store barneflokker.

- Disse støtteordningene blir en fattigdomsfelle for somaliere, sier hun.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er 2,5 ganger så mange enslige forsørgere blant somaliere som blant øvrige innvandrere.

- Et tankekors, mener Kadra Yusuf.

- Helt vanlig at somaliere skiller seg, mener Bashe Musse.

Har du tips eller innspill?Kontakt VG Netts journalister her

Etterlyser generell debatt

Musse hevder det er feil at mange somaliere skiller seg på papiret, men fortsetter å bo sammen for å få mer velferdspenger ut av den norske stat.

- Det er vanlig at somaliere skiller seg, i likhet med andre etnisiteter. Hvor mange somaliere er det egenlig Yusuf har kontakt med? Har hun fakta å legge fram om dette? Trygdemisbruk er et samfunnsproblem som jeg mener vi bør debattere, men det er ikke slik at dette er en særlig problemstilling i de somaliske miljøene i Norge, hevder Musse.

Han sier at mange i de somaliske miljøene i Norge i dag har satt spørsmålstegn ved motivene til Kadra Yusuf for å gå ut på den måten hun gjør.

- Det er spørsmålet mange stiller seg i dag. Det må være mulig å starte en mer generell debatt om trygdemisbruk i stedet for å gå til angrep på en bestemt etnisk gruppe, sier Musse.

LES HELE KRONIKKEN HER

- Alle vet at somaliere gjør dette

Kadra Yusuf er provosert over reaksjonene fra Somalisk Nettverk og anklagene om at hun selv ikke er en del av det somaliske miljøet.

- Jeg er selv somalisk og har daglig kontakt med min somaliske familie. Jeg er ikke ute etter å ta noen, sier Yusuf.

Hun avviser på det sterkeste at hun er ute etter å stigmatisere.

- Jeg etterlyser bare løsninger. Alle vet at mange somaliere gjør dette. De somaliske moskeene erkjente senest i 2007 også at dette er et problem. Nå er tiden moden for at norske politikere gjør noe og at det somaliske miljøet selv også tar ansvar og tør å ta tak i kjipe problemstilllinger, sier Yusuf til VG Nett.

Hun anklager Musse for ansvarsfraskrivelse.

- Jeg blir faktisk veldig irritert. Nå må han våkne opp, ta ansvar og slutte å benekte det alle vet er et faktum. Det hjelper ikke å feie dette under teppet, sier Yusuf til VG Nett.
Musse avviser at han forsøker å dysse ned problemet.

- Dette er noe vi har diskutert på flere arenaer. Men det må gå an å se på dette i et bredere perspektiv. Jeg liker ikke denne mistenkeliggjøringen av somaliere, sier Musse.

Mens Yusuf mener at de norske velferdsordningene kan være rene fattigdomsfeller for mange somaliere, er Musse sterkt uenig i at ordningene er for gode. Èn ting er han derimot enig i: At kontrollen bør bli bedre.

- Trygdemisbrukerne må tas. Men en trygdemisbruker er en trygdemisbruker, uansett om han er svart eller hvit. Det finnes, som blant alle andre etnisiteter, somaliere som utnytter systemet.

LES OGSÅ:Kadra banket opp

- Ikke redd for å bli upopulær

Yusuf har blitt både banket bevisstløs, drapstruet og hetset for sine mange sterke meninger i norske medier. Senest for tre år siden ble hun slått og sparket bevisstløs på åpen gate i Oslo etter at hun gikk ut i VG og sa at Koranens syn på kvinner før fortolkes på nytt. Tidligere erfaringer til tross: Kadra Yusuf er ikke redd for at hennes nyeste utspill skal gjøre henne upopulær i de somaliske miljøene i Norge.

- Vi bor i et demokratisk samfunn. Å få reaksjoner mot seg er en del av gamet. Men jeg tror Bashe Musse gjør seg langt mer upopulær enn meg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder