SYKEHJEMMET: En kvinnelig ansatt ved Os sykehjem er siktet for drapsforsøk på en døende pasient i romjulen. Foto: Erlend Haukeland

Sykehjemsansatt siktet for drapsforsøk

Polititeori: Ble overrumplet av kollega

OS (VG) En kvinnelig ansatt ved Os sykehjem i Os kommune er siktet for drapsforsøk på en svært syk og døende pasient.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kvinnen er også avskjediget fra sin stilling. Hun nekter for at hun skal ha forsøkt å drepe en pasient.

Etter det VG er kjent med skal en annen ansatt ved sykehjemmet ha sett det påståtte drapsforsøket, og varslet ledelsen.

Ikke fengslet

Siktelsen blir bekreftet av lensmann Rasmus Dalen i Os overfor VG. Han sier at forholdet fant sted ved juletider og er fortsatt er under etterforskning.

- Vedkommende er fjernet fra sin stilling og det er ikke grunn til å tro at dette dreier seg om flere tilfeller, sier Dalen.

Kvinnen er ikke varetektsfengslet.

Lensmann Dalen bekrefter at pasientens etterlatte er orientert om siktelsen.

Etter det VG kjenner til, skal den kvinnelige pasienten bare to dager etter det angivelige drapsforsøket ha avgått ved døden. Det er lite som tyder på at det angivelige drapsforsøket har hatt noen innvirkning på dødsfallet, og kvinnen døde mest trolig av sin fremskredne sykdom.

Det skal ikke ha vært brukt legemidler av noe slag i forbindelse med det påståtte drapsforsøket.

Avskjediget

Ordfører Terje Søviknes i Os kommune bekrefter at han er kjent med forholdet og at det var Os kommune som gikk til politiet med saken.

- Vår ansatte ved institusjonen er avskjediget fra sin stilling i kommunen. Men her er det ankefrister og formaliteter som vår administrasjon tar seg av. Ut over dette er forholdet for vår del en personalsak som jeg ikke vil kommentere, sier Søviknes.

Politiadvokat Karsten Krüger Engedal ved Hordaland politidistrikt opplyser til VG at det var en annen ansatt ved sykehjemmet som oppdaget det som skal ha vært i ferd med å skje. Dette vitnet er det sentrale holdepunktet i etterforskningen.

- Det vil bli et bevistema i saken hvorvidt dette vitnet avbrøt og forhindret et drapsforsøk, eller om handlingen ble avbrutt frivillig, sier han til VG.

- Er det noe spesielt ved denne pasienten som skulle motivere barmhjertighetsdrap, for eksempel store smerter?

- Pasienten lå svært syk og var i en terminal eller døende fase av sin sykdom. Det ble imidlertid gitt smertebehandling, sier Krüger Engedal.

Først etter dødsfallet gikk kollegaen til sine overordnede ved sykehjemmet og fortalte om sin dramatiske observasjon, og etter nok et par døgn i det kommunale apparatet, kom politianmeldelsen fredag 2. januar.

- Den ansatte ble siktet for drapsforsøk og pågrepet i sitt hjem. Vedkommende avviser barmhjertighetsdrap, det vil si - hun benekter å ha foretatt handlingen som er blitt beskrevet. Derfor vil dette vitnet som kom inn, være avgjørende i etterforskningen, sier Krüger Engedal.

Har ikke møtt sin klient

Advokat Helge Wesenberg er oppnevnt som forsvarer for den siktede kvinnen. Han har foreløpig bare deltatt på en rekonstruksjon av hendelsen på sykehjemmet, hvor den siktedes kollega, som skal ha overrumplet henne, forklarte seg.

- Jeg har ikke mottatt noen dokumenter i saken, og har ikke villet ha møte med klienten før jeg har fått disse, sier Wesenberg til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder