Sykepleierforbundet: − Ikke noe kommunen selv kan løse
Torsdag holdt helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) kommunetalen 2023. Flere reagerer nå på prioriteringsområdene.
Rammene for helse- og omsorgstjenesten i budsjettet for 2023 er stramme. Det vil tvinge frem store kutt i tjenestetilbudet. I et intervju med VG pekte Kjerkol på fire prioriteringsområder for 2023.
I forkant hadde Norsk Sykepleierforbund flere forventninger til talen.
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen peker på at flere ledere i helsesektoren har 93 ansatte de skal følge opp.
Hun mener ledere må få bedre vilkår for å lede.
– Når du tenker vann og avløp eller bygg, så er det ikke i nærheten av 93 ansatte per leder. For en leder blir det vanskeligere å følge opp sine ansatte. Det må gjøres noe lederstrukturen for å løse opp i noen av problemene.
Fortalt om lenge
Sverresdatter Larsen og sykepleierforbundet har fortalt om lederproblemet i lang tid. Der ønsker hun en forbedring.
– Kjerkol viser til at man må strukturere ledelsen annerledes slik at det er mulig å lede helsetjenesten. Det er vi helt enig i.
Langer ut mot helseministeren etter sykehuskutt: – Dette er dramatisk
Hun fortsetter:
– Vi kan ikke ha det slik at ansvar bare skyves på kommunene. Alle kommunene beskriver store mangler på sykepleiere, og det må gjøres noe med.
Sverresdatter Larsen sier problemet er mellom de ulike sektorene og departementene.
– Det er ikke noe kommunen selv kan løse. Utdanning, finansiering, kompetansekrav er viktig, og lovverket må følges opp gjennom for eksempel tilsyn.
Har etterlyst midler i flere år: – Kvinnene har ventet nok
Kan stenge på dagen
Hun peker på at mattilsynet kan stenge en bedrift på dagen. Slike tilfeller skjer aldri med helsetilsynet, selv om det kanskje burde være tilfelle.
– Hva er egentlig styringsreglene? Det må regjeringen ta ansvar for. Med lovbrudd i 50 prosent av kommunene, så må det skje noe.
Hun ber om at det satses mer på ledelse for å få inn den rette kunnskapen som er nødvendig.
– Det er fint å peke på ledelse, men det koster penger å få rett kompetanse, nok folk og nok ledere for å løse problemet. Det ansvaret står også på regjeringen.
Slår tilbake mot Kjerkols sykehuskrav: – Nærmest umulig
Tomme ord
Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) setter pris på Kjerkols engasjement. Samtidig mener hun det er tomme ord.
– Jeg er helt enig med Kjerkol i hennes satsinger. Problemet er bare at de er uten innhold. Hvordan skal de levende lokalsamfunnene bestå, når frivillige initiativ blir strupet av Arbeiderpartiet gang på gang.
Kjerkol ønsker at Norges eldre skal kunne bo trygt hjemme.
– Samtidig fjernet hun penger til trygghetsboliger i deres foreslåtte statsbudsjett. Det er trist at denne regjeringen er mer opptatt av hvem sine løsninger det er, enn å faktisk løse problemene i eldreomsorgen.
Heller ikke Bård Hoksrud (FrP) er fornøyd med Kjerkol.
– Nå må du våkne, Kjerkol. Du ber kommunene ta mer ansvar, men glemmer at du er helseminister og må ta ansvar selv. Det eneste eldreomsorgen har fått fra Kjerkol er store kutt. Da er det ikke overraskende at vi har sett så mange grusomme saker i eldreomsorgen den siste tiden.
Fornøyd
Fagforbundet på sin side er meget fornøyd med Kjerkol sine lovnader.
Leder for Fagforbundet, Mette Nord, er glad for helseministerens signaler om at privatisering ikke er en del av løsningen for helsevesenet.
– Kommunetalen viser at helseministeren har forstått de store utfordringene vi vil møte i eldreomsorgen og helsevesenet i årene fremover. Vi er enige med Kjerkol i at det må legges til rette for at de som ønsker det, skal få et godt tilbud på sykehjem og lignende.