ÆRVERDIG: Her ankommer kisten med den norske elitesoldaten som døde mandag mens han tjenestegjorde for Forsvarets styrker i Afghanistan. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets Mediesenter

- En ærverdig seremoni

Siste farvel med drept spesialsoldat

(VG Nett) Kisten med den døde 33 år gamle spesialsoldaten ankom Norge i kveld. - Det var en ærverdig seremoni preget av sorg og respekt, sier oberstløytnant Petter Lindqvist.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den norske offiseren, som mistet livet under en skuddveksling nær Lowgar utenfor Kabul, ble onsdag fraktet til Gardermoen. Der ble det holdt en seremoni med Forsvarsministeren, Forsvarssjefen og de pårørende tilstede.

Ærverdig

Kisten var svøpet i det norske flagget og ble fraktet av seks soldater fra Hans Majestet Kongens Garde inn i Gardermoens militære Glasshangar.

Her ventet den avdødes nærmeste familie og medsoldater fra Forsvarets Spesialkommando/Hærens Jegerkommando (FSK/HJK). Oberstløytnant Joar Eidem holdt en minnetale.

- De to kjente hverandre godt og seremonien var veldig rørende. Alt blir så nært i en liten avdeling som denne, sier oberstløytnant Petter Lindquist ved Forsvarsstaben til VG Nett etter seremonien.

- Ord var ikke nødvendig

Deretter holdt også stabspresten en minnetale.

- Presten sa noen fine ord, som ble etterfulgt av bønn og velsignelse. Alle som var til stede kjente vedkommende godt, så det var ikke så mange ord som skulle til, sier Lindquist.

Oberstløytnanten omtaler den avdøde som en svært høyt respektert medoffiser.

- Han var svært høyt respektert og har vært i avdelingen noen år. Han har vært med å gjøre jegerkommandoen til en elitestyrke i både nasjonal og internasjonal sammenheng.

- Vil få oppfølging

Forsvaret lover nå å hjelpe familien til den drepte offiseren.

- Forsvaret vil fortsette å gi familien til den avdøde den støtte og oppfølging den trenger, sier Lindqvist til VG Nett.

Han opplyser at båren, etter kveldens seremoni, blir fraktet videre til stedet hvor bisettelsen senere skal finne sted.

Den drepte soldaten tilhørte Forsvarets Spesialkommando/Hærens Jegerkommando (FSK/HJK) og kommer opprinnelig fra Rørvik i Nord-Trøndelag. Familien var imidlertid bosatt i Hedmark.

HØYTIDELIG: Her fraktes den falne soldaten ut av seks soldater fra Garden. Foto: Torgeir Haugaard / Forsvarets Mediesenter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder