ROLIG: Finansminister Kristin Halvorsen mener norsk økonomi står godt rustet til å møte den internasjonale finansuroen. Foto: Espen Sjølingstad Hoen

Advarer Halvorsen mot å stramme inn

(VG Nett) Finanseksperter advarer finansminister Kristin Halvorsen mot å legge frem et for stramt statsbudsjett. De mener det kan forsterke konsekvensene av den internasjonale finanskrisen.

Den amerikanske bankkrisen sender nå sjokkbølger inn i norsk økonomi. Oslo Børs falt i går kraftig i kjølvannet av konkursen til investeringsbanken Lehman Brothers. Børsfallet fortsatte i morgentimene i dag, og Oslo Børs er nå nede på sitt laveste nivå på over ett år.

Les også:Kaosdag på børsen

Mer oljepenger

Tirsdag 7. oktober legger finansminister Kristin Halvorsen frem regjeringens forslag til statsbudsjett. Økonomieksperter VG Nett har vært i kontakt med er enige om at det foreløpig er lite regjeringen kan gjøre for å hindre skadevirkningene på norsk økonomi.

ADVARER: Sjeføkonom Per Richard Johansen i KS mener et stramt statsbudsjett kan forsterke konsekvensene av finanskrisen. Foto: Scanpix

Likevel advarer de finansministeren mot å stramme inn i dagens situasjon. Sjeføkonom Per Richard Johansen i KS påpeker at den internasjonale krisen trolig vil føre til lavere oljepris og lavere avkastning på oljefondet. Dermed synker farten i norsk økonomien. Johansen mener derfor et for stramt budsjett kan bidra til å forsterke krisen.

- Når en slik krise inntreffer vil instinktet til politikerne være å stramme inn, men nå er det for sent å forsøke å dempe konsekvensene med et slikt tiltak. Finansministeren bør derfor være forsiktig med å stramme inn nå, sier Johansen.

Ifølge Johansen kan en innstramming nå blant annet føre til at arbeidsledigheten stiger raskere.

HVA BETYR FINANSKRISEN FOR DEG? Dine Pengers sjefredaktør Tom Staavi svarte VG Netts lesere i dag.Les svarene her.

Også økonomirådgiver Carsten O. Five mener finansministeren kan stimulere økonomien ved å øke bruken av oljepenger, men understreker at det er for tidlig å konkludere med at det er et fornuftig grep.

- PUSLETE PAKKE: Økonomirådgiver Carsten O. Five er forundret over regjeringens krisepakke, som han mener er for lite offensiv til at den får betydning for arbeidsledigheten med det første. Foto: Scanpix

- Finansministeren har fortsatt handlingsrom fram til budsjettet skal presenteres. Jeg regner med at både hun og sentralbanksjefen nå følger situasjonen fra time til time, sier Five.

Is i magen

SVs finanspolitiske talsmann Heikki Holmås understreker at regjeringen følger situasjonen på verdens børser nøye, men ønsker ikke å kommentere stramheten i budsjettet som legges fram om tre uker.

- Jeg er enig i at det er viktig å ha is i magen, men vi kommer til å legge fram et budsjett som er tilpasset den situasjonen vi nå står oppe i, sier Holmås.

Sjekk om din økonomi tåler krisen her!

Rammer Norge

Kristin Halvorsen gikk i går ut og beroliget dem som frykter at den internasjonale finansuroen skal ramme norsk økonomi hardt. Halvorsen mener Norge i liten grad vil bli berørt av finanskrisen som har rammet USA. Hun er heller ikke skremt av det kraftige kursfallet ved Oslo Børs, og mener vi må regne med slike svingninger.

Les også:- Vi tåler dette

Carsten O. Five og redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen er ikke like rolige som finansministeren. De mener uroen i verdensøkonomien allerede har rammet Norge, og viser til at norske banker allerede har hevet sin utlånsrente.

- Det er rart at finansministeren ikke har fått med seg det, sier Hegnar.

Les også: Du får regningen etter børsraset

Five mener finanskrisen vil ramme nordmenn med store lån, og spår samtidig at boligprisene vil fortsette å falle på grunn av uroen i markedet. Også sysselsettingen kan synke, advarer ekspertene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder