KNUSTE VINDUET: Her tar politiet seg inn i boligen hvor de mente en mann hadde forskanset seg med hagle. FOTO: HALLGEIR VÅGENES, VG

Væpnet politiaksjon mot tomt hus: Politiet trodde mann hadde forskanset seg

GAN/OSLO (VG) Først aksjonerte politiet mot et tomt hus i flere timer. Deretter ble en mann med våpen pågrepet ved et nabohus.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Beredskapstroppen, ambulanse og et politihelikopter, samt en rekke patruljebiler fra politiet, rykket i 12-tiden ut til Gan i Fet kommune.

– Ifølge personen som meldte fra til politiet, ble det løsnet skudd, og det er de opplysningene politiet forholder seg til, sa innsatsleder Knut Hammer til VG tidligere i dag.

På Twitter beskrev politiet mannen som «forvirret» og bevæpnet – mest sannsynlig med hagle. Dette utløste en over seks timer lang beleiring i det lille tettstedet.

Pågrepet i krypkjeller

Rundt 18.30 knuste beredskapstroppen ruter i boligen og det ble hørt høye smell, før de gikk inn og gjennomsøkte boligen.

Der fant de ingen. Politiet melder på Twitter klokken 20 at de har kontroll på mannen.

– Mannen ble pågrepet i en krypkjeller i et nabohus. Vi fant ham der mens vi søkte. Grunnen til at vi rykket ut var at han dukket opp utenfor en nabo bevæpnet med hagle. Vedkommende ville ikke slippe ham inn, og like etterpå ble det hørt skudd. Det var skutt hull i kjellerdøren der vi fant ham. Spor tyder på at det er han som har gjort det, sier Kristian Loraas, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til VG.

– Vi vil fremstille ham for varetekt, og tar sikte på et grundig avhør i morgen.

Politiet opplyste til VG at mannen fremsto som uskadet og i god behold da han ble pågrepet. Pågripelsen gikk rolig for seg og politiet har kontroll på et våpen funnet i nærheten av mannen.

RYKKET UT: Store politistyrker rykket ved 12-tiden ut til Gan. Etter over seks timer tok de seg inn i et hus hvor de mente en mann med hagle hadde forskanset seg. Huset viste seg å være tomt. Her står nabo Tommy Lofthus og ser på aksjonen. Foto: VG

– Kan ha vært feil

Politiet beleiret huset i mange timer, fordi det ble sett bevegelse der inne. På det tidspunktet hadde de ikke nok folk på stedet til å omringe huset.

– Observasjonen kan ha vært feil, eller han kan ha rukket å smette ut før vi nok folk på plass. Det vet vi ikke ennå, sier operasjonsleder Bråthen.

Politihelikopteret kunne ikke gjennomlyse taket med sitt varmesøkende kamera, og tett vegetasjon gjorde det mindre nyttig i søket, forteller operasjonslederen.

Var ikke sikre

VG fikk tidligere torsdag opplyst av innsatsleder på stedet at de mente at mannen hadde forskanset seg i huset.

Operasjonsleder Arild Bråthen i Øst politidistrikt Romerike sa til VG klokken 18.15 at de da fortsatt trodde at en mann var i huset, men at de ikke var hundre prosent sikre.

Tidligere i dag sto politiet ifølge vitner på utsiden av huset og ropte: Kom ut med hendene over hodet. Slik situasjonen stiller seg nå, kan de da altså ha stått og ropt til et tomt hus.

MUNTER: Her har nabo Tommy Lofthus skjønt at huset politiet aksjonerte mot var tomt. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Ved 18-tiden tok bevæpnet politi seg inn i boligen og gjennomsøkte den. Da fant de ut at boligen var tom.

Vet du noe? Ring 22000000, send SMS til 2200 eller e-post til 2200@vg.no.

Surrealistisk

Nabo Tommy Lofthus sa tidligere i dag at han var sjokkert over det store politioppbudet.

– Det er en veldig surrealistisk situasjon. Jeg har ikke hørt hagleskudd, men når vi bor landlig til er det fullt legitimt å jakte rev nå, så hvis vi hører et slikt skudd, så tenker vi ikke at en mann har forskanset seg med hagle, sa han til VG før politiet hadde fått avklart at huset var tomt.

Når VG ringer ham opp igjen etter politiaksjonen mot huset, er det en munter Lofthus i andre enden av røret.

– Det er morsomt, helt utrolig. Mange dro på smilebåndet da de fikk høre at huset var tomt, sier Tommy Lofthus og ler.

Han sier at mange i nabolaget trodde det verste da beredskapstroppen rykket inn i det lille nabolaget.

– En fjær blir til hundre høns på ryktebørsen. De brukte lang tid på å stadfeste at det var tomt, med tanke på alle folkene som var i sving. Men det er bra at det tas forholdsregler og at politiet ikke tar noen sjanser. Jeg pustet lettet ut da jeg hørte huset var tomt. At ingen er skadet er bra, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder