Arrangøren forteller om vold og trusler ** Forsker: Det blir en gruppemessig rivalisering

BLE SKADET: Sondre (innfelt) ble påført kraniebrudd etter sammenstøt med andre russ lørdag 28. april. Dette er inngangspartiet til Tryvann-arrangementet dagen før, da til sammen 17 ambulanser rykket ut i løpet av natten. Foto: MARIELL MADSEN / PRIVAT

Sondre (18) fikk kraniebrudd på Tryvann - politiet advarer mot russens «slåssmodus»

(VG Nett) Sondre (18) endte opp med kraniebrudd da to russebusser barket sammen på Tryvann forrige helg. Politiet advarer mot en gjengmentalitet når russebusser møtes.

 • Sindre Murtnes
 • Dyveke Nilssen

Artikkelen er over tre år gammel

VG Nett har tidligere skrevet om uroen som har vært på russetreffet på Tryvann.

Fredag og lørdag samles over 10.000 russ til den andre og siste festhelgen i regi av Russens organisasjonskomité (ROK).

Under arrangementets første helg ble 17 ambulanser sendt ut på 14 ulike oppdrag til russefesten natt til lørdag 28. april.

Dagen etter tok feiringen en dramatisk vending for Sondre (18) fra Lambertseter videregående skole i Oslo.

Han forteller at det oppsto bråk mellom hans russebuss Mau5trap og en annen buss på arrangementet. Krangelen skal ha vært i ferd med å bli alvorlig da Sondre ville roe gemyttene.

- Det var flere som begynte å ringe andre kjente for å rekruttere til et masseslagsmål, men det mente jeg var helt unødvendig. Derfor gikk jeg inn til den andre bussen for å prøve å roe gemyttene, sier Sondre til VG Nett.

- Besvimte

Men da han gikk alene inn i bussen, ble han etter hvert overfalt av flere russ, forteller han.

- Jeg ble slått hardt i bakhodet. Da snudde jeg meg og slo tilbake, men så ble det svart. Jeg har ikke telling på hvor mange slag og spark jeg mottok, eller hvor mange de var, men jeg hørte i etterkant at jeg besvimte og fikk hjelp av en kamerat, sier Sondre.

Den andre russebussen har imidlertid en annen versjon av saken.

- En fra Mau5trap brøt seg inn og skulle opp på taket på vår buss. Da kommer det en fra oss og sier at han skal gå ned. Da slår han fra Mau5trap en av våre tre-fire ganger så han brekker nesen, og da kommer flere styrtende til og kaster ham ut, sier russen, som ikke ønsker navnet sitt i medier.

- Denne personen fikk påvist kraniebrudd og hjernerystelse. Hvordan skjedde det?

- Vi vet ikke hvordan det kan ha skjedd. Vi kastet han bare ut av bussen, så det må i så fall ha skjedd i etterkant, svarer russen.

Sondre er klar på at det ikke var noen rivalisering mellom de to bussene, og at han ikke har tydd til trusler eller vold etter kraniebruddet.

Han sier han var heldig som hadde en tykk jakke som tok i mot mange av slagene og sparkene da han ble overfalt.

Men besøket hos legen slo fast at han hadde fått alvorlige skader i hodet. VG Nett har sett journalen som Sondre fikk utskrevet av legen.

- Han sa jeg var heldig som fikk et såkalt rett brudd, hvis ikke kunne det vært langt alvorligere, sier Sondre.

Etter tumultene ble alle medlemmene av Sondres buss plassert i et avsperret område og senere bortvist fra arrangementet. Etterpå har de ikke hatt mulighet til å komme seg inn til Tryvann-festene.

- Vi fortalte hva som hadde skjedd til arrangøren, men vi ble likevel kastet ut, og bussmedlemmene våre ble nektet adgang på neste arrangementsdag. Men russen på den andre bussen fikk bli, sier Sondre, som synes det er urimelig at det var han som ble kastet ut da han hadde tydelige skader.

- Vi så vold

Kent Korsell er sikkerhetssjef for arrangementet på Tryvann. Han var selv til stede under uroen mellom de to bussene og husker saken godt.

Han forteller at vaktene kun så russ fra Mau5trap utøve vold mot den andre bussen, og derfor er det bare medlemmer fra Mau5trap som ble utestengt.

- Men når en har fått kraniebrudd er det vel et tegn på at også den andre bussen har utøvd vold?

- Ja, med mindre han har falt og slått seg, vil det selvfølgelig innebære det. Men det sier ingenting om hvem som har utøvd volden. Vi kan ikke bortvise noen når vi ikke vet at de har utøvd vold, svarer Korsell.

Han sier konflikten mellom bussene eskalerte i ettertid.

- Vi har fått rapporter om voldstrusler mellom bussene. Dette tar vi selvfølgelig svært alvorlig og politiet er også infomert, sier Korsell, og legger til:

- Det viktigste for oss er å ivareta sikkerheten for russen som er til stede, så vi slår derfor hardt ned på alt av bråk og voldsepisoder. Vaktene følger spesielt godt med på busser som vi har fått beskjed om at har vært involvert i bråk, sier Korsell, som understreker at bussen det gjelder vil bli fulgt ekstra godt med på.

- Mer aktive i år

Russens politikontakt i Asker og Bærum, Gjermund Seter, har blitt kontaktet om hendelsen på Tryvann. Han forteller at politiet kommer til å etterforske dersom de får inn anmeldelse.

- Vi har fått en henvendelse og vil samle inn opplysninger om episoden. Vi ser alvorlig på det, sier Seter til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULL UTRYKNING: Dette er én av sytten ambulanser som måtte rykke ut til Tryvann natt til lørdag 28. april. AMK og legevakten uttrykte bekymring over den hemningsløse alkoholbruken blant mange russ. Foto: ESPEN BRAATA / VG


På mer generell basis kan han fortelle at hvor mye bråk det er mellom russebussene varierer fra år til år.

- Det hender det er noen guttebusser som lager oppstandelse, men ikke alltid. Ett år er det stille og rolig, et annet år kan det være helt «texas». I år ser det ut som det er en gruppe som er mer aktiv enn det var i fjor, mener han.

Overbetjenten forteller at årsakene til konflikter mellom russebussene kan være varierende.

- Det kan være at man vil være den tøffeste bussen, en bagatell med jenter, urettferdighet eller hevngjerrighet. Det kan være alt mulig, sier han.

- Ofte er det bare noen individer i en buss som gjør ugreie og straffbare ting. Men når man er flere og har en samhørighet i en russebuss så blir det ofte forsterket. Det er en gjengmentalitet og man skal støtte sine venner, tror han.

Politiet oppfordrer russen til å tenke på at det er en fremtid etter russefeiringen og at man må være i festmodus og ikke slåssmodus.

- Det får konsekvenser og politiet blir mindre tålmodig. Det må man ta høyde for, advarer han.

- Gruppemessig rivalisering

Professor i pedagogikk, Stephen Dobson, har tidligere forsket på russen. Han tror bråk og rivalisering har sin rot i mestringsfølelsen russetiden bringer med seg.

- Russetiden er en stor arena for mestring. Folk som vanligvis sliter med å vise seg frem kan ta på en rød drakt og da er de helt annerledes, og man planlegger og gjennomfører store prosjekter. På den måten er russetiden positivt, sier han til VG Nett.

- Men så kan man sikkert argumentere for at det blir bakt inn i en slags konkurranse om hvem som mestrer utfordringer best - og dermed også om hvem som har brukt mest penger og har best lydanlegg. Det går på at man ønsker å vise seg frem, tror forskeren.

Han mener at konkurranser og kåringer av russebusser er med på å trigge rivaliseringen, ettersom å vinne en slik er en del av det man har jobbet mot i russetiden.

- Det blir en gruppemessig rivalisering, fordi man som gruppe har vært motivert av disse konkurransene.

Også Sondre og den andre russebussen forteller at de er vitne til sterk rivalisering på russetreffene - spesielt mellom grupperinger som kommer fra forskjellige steder i Oslo og Norge.

Sondre sier at han har forsøkt å ordne et møte med arrangøren i etterkant av episoden, men ROK hevder det er Mau5trap som ikke har fulgt opp.

VG Nett får opplyst at både Sondre og mannen som skal ha brukket nesen vil anmelde forholdet.

- Folk besvimte, gråt og slet med å få pusteSlik håver de inn millioner på russenHer blir jenta nesten drept for en russeknuteKaotiske tilstander på Tryvann: Måtte bistå med 17 ambulanser

Flere artikler

 1. Mye russebråk i natt: Buss hadde 40 passasjerer for mye

 2. Mye russebråk i natt: Buss hadde 40 passasjerer for mye

 3. Pluss content

  Politileder: – Foreldre bør ikke sende barna sine på russetur

 4. Fire russ til sykehus etter overdose av GHB

 5. Etterlyser refusjon etter russetreff som aldri ble arrangert

Fra andre aviser

 1. Ungdommer bet og sparket politi i Bergen

  Aftenposten
 2. Politiet melder om uvanlig lite russ ute natt til 1. mai. Men i Frognerparken hadde rundt 100 samlet seg.

  Aftenposten
 3. 17-årig jente anmeldt for å ha sparket politimann

  Aftenposten
 4. Politiet om 2017-russen: – Like ille som i fjor. Det absolutt verste er volden

  Aftenposten
 5. Totalforbud mot medbrakt alkohol på alle organiserte russetreff

  Aftenposten
 6. Noen setter alt på vent, mens andre fester for fullt. Slik er årets russetid.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no