ØNSKER DET UGJORT: Gro Harlem Brundtland skulle ønske hun hadde smilt og svart vennlig på journalistenes spørsmål om hennes engasjement i Pepsi. Hun angrer likevel ikke på at hun sitter i sukkerbrusgigantens rådgiverpanel. Foto: Trond Solberg

Gro mener hun har endret Pepsi

Gro Harlem Brundtland har sagt ja til å sitte i rådgiverpanelet til brusprodusenten Pepsi i ett år til. Grunnen er at hun mener å ha vært med på å forandre Pepsi.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Panelet har anbefalt Pepsi å etablere kontakt med de amerikanske delstatene, som er den store skoleeieren i USA. Gjennom dette har Pepsi byttet ut innholdet i skolenes brusautomater, fra sukkerholdig brus til vann, sier hun i dette VG-intervjuet.

Men Gro står fortsatt bom fast på at hun ikke vil offentliggjøre størrelsen på honoraret fra Pepsi.

Burde ha smilt

Da norsk presse oppsøkte henne under klimakonferansen på Bali i desember, skjelte hun ut journalistene og sa at dette er «så norsk, altså».

Det angrer hun på nå:

- Etterpå innser jeg at jeg burde ha smilt og vært vennlig. Men jeg var veldig fokusert på hva som skjedde på den konferansen, fordi jeg skulle oppsummere på slutten, forklarer hun.

- Hva mente du med at det var typisk norsk?

- Når jeg har gjort offentlige opptredener i Norge, har jeg opplevd et voldsomt medietrykk. Jeg har ofte opplevd at norske journalister har krevd svar på noe helt annet enn temaet der og da. Det var ikke noe annet enn at jeg gjenkjente situasjonen med norsk presse fra tidligere.

- Angrer du også på Pepsi-engasjementet?

- Nei. Pepsi-direktøren som inviterte meg inn, var en av dem jeg hadde best kontakt med fra sukkerindustrien i min WHO-tid. Jeg vurderte oppdraget slik at jeg kunne tilføre noe, med min erfaring fra offentlig helsearbeid, fra mange år i topp-politikken, og fra min WHO-erfaring. Det har vist seg å stemme.

Gratis foredrag

Nå har Gro bestemt seg for å delta i Pepsi-panelet også i 2008 - fordi det har nyttet:

- Man må alltid vurdere verdien av det man gjør. I dette tilfellet har Pepsi fulgt flere av anbefalingene fra panelet. Blant annet har de sluttet å markedsføre leskedrikkene med det høyeste sukkerinnholdet.

I forrige uke skrev Dagbladet at Gro et tilknyttet en base med foredragsholdere som krever flere hundre tusen kroner for et foredrag.

- Det er riktig at jeg er tilknyttet et taleformidlingsbyrå i USA, men jeg har aldri krevd honorarer i nærheten av de beløpene. Samtidig tar byrået 25 prosent av honoraret. Det gjelder også honoraret fra Pepsi, sier hun.

Men Gro presiserer at de aller fleste foredragene hun holder, er gratis for arrangøren.

- Jeg sier ja når jeg har tid, og når det ellers passer, men det meste gjør jeg uten betaling, blant annet foredragene i Norge. Det gjelder også det neste oppdraget, hvor fredsprisvinner Rajendra Pachauri har invitert meg til New Delhi nå i vinter, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder