FÅR DEMONSTRERE: Bildet er fra Den nordiske motstandsbevegelsens demonstrasjon i Fredrikstad lørdag 17.06.2017. Demonstrantene hadde skrevet sensurert over en plakat om demonstrasjonen de ikke fikk tillatelse til å holde i Fredrikstad. Foto: Marianne Holøien IKKE VG-BILDE

Politiet godtar nazistdemonstrasjon likevel – men ikke 29. juli

Politiet nekter også motdemonstranter å markere seg i Fredrikstad den 29. juli, fordi de frykter sammenstøt.

Eirik Tufteland Kroken
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Dermed er det ingen som får demonstrere denne dagen. Samtidig tilbys nazistgruppen DNM å demonstrere en annen dag i sommer.

Den nynazistiske gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) planla opprinnelig en markering i Fredrikstad 29. juli, men fikk for to uker siden beskjed om at politiet satte ned foten.

Da hadde allerede en rekke motdemonstranter meldt sin ankomst til Fredrikstad denne sommerdagen, og politiet fryktet bråk, skriver NTB.

I en pressemelding onsdag opplyser Øst politidistrikt at eventuelle motdemonstranter også ilegges et forbud.

De hevder å ha informasjon om at folk på «den ytre høyrefløyen» har planer om å gjennomføre markeringer dersom motarrangementene gjennomføres.

Følg VGs spesial: Det hvite raseriet

Får demonstrere andre dager

Onsdag ettermiddag mottok DNM et tilbud fra politiet om å likevel gjennomføre en demonstrasjon i byens gater.

– Politiet har tilbudt mine klienter å demonstrere i Fredrikstad under de samme betingelsene som tidligere, men på andre datoer enn den 29. juli. Dette er oppe til vurdering hos Den nordiske motstandsbevegelsen, opplyser deres advokat Nils Nordhus til VG.

– Hva er begrunnelsen fra politiet?

– Det som fremgår av vedtaket er at det er frykten for at motdemonstrantene skal gjøre alvor av trusselen om å bruke vold, sier han.

Så du? Misfornøyd nazistgruppe bortvist i Fredrikstad

– Uakseptabel risiko for innbyggerne

Politiets frykt kommer også frem i pressemeldingen de sendte ut onsdag.

– Videre tyder meldinger i sosiale medier på at grupperinger tilknyttet den ytre venstrefløyen har til hensikt å hindre den ytre høyrefløyen å markere seg, om nødvendig med vold, fysiske hindringer og ordensforstyrrelser, skriver politiet.

Politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt sier at grundige politifaglige og juridiske vurderinger ligger bak deres avgjørelse.

– Nå har vi en situasjon som tilsier en betydelig risiko for organiserte ordensforstyrrelser og voldshandlinger i Fredrikstad 29. juli om arrangementene gjennomføres. Det er siste lørdag i fellesferien, og det vil være mange mennesker i byen. Samlet mener vi dette gir en uakseptabel risiko for byens innbyggere, tilreisende turister og demonstranter, sier han til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder