ANGRIPER FRP: At Fremskrittspartiet får dårligere oppslutning, overrasker ikke Vedum, som mener Frp «opptrer arrogant». Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Resultatbytte for Sp og Frp

I VGs ferske partibarometer får Senterpartiet 15,6 prosent oppslutning og FrP 10,1. Ved stortingsvalget for to år siden var det omtrent helt motsatt.

Økningen til Senterpartiet er markant, ifølge Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons Analyse, som står bak VGs partibarometer for stortingsvalget.

– Senterpartiet har opplevd en jevn oppgang gjennom flere måneder. Men å gå fra 10 til 15 prosent er en signifikant økning, sier han til VG.

Han peker også på at partiet har tatt 24,2 prosent av velgerne til KrF, som kun ligger på tre prosent. Samtidig er det ifølge ham lettere å angripe når man ikke sitter i regjering.

– Opposisjonspartiet sin fordel er at de kan peke på alt som er vondt og vanskelig, sier han.

les også

Partibarometer: Stillstand for Ap - sliter hos kvinnelige velgere

At Frp taper velgere er heller ikke sjokkerende for analytikeren.

– Frp har motsatt rolle av det de har hatt i alle år med Carl I. Hagen. Fordelen for opposisjonen er at de kan peke på ting velgerne ikke synes er helt greit, og nå sitter Frp i regjering, sier Olaussen.

Ved stortingsvalget i 2017 var oppslutningen for Frp og Sp motsatt. Den gang kunne Frp-leder Siv Jensen juble over fornyet tillit i regjering med 15,2 prosent. Senterpartiet hadde den gang 10,3 prosent oppslutning.

Følgende spørsmål ble stilt i undersøkelsen Respons Analyse har gjennomført for VG: «Dersom det var stortingsvalg i morgen, hvilket parti ville du da stemme på?» og «Stemte du ved Stortingsvalget i 2017? I så fall, hvilket parti stemte du på da?»

Dette er resultatene:

– Frp opptrer arrogant

– Det handler om tydelighet over tid. Vi ønsker å ha tjenester nært folk, ikke den sentraliseringen vi ser nå, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Sp-lederen trekker blant annet frem den såkalte passkrisen som en av årsakene. Lange køer og enda lenger ventetid for å få nytt pass har i det siste vært synlig flere steder i Norge.

At Frp faller såpass kraftig på målingene, mener Vedum er naturlig. Han syns partiet har blitt veldig systemtro etter de fikk regjeringsmakten.

les også

Sp-lederen slår tilbake mot populist-stempelet

– Problemet er at Frp opptrer så arrogant, som i spørsmålet om politireformen. Det samme gjelder i avgiftspolitikken.

Sp-lederen mener Frp kan bli flinkere til å lytte.

– Politikernes jobb er å lytte. Man kan være uenig, men man skal høre hva folk sier. Det verste er tvangssammenslåingen der de fullstendig overser hva folk mener.

Han sier også at Senterpartiet flere ganger har ønsket å møtes til debatt, uten at Frp har ønsket å stille.

VIL SLÅ TILBAKE: Parlamentarisk leder i Frp Hans Andreas Limi minner om at Frp har kommet sterkt tilbake på tidligere målinger. Foto: Frode Hansen, VG

– Ikke fornøyd

Tallene til VG er ikke lystig lesning for Frp, men de har ikke mistet troen, ifølge parlamentarisk leder i Frp, Hans Andreas Limi.

– Dette er et nivå vi selvsagt ikke er fornøyd med. Derfor blir det viktig for oss å fortsette tidenes samferdselsløft, fjerne eiendomsskatten rundt om i kommunene, sikre de eldre verdighet og valgfrihet samt fortsette å utvikle en strammere innvandringspolitikk, skriver han i e-post til VG.

Han minner om at det er resultatet på valgdagen som teller, og sier at Frp har gjort meningsmålinger til skamme før.

– Jeg tar sikte på at vi klarer å mobilisere også til høsten, når det norske folk går til urnene. Vi kjenner oss ikke igjen i Vedums kritikk, og møter gjerne Senterpartiet til debatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder