- KONSTRUKTIVT MØTE: Likestillingsminister Karita Bekkemellem var svært fornøyd med resultatet av møtet hun hadde med leder Senaid Kobilica (t.v) for Islamsk Råd og påtroppende generalsekretær i organisasjonen, Sultan Shoaib. Foto: Camilla Ryste

Islamsk råd: - Kadra-saken er en misforståelse

REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Lederen for Islamsk Råd mener det er helt unødvendig å be om en nytolkning av Koranens kvinnesyn, slik Kadra Yusuf har tatt til orde for.

  • Camilla Ryste

Artikkelen er over 12 år gammel

- Det pågår en kontinuerlig tolkning av Koranen. Det har det gjort de siste 1400-årene, sier Senaid Kobilica, imam og leder for Islamsk Råd.

Ifølge imamen bygger alt bråket i forbindelse med Kadras utspill og overfallet på den norsk-somaliske kvinnen på misforståelser som kunne vært unngått.

- Folk mangler kunnskap om den nytolkningen som skjer kontinuerlig. Vi har gode relasjoner mellom religiøse ledere i Norge, men må gjøre mer for å informere helt ned på grasrotnivå, sier Kobilica.

Møtte Bekkemellem

I dag var Islamsk Råd i møte med likestillingsminister Karita Bekkemellem, for å diskutere Kadra-saken og kvinners stilling i de muslimske miljøene.

Etter møtet tok Islamsk Råd kritikk på måten Kadra-saken er blitt håndtert på.

- Det er mye vi skulle ønske var håndtert annerledes. I fremtiden håper vi å kunne unngå slike misforståelser, sier Sultan Shoaib, påtroppende generalsekretær i Islamsk Råd.

Kadra Yusuf ble møtt med kraftige reaksjoner da hun for en uke siden utfordret Islamsk Råd til

å tolke Koranens syn på kvinner på nytt.

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sa pressetalsmann Gulam Sarwar fra Central Jamaat-moskeen i til VG.

Blånekter på uttalelse

BLE BANKET OPP: Kadra Jusuf ble overfalt, sparket og slått etter at hun oppfordret til nytolkning av Koranens syn på kvinner. Foto: Rima Iraki

Central Jamaat er en av de sentrale menighetene i Islamsk Råd, som er en paraplyorganisasjon for muslimske organisasjoner i Norge. Organisasjonen omfatter omlag 60.000 eller halvparten av muslimene i Norge.

Ifølge Islamsk Råd blånekter nå Sarwar på at han har sagt at Kadra «kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener».

Rådet mener også at det ikke stemmer at han er pressetalsmann for menigheten. Men hverken Sarwar eller noen andre i menigheten har ikke tatt kontakt med VG for å tilbakevise sitatet eller at han er pressetalsmann.

Til programmet 17.30 på P4 den dagen saken sto på trykk i VG sa Sarwar at han står inne for alt han hadde sagt til VG.

Fordømmer angrep

- Vi er ikke helt sikre på hva som ble sagt. Hvis han sa det
slik han er sitert, er vi enige i at det mildt sagt er uheldig, sier Shoaib i Islamsk Råd.

Han tar også sterk avstand fra angrepet på Kadra. Ved 03-tiden natt til torsdag i forrige uke ble den norsk-somaliske 26-åringen angrepet av syv-åtte personer med somalisk opprinnelse som sparket og slo henne.

- Dette er en forkastelig handling som Islamsk Råd tar sterk avstand fra og fordømmer på det sterkeste, sier Shoaib.

Gir Bekkemellem skylden

Karita Bekkemellem er fornøyd med responsen hun fikk på møtet i dag.

- Vi har hatt et utrolig nyttig og konstruktivt møte. Islamsk Råd har vist villighet til å diskutere kvinners stilling, noe som er veldig viktig for oss. Dette handler om grunnleggende menneskerettigheter, sier Bekkemellem.

KrF-politiker Ali Khan sier til NTB at Bekkemellem må ta ansvaret for at Kadra ble angrepet.

- Jeg vil gå så langt som å si at Kadra aldri ville blitt banket opp om ikke en statsråd hadde gitt saken tyngde i media på denne måten. Hadde Bekkemellem sjekket opplysningene i saken først, ville hun sett at Gulam Sarwar ikke er pressetalsmann for moskeen han angivelig representerte. I stedet kritiserte hun et helt trossamfunn for noe han mente, og dermed satte hun sinnene i kok, sier Khan til NTB.

Men Bekkemellem angrer ikke på at hun gikk ut mot uttalelsene fra Gulam Sarwar, selv om Islamsk Råd og Khan sår tvil om hva som ble sagt.

- Uansett om han uttalte seg som enkeltperson eller representant for et trossamfunn, så var det legitimt fra min side å reagere. Denne saken er så viktig at vi må markere vårt syn på ytringsfrihet og ta standpunkt mot diskriminering, sier Bekkemellem.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder