SOMMERIDYLL: Bjørn Kristoffersen koser med Tom til ære for fotografen i fjor sommer. Nå er Norges eldste katt død. Foto: Per Opsahl

Norges eldste katt er død

SKI (VG Nett) Han ble landskjent for sin oppsiktsvekkende høye alder til katt å være. Nå er Tom (30) død.

Artikkelen er over 12 år gammel

Les også:Tom (30) elskerå bli støvsugd

- Det er veldig tungt og det er rart at han er borte. Det var den verste dagen i mitt liv, sukker eier Tom Kristoffersen til VG Nett.

Han har levd sammen med det trofaste kjæledyret siden begynnelsen av 90-tallet. Tom levde sine første år som «innekatt» i en blokk i Oslo, før han ble omplassert og havnet på Vinterbro i Ås kommune like utenfor Oslo. Kristoffersen hadde akutt behov for en musefanger, men trodde ikke at den da 14 år gamle hannkatten skulle passere 30 år.

- Hehe, nei jeg hadde vel regnet med å ha ham et par år. Men det ble noen ekstra, ler Kristoffersen.

Les også:Katten Tom Norges eldste?

Selv om det ble mange gode år på landet for den tidligere bykatten, så var det slutt 9. januar. Da ble han avlivet hos veterinæren. Nå ligger Tom begravd på småbruket der han nøt alderdommen med godt stell fra matfar Bjørn og resten av familien.

- Det ble en helhetsvurdering. Han hadde vondt for å reise seg, og særlig hoftene var slitne. Dessuten hadde han så store mengder med tannstein og likte svært dårlig at det ble fjernet. Nå var han også så tynn at det var like greit å la ham slippe - han trengte jo like mye stell som en gammel mann, forteller Kristoffersen.

Kastrert i 1978

En katt må være rundt et år gammel for å bli kastrert, og Kristoffersen har et veterinærkort som viser at Tom var under kniven på Norges Veterinærhøyskole så tidlig som i april 1978. Med andre ord var han godt inne i sitt 31 leveår - minst.

VG har skrevet om Tom ved flere anledninger - senest i fjor sommer da han hadde fylt 30 år, og ingen har kommet med tips om at de kjenner til en eldre katt her i landet.

VGTV:Tom elsker å bli støvsugd

FIKK SPESIALBEHANDLING: Katten Tom elsket å bli støvsugd. Foto: Per Opsahl

- Det er nesten umulig å sammenligne det med en menneskealder fordi tabellene går bare til drøyt 20 år - men han må være oppe i noe tilsvarende 140-150 år, sa professor i etologi Bjarne O. Braastad til VG da han ble gjort oppmerksom på Toms høye alder i juli.

Kjendis

Det var ikke bare i Norge at Tom ble kjendis. Helt fra Japan kom det journalister som hadde fått med seg historien om den rutinerte pusen som blant annet elsket å bli støvsugd.

- De skulle skrive en bok om spesielle katter, og den har jeg allerede fått. Der er det bilder av meg og katten og mye på japansk som jeg ikke skjønner, forteller Kristoffersen som har fått enorm med tilbakemeldinger etter at den spesielle kattehistorien ble kjent.

Tom var også en sentral figur i VG Netts serie Et Rikere Norge. Han fikk besøk av dyretolk Sissel Grana som kunne fomidle at katten hadde hatt et godt liv. Se episoden her!

- Er det aktuelt å skaffe seg en ny katt nå som Tom er borte?

- Det er faktisk sånn at samboeren min er allergisk og har vært nødt til å ta allergipiller daglig. Men hvis det er noen som har en 20 år gammel katt som trenger et nytt hjem, så kanskje vi slår til, ler Kristoffersen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder