SKEPTISK: Leder i Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, er svært skeptisk til mannspanelet som er opprettet av likestillingsdepartementet. Like vel vil han delta. Foto: Inger Johanne Stenberg

- Å, Gud, hva er det egentlig jeg har blitt med på?

Unge Høyre-leder skeptisk til mannspanel

(VG Nett) Barne og likestillingsminister Karita Bekkemellem presenterte i dag sitt 30 mann sterke panel. Ikke alle var like fornøyd med å være med.

Mona Bristøl
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Jeg har blitt med på dette med en stor porsjon skepsis. Jeg tenkte at hvis Haavik har noe å gjøre i kulturrådet, kan jeg være med i mannspanelet, sier Torbjørn Røe Isaksen, leder i Unge Høyre til VG Nett, like etter presentrasjonen på Bohemen Sportspub i Oslo sentrum.

Han mener det er en spennende debatt om mannsrollen har endret seg i takt med endrede kjønnsroller de siste årene, men ser ikke helt nødvendigheten av å opprette et offentlig utvalg.

HØNA I HANEFLOKKEN: Karita Bekkemellem presenterte i dag de 30 deltakerne i det såkalte mannspanelet. Foto: SCANPIX

- Jeg er likevel villig til å gi det en sjanse, særlig hvis det skal komme konkret politikk ut av dette. Jeg mener det er viktigere å se på de som sliter som enkeltmennesker, og ikke fordi de er menn, sier Røe Isaksen.

Moraliserende bedrevitere

Røe Isaksen går også hardt ut mot panelkollega Arve Juritzens forslag i et innlegg i dagens Aftenposten, nemlig at vi trenger en offentlig kommisjon for å diskutere hvordan fedre og mødre organiserer privatlivet sitt.

- En slik kommisjon vil redusere seg selv til en moraliserende ansamling av bedrevitere, kjøpt og betalt av store bror stat. Det holder med all verdens eksperter som tror de vet bedre enn oss hvordan hverdagen skal organiseres. Det holder med politikere som ikke vet forskjell på offentlig og privat, mitt og ditt. Å, Gud, hva er det egentlig jeg har blitt med på?, skriver Røe Isaksen i et blogginnlegg på VG Nett i dag.

- 100 prosent feil

- Dette er 100 prosent feil! Jeg har aldri uttalt eller skrevet noe slikt som Røe Isaksen hevder, og overhode ikke ment noe i den retning, sier Arve Juritzen til VG Nett.

- Jeg har alltid kjempet for menneskers individuelle rett, det burde være kjent. Dette er et stygt misbruk av Unge Høyre-lederen for å bli eksponert i media, mener Juritzen.

- Jeg har gjort Unge Høyre-lederen oppmerksom på dette tidligere i dag, men det er tydelig at han ikke vil la være å lyve om folks meninger så lenge det gir han oppmerksomhet.
Dette er trist og skammelig at Høyre vil rive ned mannsutvalget før det har blitt etablert, bare for å få en ukjent Unge Høyre-leder eksponert, sier Juritzen og legger til:

- Mannsutvalget er en positivt mulighet for å fokusere på menns manglende rettigheter. Hvis det klokeste Torbjørn Røe Isaksen har å komme med er «- Å, Gud, hva er det egentlig jeg har blitt med på?», bør han trekke seg.

Mannsroller

Til tross for at det var like hett og like mange menn på puben mandag formiddag, som en hvilken som helst søndag, var det ikke fotball som stod på agendaen i dag. Det var likestilling. Og showet ble ledet av en statsråd på røde høye hæler.

Karita Bekkemellem presenterte mannspanelet, som er etablert av likestillingsdepartementet med tanke på videreutvikling av likestilling fra et mannsperspektiv. Bakgrunnen for opprettelsen av panelet er at Regjeringen i 2008 vil legge frem verdens første stortingsmelding om menn, mannsroller og likestilling

- Vi trenger å revitalisere likestillingskampen i Norge og sette den høyt på den offentlige agenda. Jeg ønsket derfor at denne debatten skulle komme i gang før vi kom med stortingsmeldingen, og ikke etterpå slik den vanligvis gjør, sier Bekkemellem.

Debatt i gang

En rekke ulike, profilerte menn er derfor spurt av likestillingsdepartementet om de ønsker å sitte i Norges første mannspanel. Panelet er satt sammen av ulike menn som har engasjert seg i samfunnsdebatten de siste årene. Dette inkluderer kunstnere, politikere, næringslivsfolk, innvandrere og homofile.

- Debatten begynte allerede i forrige uke og etter at mannspanelet ble presentert har vi mottatt en storm av telefoner fra folk som mener at det var på tide at vi startet denne viktige debatten. Vi ønsker å få i gang debatten og få en meningsbrytning, sier Bekkemellem.

Dinosaur

Panelet har allerede gjort seg bemerket i media etter utspillet fra Se&Hør-gründer Knut Haavik om at homofile ikke bør få barn og at barn med to fedre kan bli mobbeofre. Panel-kollega Arve Juritzen, som er alenefar, reagerte sterkt på utspillet.

- Vi får trøste oss med at Haavik tilhører rasen dinosaurer. De forsvant jo fordi de ikke klarte å tilpasse seg, raste Juritzen.

Det var også det Haavik valgte å presentere seg selv som i dag, til stor latter fra forsamlingen.

- Mitt navn er Knut Haavik, i det siste også kalt dinosauren. Frem til nå har ikke vært spesielt opptatt av disse problemene, sa han.

Panelet skal møtes tre ganger i løpet av høsten. Første gang blir allerede 7. september.

Utvalgets nestleder Heikki Holmås (SV) sier at menns rettigheter til omsorg for barn ved samlivsbrudd, menns særegne helseproblemer og det at veldig mange gutter faller ut av skolen er saker mannspanelet vil ta opp på sine møter.

Dette er deltakerne i panelet:

Politikere:

Arild Stokkan-Grande, AP
Akhtar Chaudhry, SV
André Oktay Dahl, H
Martin Henriksen, AUF
Hekki Holmås SV, nestleder av panelet
Torbjørn Røe Isaksen, H
Audun Lysebakke, SV
Erling Sande, SP

Øvrige:

Øyvind Rognevær, landsorganisasjonen i Norge
Knut Haavik, tidligere redaktør i Se og Hør, medlem i Norsk kulturråd
Jørgen Lorentzen, mannsforsker UIO
Per Østvold, leder i transportarbeiderforbundet
Jan Kjærstad, forfatter
Arve Juritzen, forlegger
David Hansen, lokalpolitiker Krf, Strømmestiftelsen
Roger Sollied Johansen, leder F2F
Marco Elsafadi, leder for New Page, landslaget i basket
Levi Henriksen, forfatter
Magne Raundalen, barnepsykolog
Robert Hermansen, direktør i Store norske kullkompani
Jan S Asker, direktør i Gjensidige
Fahrid Bouras, leder Ungdom mot vold
Runar Døving, forsker SIF
Knut Faldbakken, forfatter
Gunnar Holmen, leder prosjektet «Adam hvor går du?»
Anders Hærland, rådgiver i Statoil
Aslak Mikal Mienna, leder mannsforeningen Dievddut
Marius Råkil, leder ATV
Ulf Richter Svendsen, psykolog
Marvin Wiseth, direktør
Sandro Parmeggiani, generalsekretær Plan Norge
Håkon Haugli, Aps homonettverk

I SENTRUM: Statsråd Karita Bekkemellem, her flankert av blant annet Knut Haavik, Jørgen Lorentzen, Audun Lysbakken, Torbjørn Røe Isaksen, Heikki Holmås, Per Østvold og Arve Juritzen, presenterte mandag medlemmene i mannspanelet på Bohemen sportspub i Oslo. Foto: SCANPIX

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder