KRITISK: Frps stortingsrepresentant Jon Helgheim sier at folk ikke kan gi blaffen i smittevernreglene bare fordi saken er viktig for dem. Foto: Fredrik Solstad

Helgheim vil sende demonstranter i karantene

Jon Helgheim (Frp) ber helsemyndighetene pålegge demonstrantene i Oslo og Stavanger 14 dagers hjemmekarantene. Deltagerne bør ta de økonomiske konsekvensene av karantenen selv.

 • Eirik Røsvik
 • Christina Quist

Lørdag var det en støttemarkering for «Black lives matter» i Stavanger. Over 4000 mennesker meldte sin interesse på Facebook og 1400 møtte opp. Det er mer enn hva kommunen synes er forsvarlig.

Fredag var det demonstrasjon også i Oslo. Flere tusen dukket opp og regelen om én meters avstand ble ikke overholdt.

– Det er utrolig trist og skuffende at så mange mennesker gir fullstendig blaffen i andre folks liv og helse. Så bestemmer noen seg plutselig for å gi blaffen i alt og alle, på grunn av egen egosime og egen sak, sier stortingsrepresentant Jon Helgheim fra Frp til VG.

les også

1400 demonstrerte mot rasisme i Stavanger

Han mener regjeringen har vært altfor svake i forsvaret av smittevernreglene i forbindelse med støttemarkeringene for «Black lives matter» i Stavanger og Oslo.

– Her har vi gjennom tre måneder ofret og forsaket nesten alt. Folk har måttet holde seg i ro, fått innskrenket rettigheter og ikke fått tatt farvel med sine nærmeste. Jeg lurer på når regjeringen skal slutte å vise forståelse for slike demonstrasjoner, og heller sette i verk tiltak for å beskytte liv og helse, sier han.

Foto: Carina Johansen

Store demonstrasjoner

Helgheim stiller derfor følgende skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i Stortinget:

«Hvorfor grep ikke politiet inn mot den ulovlige demonstrasjonen og hva gjorde justisministeren for å forhindre at dette skulle skje?»

Helgheim utdyper til VG:

– Jeg synes at regjeringen er for passiv. Tidligere har de vært på hugget og stanset folks bevegelsesfrihet og gjort andre nødvendige tiltak. Da var de handlekraftige og gjorde en god jobb. I denne saken har de vært helt fraværende. De er mest opptatt av å vise forståelse, ikke handlekraft, sier han.

Til VG i går sa Mæland at hun har stor sympati og forståelse fort at folk vil markere avsky mot rasisme og drapet på George Floyd i USA, men at hun var bekymret for smittesituasjonen. Hun fryktet at den kan komme ut av kontroll.

Hun sa at det var viktig at politiet minner folk om å holde en meters avstand. I tillegg understreket Mæland at politiet ville gripe inn dersom det eskalerte på noen som helst måte.

– Politiet må gripe inn hvis det utarter seg, hvis det begås kriminalitet, hvis det begås straffbare handlinger. Men i utgangspunktet har jeg tillit til at folk faktisk har et grunnleggende ønske om å vise sine meninger og holdninger i denne saken, og ikke å skape trøbbel, sa Mæland til VG.

VG har vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet lørdag, som opplyser at Mæland ikke har noen ytterligere kommentarer å tilføre, og at gårsdagens uttalelser er dekkende også lørdag. De opplyser også at justisminister skal svare på Helgheims skriftlige spørsmål.

les også

SV-Audun til Erna: – Ikke vær så irriterende høflig mot Trump

– Det er en hån mot alle de som har ofret alt i vår felles innsats for å beskytte folk i risikogruppene, sier Helgheim til VG om demonstrasjonene.

– Hva synes du om saken? Er den ikke viktig?

– Saken er fullstendig irrelevant. Vi har forsaket massevis av viktige saker gjennom tre måneder nå. Det at folk ikke kan ta farvel med sine aller nærmeste er også en svært viktig sak, sier Helgheim.

– Hvis alle tenker at min sak er så viktig at jeg kan bli blaffen i smittevernreglene, da kan andre folk bli smittet og i verste fall miste livet. Det hadde ikke fungert om alle var like store egoister, sier han.

FOLKSOMT: Tusenvis møtte i går frem foran Stortinget i Oslo i en støttedemonstrasjon mot drapet på afrikansk-amerikanske George Floyd og mot rasisme. Foto: MATTIS SANDBLAD

Vil sette folk i karantene

Ordfører i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, sier til VG at det aldri var aktuelt å si nei til lørdagens demonstrasjon.

– Ytringsfriheten står sterkt. Men jeg håper at alle som har gått der og vist sin støtte for den viktige saken har vært friske og holdt avstand, sier hun.

Helgheim mener at personene som likevel velger å delta i demonstrasjonene bør settes i karantene.

– Jeg mener at helsemyndighetene i det minste bør pålegge alle som har møtt opp 14 dagers hjemmekarantene. Karantenen bør deltagerne forsørge økonomisk selv, sier han.

SE OGSÅ: VG fulgte gårsdagens demonstrasjoner i Oslo. Her kan du se hele sendingen.

– I dag er smitten i samfunnet mye lavere enn den var tidligere i år. Bør ikke det bety noe?

– At det er mindre smitte nå betyr bare at innsatsen har fungert. Dette er et massivt brudd på reglene. Ved så store brudd er det stor fare for at smitten blusser opp igjen. Det kan ikke forsvares. Det er en ingen unnskyldning at smitten har gått tilbake, sier han.

SV-Eide: Kortslutning fra Helgheim

SVs Petter Eide, medlem i justiskomiteen, er helt uenig med Helgheim.

– Politiet håndterte dette helt riktig, hvis politiet skulle prøvd å stoppe dette, ville det blitt uforutsigbar maktbruk. Og sterke kanskje fysiske motreaksjoner. Anklagende om politivold ville blitt rettet mot norsk politi, skriver han i en e-post til VG.

Han mener Helgheim fremstår blottet for forståelse for følelsene som driver folk, og spesielt ungdom, til gatene i denne saken.

– Folk er sinte, fortvilet og i sorg. Da er det en kortslutning fra Helgheim å be politiet om å bruke makt. I en tid med så å si full kontroll på covid-19 i Norge, framstår dette utspillet mer som ideologisk posering, og et klassisk eksempel på Frps ønske om å stigmatisere minoritetsungdom.

Les også

 1. New York-demonstranter til VG: – Vi stoler ikke på politiet

  NEW YORK (VG) Tusenvis har samlet seg i New Yorks gater med krav om å ta pengene fra byens politi.
 2. Solberg om at tusenvis trosset smittevernreglene: – Det ble vanskelig

  Flere tusen demonstranter trosset smittevernreglene da de samlet seg foran Stortinget fredag ettermiddag.
 3. George Floyd-protester inntok Malmö sentrum

  Rundt 2.000 mennesker møtte opp til en demonstrasjon i Malmö mot rasisme, protestantene ble stoppet av politiet, men har…
 4. Protester mot rasisme i Brasil etter gutt døde

  Hundrevis av brasilianere marsjerte fredag i protest mot rasisme etter at en svart gutt døde mens han ble passet på av…

Mer om

 1. Monica Mæland
 2. Koronaviruset
 3. Rasisme-opprøret
 4. Rasisme
 5. Politikk
 6. Oslo
 7. George Floyd

Flere artikler

 1. Vil sende demonstranter i karantene

 2. Politiet lot folk demonstrere - får støtte fra Høie

 3. Magdi om demonstrasjonene: – Det handler om menneskeliv

 4. Ny undersøkelse: 30 prosent av unge oppgir å ha vært på fest der smittevernregler ikke ble fulgt

 5. Solberg om at tusenvis trosset smittevernreglene: – Det ble vanskelig

Fra andre aviser

 1. Frp-politiker vil ha demonstranter i karantene

  Fædrelandsvennen
 2. Høie om fredagens demonstrasjoner: – De er blitt utsatt for risiko for smitte

  Bergens Tidende
 3. Hvorfor tillot politiet enorme brudd på smittevernreglene?

  Aftenposten
 4. Tusenvis av demonstranter tett i tett: – Øker risikoen for spredning betydelig

  Aftenposten
 5. Aftenposten mener: Demonstrantene tok en sjanse, politiet opptrådte klokt

  Aftenposten
 6. Lubna Jaffery (Ap): – Jeg satte ord på det folk trengte å høre

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no