UD: Velkjente synspunkter

Den russiske ambassaden har sendt ut en pressemelding hvor de kritiserer Norge kraftig fredag formiddag. Her fra den russiske ambassaden i Drammensveien i Oslo. Foto: Frode Hansen VG

Russland hardt ut mot Norge: Ikke holdbart

I en pressemelding fra den russiske ambassaden sendt ut fredag formiddag, kommer de med kraftig kritikk av norske myndigheter.

Artikkelen er over tre år gammel

– Den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – «her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke» er ikke holdbar, skriver ambassaden i pressemeldingen, som er sendt ut til en rekke norske medier fredag formiddag.

Her kan du lese hele pressemeldingen

– Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere, det at man ignorerer våre interesser uunngåelig får konsekvenser for alle samarbeidsområder, står i motstrid til behovene for å skape et klima for forholdet som er nødvendig for å fremme en positiv agenda i bilaterale saker, skriver de videre.

I pressemeldingen går de hardt ut mot norske myndigheter.

– Men bilaterale forbindelser trenger vi ikke mer enn den norske part. Vi skal ikke påtvinge partnerskap med oss. Det siste fullverdige bilaterale møtet på utenriksministernivå mellom våre land fant sted i 2014.

Bakgrunn: Solhjell og Grande på stoppliste i Russland

Utenriksdepartementet: Velkjent

UD skriver en kommentar at synspunktene fra Russland er velkjente. De skriver også at utenriksminister Børge Brende møtte den russiske utenriksministeren Sergey Lavrov i går.

– Fra norsk side legger vi vekt på et konstruktivt og forutsigbart bilateralt samarbeid med russiske myndigheter om saker av felles interesse. Det har vært jevnlige samtaler mellom Norge og Russland på politisknivå og høyt embetsnivå. Blant annet besøkte naturressursminister Donskoj Oslo i november, skriver Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i UD.

Han understreker også at Norge har protestert flere ganger mot Russlands innreisenekt for Skei Grande og Solhjell.

Russland-ekspert: – Her går de rett på sak

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Jakub Godzimirski, opplever Russlands budskap som kraftig.

– Man ser på ordbruken og måten å snakke om ting på at her går de rett på sak. Man har ikke brukt diplomatisk språk, sier han.

Han mener de siste ukene med mye negativ oppmerksomhet mot Russland i norsk offentlighet har ført til Russlands krasse linje.

– Vi snakker jo om en del utviklingstrekk som kanskje har fått sinnene til å koke hos ambassaden. Først var det Russlands innblanding mot valget i USA, så kommer sikkerhetsvurderingene fra PST og E-tjenesten hvor Russland blir pekt på som en mulig trussel, forklarer han.

– Referer til et norsk publikum

Han legger til at saken hvor Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) ble nektet visum til Russland i forbindelse med en komitéreise på Stortinget kan ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over.

– Det ga de enda mer negativ oppmerksomhet, og da velger ambassaden å reagere på denne lite konstruktive måten, sier han.

Han tror Russland prøver å nå ut til folket ved å sende en pressemelding som denne.

– Det er myntet på norske myndigheter, men referer også til et norsk publikum som Russland mener er ført bak lyset av eksperter, medier og politikere.

Trine Skei Grande (V) skriver i en sms til VG at hun overlater til UD å besvare når VG kontakter henne for å få en kommentar.

– Anti-russiske handlinger skal få svar

De skriver videre at de ikke har brutt folkeretten i Ukraina, at de ikke har sendt styrker inn i Ukraina og ikke er part i Minsk-avtalen.

– Det å snakke med vårt land med sanksjoner og trusler har ikke hatt og skal ikke ha noen virkning i fremtiden, spesielt ved å innføre restriksjoner mot politikere og andre offentlige personer fra Russland. Alle anti-russiske handlinger skal få et proporsjonalt svar.

Videre går de hardt ut mot norske medier.

– Det samme settet med propagandastempler som stadig kolporteres (ikke uten hjelp fra myndighetene) av norske medier om at Russlands «lumskhet», om «falske nyheter» fra russiske medier, behovet for ytterligere å begrense samarbeidet med Russland, «intriger» laget av etterretningstjenester, hackere og «nettroll» som angivelig villeder det norske publikumet, stjeler «norske hemmeligheter», «påvirker» Nobelkomiteen, om russiske planer av globalt omfang som tar sikte på å svekke Norge, EU og den vestlige verden, spredning av oversettelser av de mest odiøse og marginale russofobiske materialer fra andre vestlige medier har det norske publikumet, etter det vi har registrert, blitt veldig leit av.

Vil ikke slippe inn politikere

I november fikk Utenriksdepartementet beskjed om at stortingspolitikerne Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande kunne bli nektet visum til Russland. I begynnelsen av februar, ble det klart at årsaken er at Russland har satt dem på en «stoppliste» og at de som følge av det er nektet innreise.

Les også: Trumps Putin-vennskap kan ryke

De forklarte da at årsaken var at Norge hadde sluttet seg til EUs sanksjonsliste.

De nevnte sanksjonene ble innført som følge av Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya i 2014. I desember i fjor ble det klart at sanksjonsperioden forlenges til 31. juli 2017.

37 selskaper og 146 russere og ukrainere står på sanksjonslisten, basert på at de har krenket Ukrainas territoriale suverenitet, støttet russiske beslutningstagere eller profittert på annekteringen. Disse har fått reiseforbud innenfor EU og Norge, og deres europeiske kontoer er fryst.

Bakgrunn: Stortingspolitikere får ikke visum til Russland

Nå står ambassaden fast på at hverken Trine Skei Grande eller Bård Vegar Solhjell kommer inn i Russland.

– Men ingen må ha illusjoner. Vi er ikke på en veldedighetskveld. Hvis det på nytt blir levert dokumenter for visa for Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell skal de igjen bli nektet innreise, skriver de.

I pressemeldingen skriver de også at de aldri har blitt kalt inn på teppet av Utenriksdepartementet. I stedet har den russiske ambassadøren ifølge pressemeldingen hatt flere møter med representanter for Utenriksdepartementet. Blant annet første februar, da de drøftet situasjonen over et glass vin, skriver ambassaden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder