KLAR FOR UNIFORM: Iman Meskini gjorde militær hilsen til VGs fotograf på avslutningsfesten for Skam fredag kveld.
KLAR FOR UNIFORM: Iman Meskini gjorde militær hilsen til VGs fotograf på avslutningsfesten for Skam fredag kveld. Foto: Helge Mikalsen VG

Forsvarsministeren: Håper «Skam»-Sana vil dra flere med seg i militæret

INNENRIKS

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide håper «Skam»-Sanas innmarsj i Forsvaret vil motivere andre til å følge etter.

Publisert:

Det var på avslutningsfesten for Skam-skuespillerne fredag kveld at Iman Meskini (20) fortalte VG at hun gledet seg veldig til å avtjene verneplikten i Luftforsvaret i Madlaleiren utenfor Stavanger.

Få med deg: «Skam»-Sana drar rett i militæret

Iman, som er adskillig bedre kjent som rollefiguren Sana i Skam, er blitt svært godt likt for sine prestasjoner som skuespiller i NRK-serien. Også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har fått med seg at 20-åringen er en rollemodell.

– Veldig mange ønsker å gjøre førstegangstjeneste. At Iman Meskini skal inn i Forsvaret nå, håper jeg vil motivere enda flere til å tjenestegjøre i Forsvaret. Det er mye hardt arbeid, og utrolig mye å lære og oppleve. Stå på og lykke til! - melder sjefen over alle sjefer i Forsvaret via VG.

Kommentar: Derfor er Sana det perfekte punktum

Det var i løpet av hennes tid som forsvarsminister at allmenn verneplikt for kvinner ble innført. Hittil har det vært en ubetinget suksess, mener Eriksen Søreide.

TV-anmeldelse «Skam», sesong 4: – Feiger ut

– Vernepliktundersøkelsen viser at ungdom trives godt i Forsvaret, og tallene er aller høyest for jenter, der ni av 10 trives, ifølge statsråden.

Innføringen av allmenn verneplikt gir menn og kvinner lik rett og plikt til å verne landet sitt. Statsråden tror jentebølgen i Forsvaret gir mer mangfold.

Oops: Forsvarsministerens mann nektet militærtjeneste

– Det betyr også at Forsvaret kan trekke på den beste kompetansen i et årskull, uavhengig av kjønn, og at mangfoldet i Forsvaret øker. Skam har hatt en vanvittig seersuksess og skuespillerne har blitt forbilder for ungdom, ikke bare for rollene sine i Skam, men også utenfor skjermen, konstaterer Eriksen Søreide.

Følger treningsprogram

Iman selv har allerede prøvd å forberede seg litt før hun skal iføre seg Forsvarets ulike uniformer om en måneds tid.

Fredag fortalte hun VG at hun har printet ut et åtte ukers treningsprogram som hun har fulgt «så godt det går.»

Les også: Søreide tror ikke Trump vil svekke NATO-alliansen

Også leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets Utenriks- og forsvarskomité berømmer Iman Meskinis innsats i Skam-serien, og tror hun er en vernepliktig Forsvaret trenger.

– Først tenkte jeg; fantastisk, hun er en jente som sprenger grenser. Så tenker jeg; selvfølgelig. Det norske forsvaret trenger de beste som vil forsvare landet vårt. Hun er en idrettsjente med mye styrke og stor evne til refleksjon. Et åpenbart lederemne som vil ha stort utbytte av å avtjene førstegangstjeneste, skriver Huitfeldt i en sms til VG.

PS: For den som lurer: Iman Meskinis faste hodeplagg, hijab, er fullt lovlig å bruke i Forsvaret, ifølge bestemmelsene om felles uniformsregler.

«Hijab er tillatt i Forsvaret dersom den følger hodeformen og ikke er flagrende. Den skal være sort ensfarget og uten pynt. Hijab erstatter ikke militært hodeplagg, og skal derfor brukes under de ordinære militære hodeplaggene», heter det i det 20 siders regelverket.

1 av 18INGEN SKAM I SELFIE: Ina Svenningdal tar et bilde sammen med Fredrik Vildgren. De spiller henholdsvis rollene som Chris og Nikolai i Skam. Se flere bilder fra den gule løperen i denne bildeserien. Foto: HELGE MIKALSEN, VG

Her kan du lese mer om