MISTER BIL: Frp-formann Siv Jensen får fra 2007 trolig ikke kjøpe bil på stortingsgruppens regning. Foto: FRODE HANSEN Foto: Frode Hansen

MISTER BIL: Frp-formann Siv Jensen får fra 2007 trolig ikke kjøpe bil på stortingsgruppens regning. Foto: FRODE HANSEN Foto: Frode Hansen

Nekter Siv firmabil

Stortingets presidentskap vil stramme kraftig inn Stortingets presidentskap vil nekte Siv Jensen (Frp) å kjøpe firmabil på skattebetalernes regning.

  • Line Torvik
  • Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Frisørregninger, andre frynsegoder som personlig trener, og ekstralønn til andre politikere enn parlamentarisk leder skal bort.

I går startet Stortingets presidentskap behandlingen av nye retningslinjer for pengebruk i partigruppene.

Innstillingen blir først ferdig i neste uke, men et klart flertall i presidentskapet skal etter det VG kjenner til, ha samlet seg om noen prinsipper: De over 100 millioner kronene som bevilges til partigruppene årlig, skal ikke brukes på skjulte lønnssystemer eller utbetalinger. Prinsippet vil trolig bli at det ikke skal bevilges goder som er skattepliktige for representantene.

Dermed vil bil, personlig trener og frisørtimer ikke være noe presidentskapet godtar. Kun parlamentarisk leder skal få ekstralønn fra partigruppens midler.

VG er kjent med at presidentskapet planlegger å spørre stortingsgruppene ved de parlamentariske lederne om gruppene har betalt for andre indirekte ytelser enn det VGs saker har brakt på det rene.

Hagen står alene

I dag får presidentskapet og komitélederne ekstralønn fra Stortinget. Nå skal det bli en innstramming for gruppenes avlønning av sine toppolitikere: Kun parlamentarisk leder skal få lønn fra partigruppen.

I Høyre og Venstre får også parlamentarisk nestleder ekstralønn ifølge regnskapsrapporten for 2005. Det må derfor trolig opphøre neste år.

Dermed vil Høyres Jan Tore Sanner få et lønnskutt på over 8900 kroner i måneden, mens for Venstres Trine Skei Grande vil beløpet være månedlig på 5000 kroner.

VG er kjent med at visepresident Carl I. Hagen står alene mot resten av presidentskapet om sitt syn om at partigruppene helt fritt skal kunne bruke millionene de bevilger seg selv.

Foreløpig er det ikke klart om Hagen likevel vil stille seg bak flertallets innstilling på nye og strengere regler, eller om han tar såkalt dissens.

Nye utfordringer

- Hvis presidentskapet faller ned på at vi ikke kan kjøpe firmabil, så følger vi det. Da er vi nødt til å dekke utgiften gjennom partiet. Jeg syns det er litt merkelig, for vi mener en slik bil er relevant i jobben til Siv som parlamentarisk leder, sier parlamentarisk nestleder Per Sandberg (Frp).

Jensen var i går på vei til Canada og ikke tilgjengelig for kommentar.

Sandberg mener imidlertid at Stortingets biltjeneste må vurdere å kjøpe inn flere sorte biler hvis gruppene ikke kan betale for firmabil. Men at det da vil komme opp nye spørsmål om når de kan brukes.

Ikke fullt innsyn

- Hvis Siv skal videre fra et arrangement som parlamentarisk leder til et rent partiarrangement, vil det stilles spørsmål om hun da kan bruke Stortingets bil. En firmabil løser dette. Hvis man strammer inn reglene, så kommer det opp nye utfordringer. Jeg har påpekt dette overfor presidentskapet, sier Sandberg.

Forslaget til nytt regelverk vil trolig bli lagt frem av presidentskapet neste uke. Men fordi det først skal tre i kraft fra 2007, vil det neppe bli behandlet i Stortinget før til høsten.

Siv Jensen kan derfor skaffe seg firmabil gjennom stortingsgruppen i år. Men fra 1. januar neste år vil firmabilen utgjøre en skattepliktig ytelse, og dermed være i strid med regelverket.

Det nye regelverket skal sikre mer åpenhet om bruken av midlene, ved at flere utgifter skal stå eksplisitt i regnskapsrapporten.

Partigruppene skal gjennom nøyere posteringer vise mer konkret hvordan de bruker pengene, og de skal ha en felles revisor som forholder seg til et tydelig regelverk.

Men det blir derfor ikke fullt innsyn i alle bilag, slik Venstre har foreslått.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder