ERSTATTES: Her lander Hercules-flyet «Siv» på Kreta med materiell til de norske jagerflyene som deltok i Libya-bombingen. I mars styrtet flyet i Sverige, nå blir det erstattet. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret

Erstatter ulykkesfly til 720 millioner

(VG Nett) Allerede i løpet av året håper Forsvaret at de har fått erstattet Hercules-flyet som styrtet i Sverige i mars.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over syv år gammel

- Hvis vi bare hadde bestilt flyet fra fabrikken, hadde leveringen tatt oss tre år. Nå håper vi å overta ett av flyene USA har bestilt eller nettopp har fått levert, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til VG Nett.

- Vi er ganske optimistiske, og håper at flyet kan være på plass allerede i løpet av året eller tidlig i 2013, sier forsvarsministeren.

Prisen for det nye transportflyet blir 720 millioner kroner, penger regjeringen fant plass til i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem tirsdag.

Før ulykken hadde Luftforsvaret fire Hercules-fly, og etter planen skal ett av flyene stasjoneres i Afghanistan i løpet av sommeren.

- Det er viktig at flyet blir erstattet så raskt som mulig. Tre av fire fly betyr ikke at vi kan gjennomføre 75 prosent av oppdragene, slik en skulle tro. For å være fullt operative, er det viktig at vi har fire transportfly, sier forsvarsministeren.

Han peker også på at de norske transportflyene blir viktige når Norge skal trekke seg ut fra Faryab-provinsen i Afghanistan i løpet av høsten. Selv om Norge fortsatt skal ha styrker i Kabul og Mazar-e Sharif, skal store mengder materiell fra leiren i Meymaneh fraktes hjem til Norge.

- Det er viktig for oss å ha egne transportressurser tilgjengelig for å gjøre transporten så effektiv som mulig, sier Eide.

I dag bruker Forsvaret ofte sivile transportfly for å fly materiell til og fra Afghanistan.

Hercules-flyet «Siv» styrtet i Kebnekaise i Sverige under Cold Response-øvelsen 15. mars i år. Flyet var det nyeste av de fire transportflyene regjeringen kjøpte for til sammen 3,6 milliarder kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder