Støre: - Dette skal bli en valgkamp i Ingrids ånd

UTØYA (VG) Før partileder Jonas Gahr Støres tale til AUFs sommerleir, reiste alle seg til et øyeblikks stillhet for Malvik-ordfører Ingrid Aune (33).

  • Martha C. S. Holmes

Etter stillheten, og musikk for å hedre Ingrid, tok partileder Jonas Gahr Støre ordet. Han startet sin tale med å hylle Ingrid Aune, som torsdag ble erklært død etter båtulykken i ved Lokkarskjæret i Namsos. Kjæresten Eivind Olav Evensen (43), psykolog i Namsos, omkom også i båtulykken.

Hun var tidenes yngste ordfører i Malvik. Og den første kvinnelige.

– Utøya er alltid et fantastisk sted å samles til glede, men også til sorg. I dag er det naturlig å starte med sorgen. Mange av der kjente Ingrid godt. Jeg kjente Ingrid godt. Hun var så lett å like, så lett å ta på alvor , og så lett å bli begeistret sammen med, startet han.

Han minnes da han holdt tale i den samme bakken på Utøya som utenriksminister, og hun utfordret ham om klasevåpen- forbud.

– Hun fikk det inn i programmet, hun drev det fram, nok et eksempel på at politikk lykkes.

– Dette er tunge ord å si på Utøya: Nok en gang er en av våre beste tatt fra oss. Det føles tungt og meningsløst. Men nettopp derfor, og nettopp her, skal ikke vi bli meningsløse. Vi skal ha meninger, ha engasjemment, og strides. Det ville Ingrid.

– Vi savner henne

Støre sier han vil ta med seg Ingrids engasjement når Arbeiderpartiet går inn i årets kommunevalgkamp.

– Dette i 2019 skal bli en valgkamp i Ingrids ånd. Det betyr engasjement, å forankre sakene våre i verdier, og levere helt konkret politikk som betyr noe i hverdagsliv og arbeidsliv.

AUF-leder Ina Libak sa også noen ord om Aune til AUF-erne som samlet seg foran scenen på Utøya før Støres tale, før hun oppfordret alle til å reise seg og minnes henne i stillhet.

– Hun var et forbilde for veldig mange, spesielt jentene. Vi satte veldig stor pris på henne og vi savner henne, sa Libak.

les også

Varaordfører om Aune: – Et friskt pust i Malvik

PÅ UTØYA: Partileder Jonas Gahr Støre tas i mot av AUF-leder Ina Libak. Foto: Harald Henden, VG

– Må snakke om politikk

Arbeiderpartiet mistet Aune bare fem og en halv uke før valgdagen, og i går valgte de å dempe valgkamparbeidet. Det blir vanskelig å gå inn valgkampen igjen, sa Støre:

– Overgangen til å snakke om daglig politikk er tøff, men det skal vi, og det må vi.

Men også da han snakket om politikk, trakk han frem Aunes innsats - som han også gjorde under landsmøtet i vår.

I talen nevnte han flere viktige saker for Arbeiderpartiet i valget, som gratis SFO/AKS for de yngste, gratis skolemat, og hele faste stillinger.

– Der var denne unge ordføreren fra Malvik en norgesmester. Hun sa at hun hver dag skulle gå på jobb for å jobbe for dette. Og jeg har sett når jeg har besøkt ordførere hvor seig den jobben er.

Støre trakk frem klima og lokale utslippskutt som noen av de viktigste sakene i årets kommunevalgkamp, og sa at Ap har gått igjennom Miljødirektoratets utslippstall fra 2015 - 2017.

– Kommuner med en ordfører fra Ap har kuttet 50 prosent mer utslipp enn kommuner som er styrt av Høyre. Det viser denne gjennomgangen. Tar du med kommuner hvor vi er med og styrer i et større flertall, har vi kuttet over 3,5 ganger mer per innbygger.

– Hadde hjertet i AUF og på Utøya

Arbeiderparti-nestleder Hadia Tajik har fortalt VG hvordan Ingrid Aunes medmenneskelighet, varme og handlekraft kom til syne 22. juli 2011, da hun tok på seg de rollene hun kunne og meldte seg frivillig til å bemanne Arbeiderpartiets pårørendetelefon. Ingrid stilte også sitt eget telefonnummer til disposisjon, sa Tajik.

Eskil Pedersen, som var AUF-leder under 22. juli-terroren, har tilbragt mange somre på Utøya sammen med Aune. Han sa torsdag til VG at hun har vært viktig for Utøya.

– Hun hadde vært på Utøya i veldig mange år. Hun hadde hjertet i AUF og på Utøya, og det er klart at hun også mistet nære mennesker. For både meg og for de andre berørte av 22. juli har hun vært veldig opptatt av å hedre det minnet, og være til stede for oss. Hun var berørt av 22. juli personlig, og har også vært en viktig omsorgsperson i tiden etterpå.

Han beskriver Aune som en av sine beste venner.

les også

Malvik-ordfører Ingrid Aune (33) er død: Inspirerte unge jenter

Les også

Mer om

  1. Utøya

Flere artikler

  1. Flere hundre tok farvel med Malvik-ordfører Ingrid Aune (33): – Hun var noe helt spesielt

  2. Malvik-ordførerens siste appell: – Det har vært et eventyr

  3. Aune og Tajik var sammen under 22. juli-marerittet: – Hun viste varme og handlekraft

  4. Hadia Tajik minnes venninnen: – Vi kunne spise billig pasta og late som vi var i Italia

  5. Minnes Aune på Utøya: - Du var et enestående forbilde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder