VIL IKKE SVARE: Anna Nielsen, daglig leder i Advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken og Veum tar plass i vitneboksen fredag morgen. Foto: Frode Hansen

Full krangel om taushetsplikt: Sjef ved advokatkontor nekter å svare på spørsmål

Anna Nielsen hevder hun ikke kan si noe om innholdet i møter mellom henne og tiltalte Jan Erik Iversen. – Hun gjemmer seg bak en påstått taushetsplikt, sier forsvarer Benedict de Vibe til VG.

Møtene skal ha funnet sted i 2010, 2017 og 2019, ifølge Jan Erik Iversen (62).

Torpedoen mener at innholdet fra disse møtene vil kunne bekrefte deler av hans påstander i kontakten med milliardæren.

– Det kan jeg ikke svare på, sa Anna Nielsen (47) om innholdet fra et møte med Iversen i 2017.

les også

Sikkerhetsrådgiver: Torpedoen ville grisebanke Røkke og kjøre ham til politiet

Forsvarer Benedict de Vibe presset på i retten:

– Grunnet taushetsplikt til Røkke?

– Ja.

– Ja, men har dere noe klientforhold?

– Det kan jeg ikke svare på.

Få med deg det siste fra rettssaken her!

Var Røkkes «fikser» under rettssak

Nielsen er daglig leder ved Advokatfirmaet Andenæs, Aaløkken og Veum. Hun har jobbet der i en årrekke.

Tidligere var hun advokatsekretær ved samme advokatfirma, og jobbet tett med den kjente advokaten Ellen Holager Andenæs (72) – som var Kjell Inge Røkkes forsvarer under den mye omtalte båtsertifikatsaken.

JOBBET FOR RØKKE: Her er Kjell Inge Røkke og Anna Nielsen avbildet under båtsertifikatsaken i 2005. Saken endte med at Røkke ble dømt til fengsel. Foto: Frode Hansen

Andenæs vitnet tidligere i uken, også hun gjemte seg bak taushetsplikten, og kalte utspørringen i Oslo tingrett for «en farse».

Nielsen fungerte som en slags «fikser» for Røkke mens båtsertifikatsaken pågikk, og hun var tett på milliardæren hele veien.

I retten har John Christian Elden sagt at han har vært Røkkes advokat i 2007.

Milliardæren har selv opplyst at han ikke benyttet seg av advokat Andenæs’ tjenester etter at Elden ble hans advokat.

– Jeg vet ikke nøyaktig når vårt oppdrag i forhold til Røkke ble avsluttet, og jeg kan heller ikke reglene rundt taushetsplikten, derfor kan jeg ikke svare på disse spørsmålene, forklarte Nielsen i retten.

Siste nytt fra rettssaken her!

les også

Kunsthandler i retten: Hevder han overleverte bærepose med penger

– Hun har ingen taushetsplikt!

I Oslo tingrett har taushetsplikt vært et sentralt tema fredag morgen og formiddag.

– Hun har ingen taushetsplikt! utbrøt forsvarer Benedict de Vibe på et tidspunkt.

Forsvareren mener retten må avgjøre om Nielsen faktisk har taushetsplikt grunnet det han anser som et avsluttet klientforhold.

VIL HA SVAR: Advokat Benedict de Vibe er forsvareren til tiltalte Jan Erik Iversen. Han mener at vitnet ikke har noen taushetsplikt. Foto: Frode Hansen

Forsvareren pekte på det retten har fått høre fra Elden og Røkke – at klientforholdet Andenæs hadde til Røkke trolig ble avsluttet senest i 2007.

les også

Røkkes sønn om torpedoen: Han var febrilsk, rabiat, aggressiv og fly forbannet

Bekrefter møter – vil ikke svare på innhold

Nielsen bekrefter imidlertid at det har vært møter mellom henne og torpedoen, akkurat slik som Iversen har forklart seg om i retten.

Nielsen bekreftet blant annet at de to møttes i forkant av publiseringen av VG-dokumentaren «Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene» i 2017.

Nielsen bekrefter også at hun var på en kjøretur med torpedoen i 2019.

les også

Kjendisadvokater i skvis

Men hun hevdet at hun ikke kan svare på spørsmål om hva de to snakket om under de aktuelle møtene.

– Jeg kan ikke svare på det på grunn av taushetsplikten, forklarte Nielsen.

– Generell kontakt med Iversen kan jeg svare på, men utover det kan jeg ikke svare, utdypet hun.

Spørsmål om Tromsdal-oppdrag

– Har Jan Erik Iversen noen gang sagt til deg at han mener Kjell Inge Røkke er oppdragsgiver i forhold til Christer Tromsdal eller Birger Nielsen, spurte forsvarer Benedict de Vibe.

– Det kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte av hensyn til taushetsplikten, svarer Nielsen.

les også

Torpedo hevder han fikk oppdrag om å drepe

– Har Jan Erik Iversen noen gang sagt til deg at han har fått penger fra Kjell Inge Røkke for oppdrag han skal ha gjort for ham?

– Samme svar der.

Retten besluttet ved 10-tiden å trekke seg tilbake i «ti minutter» for å vurdere hvordan problematikken rundt taushetsplikten skulle løses.

Etter en drøy halvtime kom dommerne ut igjen, og det ble besluttet at Nielsen kunne avgi en såkalt «forsikring» om at hun hadde taushetsplikt.

Dermed var hennes vitnemål avsluttet.

Krevde rettslig beslutning

Forsvarer Benedict de Vibe krevde at retten ga en begrunnelse, gjennom en rettslig beslutning, om Nielsen har vitneplikt eller ikke. Dette for å ha mulighet til eventuelt å «angripe» rettens avgjørelse på et senere tidspunkt.

Forsvareren vil ha dette på plass før prosedyrene i saken starter opp, noe som skjer fredag ettermiddag.

– Retten har lagt vekt på at taushetsplikten ikke oppheves ved avsluttet oppdrag. Det er også omfattet av taushetsplikten å opplyse om nye oppdrag, uttalte tingrettsdommer Ingvild Hachvaag Andersen da beslutningen var klar.

Hun opplyste at det var uenighet mellom de tre dommerne (fagdommer og to meddommere). Beslutningen ble tatt med to stemmer mot én.

Siste nytt fra rettssaken her!

– Gjemmer seg bak påstått taushetsplikt

– Hva tenker du om at Anna Nielsen ikke vil svare på noen av spørsmålene dine?

– Det kan jo hver og en ha en oppfatning om. Vi har hørt Jan Erik Iversen fortelle om møter. Jeg mener rettens avgjørelse er gal både på jus og på måten den er behandlet på, men vi må bare forholde oss til avgjørelsen, sier de Vibe til VG.

– Mener du at hun gjemmer seg bak taushetsplikten?

– Ja, det mener jeg. Hun gjemmer seg bak en påstått taushetsplikt.

– GAL AVGJØRELSE: Forsvarer Benedict de Vibe er klar på at han mener rettens avgjørelse om å la Anna Nielsen slippe unna med å vise til taushetsplikt er gal. Her sammen med tiltalte Jan Erik Iversen. Foto: Terje Pedersen

Mulig vitne om «oppgjør fra Røkke»

Forsvareren utelukker ikke en mulig anke på saksbehandlingsfeil dersom torpedoen blir dømt. Men han ønsker ikke å ta stilling til dette spørsmålet ennå.

– Hvis man går tilbake og hører på hva Jan Erik Iversen har fortalt om disse møtene, så er det helt sentrale møter. De involverer også det Iversen har sagt om at hun i 2010 spør ham om «har du fått oppgjøret av Røkke?», og Jannik svarer «ja, alt i orden». Det er en meget viktig uttalelse, og hvis den er riktig og det blir bekreftet av Anna Nielsen at det faktisk var sånn, så stiller det saken i et helt annet lys, sier de Vibe.

– Det var en riktig beslutning. Jeg er uenig med de Vibe og det er tydeligvis retten og, sier Nielsen på vei ut av lokalet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder