Religiøse forkynnere kastes ut av Oslo rådhus

Publisert: Oppdatert: 27.08.08 13:56

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Bitter ordkrig mellom Svartdahl og Stang

(VG Nett) Egil Svartdahl har fått leie storsalen i Oslo rådhus sammen med 30 andre menigheter flere ganger. Nå nektes han adgang fordi han snakker om Gud og Jesus.

Avgjørelsen ble tatt på et møte i Forretningsutvalget i Oslo rådhus mandag kveld. Ikke til å tro, mener den kjente pastoren Egil Svartdahl.

- Det her er så uhørt. Det er pinlig og historieløst av Fabian Stang. Han fremstår som kunnskapløs når det gjelder historiespørsmål, sier den tidligere pastoren i pinsemenigheten Filadelfia i Oslo til VG Nett.

Et nærmest enstemmig foretningsutvalg bestemte mandag kveld at ingen tros- og livsynssamfunn lenger skal kunne få forkynne sitt budskap i hovedstadens rådhus. Det ble i tillegg bestemt at politiske møter, utstillinger, kommersielle arrangementer og religiøse møter ikke skal tillates i Rådhushallen.

Hva mener du? Si din mening ilesernes perspektiv her!

Ordfører innrømmer skurr

- Flertallet er av den oppfatning at forkynnelser skal finne sted i kirker, bedhus, synagoger og moskeer. Ikke i rådhuset, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H) til VG Nett.

- Skurrer ikke det når dere tillater livssynsorganisasjonen Human-Etisk Forbund å ha arrangementer i rådhuset?

- Jo, det gjør det. Og det er ikke uproblematisk i forhold til de retningslinjene vi har satt, svarer Stang.

Les Human-Etisk Forbundskommentar til saken her

Egil Svartdahl, kjent fra blant annet TV 2-programmene Søndagsåpent og TV-pastoren, har fått leie lokaler i rådhuset flere ganger. Det har vært i forbindelse med arrangementet "Bønn for Oslo" at omkring 30 forskjellige menigheter har samlet seg i storsalen.

- Vil aldri si noe slemt

Det skjedde i 2005, 2006 og 2007. I år var det slutt. Da Svartdahl og Co skulle møtes i januar i år, ble det ikke i rådhusets storstue. På prinsipielt grunnlag har gruppen søkt igjen, om lokaler til en samling førstkommende januar. De har fått nei.

Har du tips og innspill?Kontakt VG Netts journalist her!

- Når Røde Kors har jubileum er de hjertelig velkomne til å være hos oss. Men de trenger ikke utføre førstehjelp i rådhushallen, sier ordfører Famian Stang som en forklaring på avgjørelsen.

Han ønsker ikke å gå like hardt ut mot Svardahl, som TV-kjendisen gjør mot ham.

- Jeg vil aldri si noe slemt til noen, sier han kort.

- Mener du Svartdahl har gjort det mot deg?

- Det får han vurdere, sier Fabian Stang.

Det var kun varaordføreren, Aud Kvalbein fra Kristelig folkeparti, som stemte imot avgjørelsen om at ingen tros- og livsynssamfunn skulle få forkynne sitt budskap i hovedstadens rådhus.

Denne artikkelen handler om