Venstre slakter Listhaugs asyl-innstramminger

Mener forslagene bryter med folkeretten

Venstre-leder Trine Skei Grande går kraftig ut mot regjeringens forslag til innstramminger i asylpolitikken, og sier blankt nei til alle de 40 forslagene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vår oppfordring er å legge hele avtalen i skuffen, og forholde seg til forliket som ble inngått i november, sa Trine Skei Grande da hun møtte pressen onsdag ettermiddag.

Venstre-lederen sier at regjeringen har dratt tilliten Venstre har gitt dem «alt for langt». Partiet sier nå nei til alle de 40 forslagene.

Ledelsen i partiet mener forslagene må ses på helhetlig, og at summen av dem både er i strid med asylforliket fra november og folkeretten.

–Det er dårlig, det går for langt, og høringen viser at det er feil. Vi går imot helheten fordi den ikke er vurdert som en samlet enhet, sa Skei Grande.

Bakgrunn: Her er Listhaugs innstrammingsforslag

I november inngikk regjeringspartiene et asylforlik sammen med Senterpartiet, Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

– De har brutt forliket som ble inngått i november, dette forslaget viser at det er brudd på internasjonale konvensjoner.

Venstre mener forslaget ikke kan fremmes i Stortinget og ber nå regjeringen om å komme tilbake med nye forslag som er i tråd med med asylforliket og Norges internasjonale forpliktelser.

– Verst i Europa

Overfor VG utdyper Venstre-lederen:

–Dette er en viktig advarsel fra oss. Nå har de muligheten til å ta seg inn, sier Skei Grande, før hun fortsetter:

Vi er med på innstramming, men ikke med det å bryte internasjonale konvensjoner, barnekonvensjonen, flyktningkonvensjonen og andre rettsstatsprinsipper, sier Skei Grande.

Les også: Listhaug til angrep på kirken: Kan ødelegge velferdssamfunnet

Hun legger til at det er de mest kontroversielle punktene, som dreier seg om familiegjenforening, midlertidig opphold til enslig mindreårige asylsøkere og manglende realitetsbehandling av asylsøknader ved den russiske grensen, som Venstre reagerer sterkest på.

– Dere frykter ikke at det at Venstre går i mot alle de 40 punktene fremstår som at dere ikke tar asylstrømmen på alvor?

– Vi er for å ta grep, men vi må klare å følge våre internasjonale konvensjoner. I punktet med familiegjenforening, er vi nå verst i Europa på det feltet, sier hun.

Tror på endringer fra regjeringen

Skei Grande frykter ikke at Venstre potensielt melder seg ut av regjeringens asylpolitikk, ved å skrote alle de 40 forslagene.

– Hva vil dette ha å si for det videre samarbeidet i asylforliket?

– Det avhenger av hva regjeringen legger frem. Det er ikke høringsuttalelser som er grunnlaget for samarbeid, men hva de faktisk foreslår. Jeg er selvsikker på at regjeringen kommer til å endre en del punkter, sier Venstre-lederen.

Les også: Venter ny flyktningstrøm i 2016

Flere i Venstre har gjennom media reagert på Sylvi Listhaugs retorikk i asyl-debatten. Skei Grande legger til at retorikken har spilt negativt inn på Venstres beslutning.

– Forslagene har en kraft i seg selv. Men det er ikke tvil om at hun har uttøvd lederskapet på en veldig ekskluderende måte. Hun er ikke min statsråd. Når et land blir utsatt for krevende situasjoner, så er det ikke forsvarlig å ha en statsråd som pålegger folk å være redd, og som ikke klarer å fortelle folk hvordan de kan takle disse utfordringene, sier hun.

Krasse høringssvar

Den 40 punkter lange listen som innvandring- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) la frem i romjulen, hadde som overordnet mål å gjøre det mindre attraktivt å søke asyl i Norge. Høringsfristen for forslagene gikk ut tirsdag, og en av forslagene som har fått hardest kritikk fra høringsinstansene er innstramminger i retten til familiegjenforening.

Solberg: «Noen av uttalelsene fra Sylvi Listhaug er jeg ikke enig i»

Blant instansene som reagerer på dette er UDI som i sin høringsuttalelse trekker frem at flere av forslagene kan ha en tilbakevirkende effekt, at de kan være i strid med Norges internasjonale forpliktelser og at de potensielt gå utover enslig mindreårige asylsøkeres mentale helse.

Erna på tilbudssiden

Allerede før Venstres kontante avvisning av innstrammingsforslagene, varslet statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen er på tilbudssiden i asylpolitikken. Det kan åpne for at de mest omstridte av de 40 innstramningsforslagene fra romjulen, blir dempet ned.

Tirsdag kveld sendte statsministeren en tekstmelding direkte til partilederne som har undertegnet de to forlikene i Stortinget i fjor høst, asylavtalen og avtalen om integreringspolitikken.

I Stortinget blir den langt mer forsonende tonen fra regjeringssjefen blir tolket som at Erna Solberg nå ønsker å tone ned motsetningene og den harde tonen som har vært mellom hennes innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og flere av opposisjonspartiene.

Les mer: Solberg sendte ut sms - fisker etter asyl-støtte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder