Tordenværet skaper togkaos

En rekke tog er forsinket og innstilt som følge av uværet. Vy sliter med å skaffe alternativ transport til de reisende. Det er foreløpig uvisst hvor lang tid det tar før de stengte og forsinkede togstrekningene går som normalt igjen.

 • Malene Birkeland
 • Andrea Rognstrand
 • Anniken Aronsen

I natt var det opptil 20 000 lyn på Østlandet. Og uværet skaper togtrøbbel i store deler av landet. Det er meldt forsinkelser og innstillinger på flere strekninger på grunn av signal- og strømproblemer som følge av tordenværet.

Tøyen t-banestasjon er mørklagt. Foto: Mathias Jørgensen

Har du bilder av uværet? Send oss dine bilder til 2200@vg.no.

Flere togstrekninger fremdeles stengt

Torsdag klokken 13.00 er det fremdeles togtrøbbel.

BaneNor informerer på sine nettsider at flere strekninger er stengt som følge av lynnedslag.

Hovedbanen, mellom Jessheim og Dal er stengt. De har ingen prognoser for når banene åpnes igjen.

Østfoldbanen er stengt mellom Oslo S og Ski. BaneNor skriver også at det er flere signalfeil etter tordenværet på strekningene syd for Ski som fører til forsinkelser.

Sørlandsbanen er stengt mellom Kongsberg og Drangedal. Det er på grunn av utglidning av masser mellom Nordagutu og Bø. I tillegg er det forsinkelser på strekningen mellom Hokksund og Kongsberg.

På BaneNors nettsider meldes det også at det er saktekjøring og forsinkelser på følgende strekninger:

 • Dovrebanen, mellom Stange og Tangen.
 • Gjøvikbanen i Nittedal.
 • Spikkestadbanen mellom Heggedal og Spikkestad.

Les også: Kraftig, regn, lyn og torden: Hus evakuert på grunn av flom

Forsinkelsen på Gjøvikbanen, strekningen mellom Hakadal-Nittedal, skyldes feil på en sporveksel. På Sørlandsbanen er strekningen Nordagutu-Gvarv stengt på grunn av ras. Den åpnet igjen 11.30.

Se oversikten: Alle 111.157 forsinkede eller innstilte persontog i Norge i 2018.

Signalfeilen ved Bolstadøyri på Bergensbanen er også utbedret. Det gjelder også signalfeilen som påvirket trafikken på søndre del av Rørosbanen.

13.20 melder BaneNor at Gardermobanen er åpnet mellom Kløfta og Gardermoen.

Uoversiktlig

– Det er litt uoversiktlig og vi vet ikke omfanget på de forskjellige plassene, sa Dag Svinsås, pressesjef i BaneNor til VG, torsdag morgen.

Han oppfordret de som skal ut å reise til å følge med på nettsidene til VY, BaneNor og Flytoget.

– Det er viktig for der legges det ut fortløpende. Det vil bli forsinkelser så lenge vi ikke får togene i gang. Vi vet ikke hvordan været utvikler seg ut over dagen.

En rekke av flytogene er innstilt og flytoget melder om taxi for tog.

På Oslo S var det torsdag morgen lange taxi-køer.

Også på Oslo lufthavn er det lange køer både til buss og taxi. VGs journalist på stedet opplyser at det er kaotisk, men at folk foreløpig tar det med ro. Kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Andersen, forteller til VG at det som følge av togstans er mye busser på stedet, og at det er det som skaper de lange køene.

KØ: Dette bildet er tatt ved busstoppet på Tusenfryd. Mange har kjørt til pendlerparkeringen ved Tusenfryd for å ta ekspressbussen, og der var det i dag tidlig mange i kø. Foto: VG

– Det er køer for å komme seg inn i ankomsthallen, det går ganske fort. Det er uvant med en situasjon hvor det kommer så mange busser på én gang, men det er veldig forbigående og kommer til å være løst i løpet av kort tid, sier han.

På grunn av været har flyplassen hatt noen forsinkelser opp mot 20 minutter, men utover det har været ikke skapt driftsmessige problemer, opplyser Andersen.

SE VIDEO: Må du egentlig skru av TVen når det lyner?

– Mange som ikke har fått den reisen de skal ha

– Det er både uvær, men også et uhell på Østfoldbanen der en sporveksel ble ødelagt. Det har ført til trøbbel flere steder i dag morges, sier Åge-Christoffer Lundeby, pressesjef i Vy.

Påkjørsel av sporvekslene skjedde ved Bekkelaget.

– Det har vært særdeles vanskelig å skaffe nok alternativ transport. Det er mange som ikke har fått den reisen de skal ha, eller blitt sterkt forsinket og det er svært beklagelig.

INNSTILT: Flere avganger er innstilt. Foto: VG

Områdene som er i størst behov for ekstra transport er ifølge Lundeby strekningene langs Gardemobanen og Østfoldbanen.

– Begge stedene har absolutt skrikende behov for ekstra kapasitet. Vi jobber med begge steder. Til Gardermoen er det et busstilbud som eksisterer allerede, men som blir overbelastet. Ruter har et godt tilbud til deler av Follo.

Satt inn ekstra busser

Han opplyser om at Ruter har satt inn ekstra busser.

– Men det er ikke nok. Og de skal ikke ha skylda. Det er vi som ikke har greid å skaffe kapasitet. Vi har ikke fått våre leverandører til respondere slik vi har behov for. Men klokka fem på morgenen er ikke lysene på i de aller fleste hjem, og folk venter ikke på ekstra kjøreoppdrag. Det er ikke kritikk av dem, men det er konstatering av fakta. Når det skjer i så stort omfang, greier vi ikke levere til kundene, sier Lundeby.

Har du lest? Dette bør du gjøre - og ikke gjøre - når det lyner

Men hva har reisende rett på når de blir forsinket eller ikke kommer seg av gårde?

– Det du har krav på når du ikke får reist er refusjon. Hvis du er forsinket mer enn en halvtime har du krav på halvparten av billetten tilbake. Hvis du har hatt utlegg til annen transport kan du ha krav på refusjon på dette også, sier Lundeby.

Han informerer om at de ikke har fått noe tidsperspektiv fra BaneNor på hvor lenge forsinkelsene og innstillingene er ventet.

Brannvesenet må prioritere oppdrag

Det skal ikke mye regn til før det begynner å strømme inn i kjellere. Torsdag morgen sier brannvesenet i Oslo at folk må ta ansvar og sørge for at de sikrer verdiene sine selv og varsler forsikringsselskapet sitt dersom det skulle komme inn vann.

- Vi må nå begynne å prioritere oppdrag og har ikke muligheter til å sende biler til alle, sier vaktkommandør Roy Kristoffersen i Oslo brann-og redning til VG.

Han kan ikke tallfeste antall oppdrag i forbindelse med det kraftige regnværet torsdag morgen, men sier det er stort.

les også

Fikk jordskred og flom mot huset: – Livredd for at det skal komme mer

– Vi prioriterer oppdrag som gjelder brann og redning, der det er kritisk og der det er store verdier, sier vaktkommandøren.

Han sier de har gjør tiltak for å forberede seg, deriblant at de utstyrer brannbilene med pumpeutstyr.

I en pressemelding skriver forsikringsselskapet If at det de siste åtte årene er betalt ut over ti milliarder kroner for skader etter styrtregn, og at det er en dramatisk økning i skader.

Oversvømmelse i undergangen på Oslo S

Store nedbørmengder har også ført til oversvømmelse i undergangene på Oslo Sentralstasjon. Det gjelder undergangene der du kan gå fra en togplattform til en annen.

Kommunikasjondirektør i BaneNor Eiendom , Kristin Paus, sier til VG at det skyldes rørene.

– Det er noen rør vi sliter med når det blir veldig mye vann som gjør at det må tas vekk når det er store nedbørsmengder. Rørene er litt tette. Foreløpig tar vi vannet vekk. Det er ikke akutt nå, men på sikt skal det utbedres.

Hun kan ikke si hvor mye vann det er snakk om.

– Jeg har ikke fått inntrykk av at det er krise. Det er sånt som skjer når det kommer mye regn på kort tid, sier hun.

Lynnedslag skapte full t-banestans

Klokken 8.35 ble det full stans i T-banenettet i Oslo. Klokken 9.14 melder pressevakt i Ruter, Cathrine Myhren, til VG at det er i gang igjen.

– Det skyldtes lynnedslag i en transformator som tilhører Hafslund. Det tok strømmen vår, sier pressevakt Jan Rustad i Sporveien til VG.

Bare ti minutter etter trafikken var igang, var det igjen full stans for t-banelinjene. På Twitter melder Sporveien at dette skyldes systemfall etter et tidligere lynnedslag. Minutter senere meldte de at trafikken er igang igjen.

Mer om

 1. Tog
 2. Vær
 3. Flytoget
 4. Østfoldbanen
 5. Oslo Lufthavn
 6. Kollektivtransport
 7. Jernbane

Flere artikler

 1. 20.000 lyn i løpet av natten: - Ikke sett så ofte

 2. Dundrer løs mot enda en sommer med buss-for-tog

 3. Uværet herjet i Oslo i natt

 4. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

 5. Kjøreskolene åpner igjen – advarer mot lange køer på førerkort

Fra andre aviser

 1. Vy klarer ikke å få alle hjem i kveld

  Aftenposten
 2. Togproblemer på Asker- og Drammenbanen onsdag morgen

  Aftenposten
 3. Østfoldbanen åpner igjen fredag morgen. Noen tog innstilles i rushtiden.

  Aftenposten
 4. Da togene sto torsdag, var det ingen busser i beredskap

  Aftenposten
 5. Sørlandsbanen går som normalt etter uvær

  Fædrelandsvennen
 6. Mange tog innstilt etter signalproblemer øst for Oslo

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder