UTE AV KONTROLL: Med politiet i hælene, knuste demonstrantene vinduer langs Karl Johan. Kun 10 av dem risikerer straff. Foto: Dennis Ravndal

Her knuser demonstrantene Karl Johan

Tente på julegran og knuste butikkvinduer

OSLO SENTRUM (VG Nett) Torsdag kveld brøt det ut en voldsom kamp mellom demonstranter og politi i Oslos hovedgate.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Ved 21-tiden samlet flere hundre demonstranter seg ved Nationaltheateret der de kastet flasker og stein mot politiet, som sto midt i en rundkjøring. Noe senere beveget demonstrantene seg til Universitetsplassen, hvor de satte fyr på julegranen.

- Det er helt vilt her. Jeg har aldri sett lignende. Dette er det man trygt kan kalle en gatekamp, sier VG Netts reporter på stedet, Bjørnar Tommelstad.

VGTV:Her knuser demonstrantene Karl Johan. Se de eksklusive videobildene her

VG Nett sto midt i flommen av rasende demonstranter som rømte fra politiet, mens de knuste butikkvinduer og alt annet de kom over.

LES OGSÅ:Politimann skadet i gatekampene

Kastet kafébord inn vindu

Etter å ha satt fyr på juletreet, kastet demonstranter flasker fulle av brus på politiet. Dette fikk det til å renne over for politiet, som gikk til angrep med tåregass og jaget folkemengden nedover Karl Johan mot Egertorget og Grensen.

- På vei nedover knuste demonstrantene vinduer på restauranter og butikker.

Artikkelen fortsetter under bildet

SLIK GIKK DET I OSLO: Slik så det ut etter at Siv Jensen og norske Israel-venner samlet seg til demonstrasjon i Oslo. Nå vil kristen-redaktøren Finn Jarle Sæle ha demonstrasjoner i Bergen. Foto: Bjørnar Tommelstad

VGTV:Se de dramatiske bildene her

Deli de Luca i Rosenkrantz gate er blant dem som er påført store skader av demonstrantene. Regionssjef Steffen Greff sier at det kom en stor gjeng ungdommer som rev med seg parasoller og kafébord fra et hotell, som de kastet inn vinduene.

- Etterpå så jeg 50 ungdommer som løp oppover gaten, sier Greff til VG Nett.

VGTV:Journalist slått ned av demonstrant

Artikkelen fortsetter under bildet

PREGET: Karl Johan er tydelig preget av opprøret som har herjet byen torsdag ettermiddag og kveld. Foto: Scanpix

Forsvinner i mengden

Mange av demonstrantene er unge gutter, som roper slagord før de rømmer fra de enorme politistyrkene som i kveld er i hovedstaden.

Når politiet nærmer seg demonstrantene, forsvinner de i mengden av skuelystne, som følger dramaet i sentrum.

VG-BLOGGER:- Ut på gaten for våpenhvile og fred

Politiet har pågrepet en rekke mennesker, men har fremdeles problemer med at uroen blusser opp igjen andre steder i byen.

Tidligere i kveld fant politiet flere hjemmelagde brannbomber som sto lagret i sentrum.

DEBATT:- De tror visst at flaskeknusing løser alt

Bakgrunnen for opprøret er at Israel-sympatisører torsdag ettermiddag holdt en markering utenfor Stortinget. Da anti-israelske demonstranter gikk til angrep på folkemengden svarte politiet med å slippe ut tåregass for å få kontroll. Så langt er 28 demonstranter pågrepet, flere av disse skal være under 18 år. Det er meldt om to sårede, blant dem en polititjenestemann som fikk en stor stein kastet mot hodet.

I timene etter det første sammenstøtet har gatekampen eskalert i Oslo sentrum. Foruten angrep på politifolk har de også angrepet politibiler og forsøkt å ødelegge den israelske ambassaden.

Ved 22-tiden meldte politiet at det virket som situasjonen var i ferd med å roe seg i sentrum.

- I sentrum har demonstranter utøvd ren skadeverk og pøbelstreker, men nå ser det ut som det har roet seg ned betraktelig, sier Unni Grøndal i Oslo politidistrikt til VG Nett ved 23-tiden.

Så langt er det ikke kommet inn anmeldelser etter skadeverkene på Karl Johan, men politiet venter at det vil komme i morgen.

STORE STYRKER: Politiet forsøker å stanse demonstrantene, men har problemer med at ungdommene forsvinner i mengden. Foto: Dennis Ravndal

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder