- BORTKASTET: Per-Kristian Foss og Inge Lønning mener det vil være bortkastet å stemme Frp for velgere som er opptatt av kutt i formuesskatt og arveavgift, hvis ikke Frp kommer i regjering. Foto: Scanpix

Høyre-topper mener Frp-stemme er bortkastet

Går ut mot Sivs budsjettgaranti

Per-Kristian Foss (H) og Inge Lønning (H) mener det vil være bortkastet å stemme Frp for velgere som er opptatt av kutt i formuesskatt og arveavgift, hvis ikke Frp kommer i regjering.

Marianne Johansen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Lønning gjør det også klart at han mener det er «overveiende sannsynlig» at Frp ikke kommer i regjering etter valget.

Hvilket parti kjemper for deg?Ta VG Netts velgerguide her!

Årsaken til at de to sentrale Høyre-politikerne nå går ut og advarer mot Frp, er Siv Jensens garanti om at Frp ikke vil inngå budsjettforlik hvis partiet ikke kommer i regjering selv.

- Å garantere at man skal fraskrive seg enhver innflytelse hvis man ikke kommer i regjering, er paradoksalt i forhold til hva politiske partier er til for, sier stortingsrepresentant og Høyre-nestor Inge Lønning.

Samleside:Les alt om valget her!

JENSEN FÅR KRITIKK: Høyre-toppene Per-Kristian Foss og Inge Lønning går hardt ut mot Siv Jensens budsjettgaranti. Foto: Scanpix

- Bortkastet

- Er det et sjansespill å stemme Frp hvis man er opptatt av kutt i formuesskatt og arveavgift?

- Hvis garantien er alvorlig ment, er velgerne avhengig av å tro at Frp skal havne i regjering. Hvis man ikke tror på det, vil det å stemme på Frp være helt bortkastet. Og slik konstellasjonene er i dag, er det ikke overveiende sannsynlig at Frp havner i regjering, sier Lønning.

Les også:Få fornøyd med opposisjonens valgkamp

- Hvorfor er det ikke sannsynlig at Frp havner i regjering?

- Det er utenkelig at de får flertall alene. En mindretallsregjering av Frp er mindre sannsynlig ettersom alle målinger tyder på at de får mindre oppslutning enn de hadde i sommer. Hvis KrF og Venstre fastholder sitt standpunkt om at de ikke vil sitte i regjering med Frp, vil muligheten for en flertallskonstellasjon på borgerlig side være lik null, sier Lønning, og fortsetter:

- En eventuell konstellasjon av Frp og Høyre vil forutsette at de to får flertall sammen. Det er ikke sannsynlig slik målingene ser ut. En mindretallsregjering av Høyre og Frp, må hente støtte mot sentrum. Det vil være vanskelig når man ligger lengst mot høyre, sier Lønning.

Les også:Aarebrot etterlyser Hagen i valgkampen

VIL IKKE ADVARE MOT FRP: Men Erna Solberg mener alle som vil ha gjennomslag for sakene sine, bør stemme Høyre. Foto: Scanpix

Kritisk

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss er også kritisk til budsjettgarantien.

- Å gå imot noe man er for, er sjelden noen suksessoppskrift, sier Foss til VG.

- Vil det være bortkastet å stemme Frp hvis man er opptatt av kutt i arveavgift og formuesskatt med mindre partiet kommer i regjering?

- Ja, det vil i hvert fall gi motsatt resultat av det Frp egentlig ønsker. Jeg tror Siv Jensen må myke opp denne garantien sin. Er du opptatt av kutt i formuesskatt og arveavgift, bør du stemme Høyre, sier Foss.

- Hvorfor ikke Frp?

- Det er ikke trygt nok. Man risikerer at de stemmer imot noe de er for. Mens vi i Høyre har garantert at vi støtter det vi er for, uansett om vi kommer i regjering eller ikke, sier Foss.

- Frp en enorm usikkerhet

Næringspolitisk talsmann Torbjørn Hansen kaller det «et sjansespill» å stemme Frp.

- Frp skaper en enorm usikkerhet rundt de såkalte hjertesakene sine, når partiet tar denne type forbehold. Velgerne risikerer å stemme på et parti som er for noe, men som likevel stemmer imot i Stortinget, sier Hansen.

Heller ikke Erna Solberg vil ikke advare mot Frp.

- Men alle som vil ha gjennomslag for disse sakene, bør stemme Høyre, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder