FENGSLET: Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo er dømt til 11 år i fengsel. Foto: Ap Foto:

Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris

Jagland hardt ut mot kinesisk sensur

NOBELINSTITUTTET (VG NETT) Den kinesiske menneskerettsforkjemperen Liu Xiaobo får Nobels fredspris.

  • Kari Tone Flågen
  • Ingunn Andersen
  • Kathrine Hammerstad
  • Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Han har vært en sterk talsmann for at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også i Kina, sa leder Torbjørn Jagland i Nobelkomiteen da han annonserte vinneren.

Xiaobo har lenge vært den suverent største favoritten til å få den høythengende prisen.

Han er også den kandidaten som kinesiske myndigheter har fryktet aller mest.

Senest for en uke siden uttalte en representant for Kinas utenriksdepartement at en pristildeling til Liu ville være «upassende» siden han var dømt til 11 års fengsel. Mange har også ment at en pris til Liu vil sette et ubehagelig søkelys på Kinas diktatur.

LES OGSÅ:Kinas viseutenriksminister advarte komiteen

- Begrensede friheter i Kina

Xiaobo var lenge kjent som en frittalende kritiker av Kinas kommunistiske parti og var aktiv i protestene på Den himmelske freds plass i 1989, noe som førte til at han ble fengslet to år senere. På 90-tallet ble han igjen fengslet for sine politiske aktiviteter i demokratibevegelsen. Senest i 2008 fikk han problemer med kinesiske myndigheter igjen da han undertegnet et politisk manifest om økt demokrati i Kina.

Jagland gikk hardt ut mot de demokratiske utfordringene i Kina da han begrunnet utdelingen fredag.

- Artikkel 35 i Kinas grunnlov sier borgere i folkerepublikken Kina skal nyte godt av talefrihet, forsamlingsfrihet og demonstrasjonfrihet. I praksis har vi sett at disse frihetene er klart begrenset for Kinas innbyggere. Med Kinas makt følger ansvar, og slik må det være.

Kina forsøkte å stoppe komiteen

Også i Norge har det blitt ytret bekymring for hvilke konsekvenser en fredspris til Liu vil kunne få rent politisk for Norge og frihandelsavtalen mellom Kina og Norge.

Kina har øvd direkte press på Nobelkomiteen for å hindre denne tildelingen.

- Vi har press på oss hvert eneste år, så dette er ikke unormalt. Vi forholder oss til Alfred Nobels vilje. Det er opp til andre å reagere på denne tildelingen, sier Jagland.

Han sier at det var umulig for komiteen å velge noen andre enn Liu Xiaobo.

- Vi tror dette vil sammenliknes med mange av de viktigste utdelingene. Når en mann blir dømt til 11 års fengsel for å uttrykke sine meninger og spre dem på internett, ville det være umulig for Nobelkomiteen å unngå å tildele ham prisen fordi han er fra et innflytelsesrikt land. Vi kan ikke bare tildele prisen til forkjempere fra mindre innflytelsesrike land, sier Jagland.

Lovet overraskelser og debatt

Jagland gikk tidlig ut og lovte en fredsprisvinner som vil overraske og vekke kraftig debatt.
I fjor overrasket Jagland en hel verden da han kunne annonsere at USAs president Barack Obama fikk den høythengende prisen.

Følg fredsprisutdelingen live på VGTV fra klokken 11

- Fantastisk flott beslutning

Kina-ekspert Torbjørn Færøvik sier til TV 2 Nyhetskanalen at han er glad for avgjørelsen.

- Dette er en fantastisk flott beslutning. Jeg kan nok tenke meg at Kinas ambassade er en smule misfornøyde nå, sier Færøvik.

Det har vært knyttet store forventninger til årets fredsprisutdeling.

- Det blir en interessant pris, men på en annen måte enn Obama. Vi tenker nok annerledes enn pressen og mange av ekspertene, sa Jagland til NTB i august.

Til TV2 Nyhetskanalen var han ikke snauere enn at han lovte kraftig debatt og «reaksjoner i visse kretser» da årets vinner blir annonsert.

Stjernespekket

Flere celebre gjester er ventet til Oslo i forbindelse med utdelingen av Nobels Fredspris 2010.

Skuespiller Denzel Washington (55) skal lede årets Nobelkonsert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder