- I SJOKK: Diakoniarbeider Torunn Sørensen ved Svalbard kirke forteller til VG Nett at ungdommene er i sjokk, men tar godt vare på hverandre. Foto: MATHIAS JØRGENSEN

Kirkeleder: - Ungdommene er i sjokk etter isbjørnangrepet

Sysselmannen etterforsker om sikkerheten rundt leiren var god nok

Én ungdom drept og fire hardt skadet

LONGYEARBYEN (VG Nett) Lokalsamfunnet på Svalbard er i sorg etter at 17 år gamle Horatio Chapple ble drept av isbjørn.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Lørdag samlet de åtte ungdommene fra Storbritannia seg i Svalbard kirke for å sørge og minnes sin drepte kamerat, Haratio Chapple.

LES OGSÅ: 17-åring drept av isbjørn på Svalbard

- Som en del av den lokale redningstjenesten og kriseteamet på Svalbard, så stiller vi opp for ungdommene. Vi lar dem få være sammen på et varmt sted, gir dem mat og drikke, og lar dem være beskyttet fra omgivelsene og få ro, sier diakoniarbeider Torunn Sørensen ved Svalbard kirke til VG Nett.

VGTV: Sysselmannen: - Aldri opplevd lignende

- De er i sjokk, men tar godt vare på hverandre, forteller kirkelederen.

Gikk på eliteskole

Horatio Chapple ble fredag angrepet og drept av en 250 kg tung og rasende isbjørn ved Van Postbreen på Svalbard, cirka 40 kilometer utenfor Longyearbyen. I tillegg ble fire av hans reisevenner alvorlig skadet. De ligger nå til behandling på Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø.

17-åringen, som gikk på den anerkjent Windsor-skolen Eton like utenfor London, var på reise sammen med en stor ungdomsgruppe på rundt 80 i regi av British Schools Exploring Society (BSES). En tur som ifølge Daily Mail koster rundt 40.000 kroner.

Hadde snublebluss rundt leiren

Den drepte 17-åringen hadde slått leir sammen med 12 andre ungdommer ved Van Postbreen. Personer i lokalmiljøet forteller til VG Nett at ungdommene ikke så tegn til isbjørn torsdag kveld, og at de derfor trolig ikke hadde isbjørnvakt.

I stedet satte ungdommene opp snublebluss rundt teltleiren.

ETTERFORSKER ANGREPET: Assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim opplyste på en pressekonferanse lørdag at de overlevende ungdommene fra fredagens isbjørnangrep blir avhørt i løpet av dagen. Foto: Mathias Jørgensen

- Vårt generelle råd er at på Svalbard er det isbjørn, og den kan dukke opp hvor som helst. Særlig om sommeren, når isen driver inn og ut av fjordene, så kommer gjerne isbjørnen med isen, sier assisterende sysselmann Leif Erik Alfheim til VG Nett.

Uklart om snublebluss ble utløst

Ved åtte-tiden fredag morgen klarte imidlertid isbjørnen å komme seg inn i teltleiren uten å bli fanget opp av snubleblusset.

- Vi undersøker nå hva som har skjedd med snubleblusset, og om det ikke har blitt utløst, sier Alfheim.

Lokalsamfunnet i Longyearbyen er lite. Det er kun 2000 fastboende. Mange av de lokalt bosatte personene er ordknappe.

- Vi synes det er veldig trist, men jeg vil ikke snakke noe om det, sier en kvinne VG Nett møter i Longyearbyen sentrum.

- Preger hele samfunnet her oppe

Ifølge diakoniarbeideren ved Svalbard kirke er hele samfunnet i byen berørt.

LES OGSÅ: Skjøt isbjørnen - ble selv skadet i angrepet

- Dette er en svært alvorlig og dramatisk situasjon som berører hele samfunnet. Vi er selvfølgelig preget av det som har skjedd. Alle blir mer klar over at dette er en reell fare. Vi blir ikke redde for å legge ut på tur, men vi tar de forholdsreglene som gjelder, sier Torunn Sørensen til VG Nett.

Avhører ungdommene

Lørdag ettermiddag blir de åtte overlevende ungdommene som er i Longyearbyen avhørt av sysselmannen. Én etter én fraktes ungdommene ned til sysselmannens kontorer for avhør om de dramatiske timene fredag morgen.

- Vi håper å ha et klart bilde av hendelsesforeløpet og hvilken sikkerhet som var rundt leiren i løpet av dagen, sier Lars Erik Alfheim.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SKUTT I HODET: Her er isbjørnen som angrep teltleiren fredag. Britiske Horatio Chapple (17) døde og fire ble hardt skadd i angrepet. Foto: Mathias Jørgensen, VG

Måtte stabiliseres gjennom natten

Da de fire skadde ankom Universitetssykehuset i Tromsø i går ettermiddag, ble hodeskadene vurdert som så alvorlige at de måtte opereres.

- Det hadde gått så lang tid at vi mente det var nødvendig å gjøre stabiliserende kirurgi gjennom natten. Hode- og ansiktskader sperrer ofte luftveiene, og vi sikret derfor oksygentilførselen, sa klinikksjef ved universitetssykehuset i Tromsø, Jon Mathiesen, på en pressekonferanse lørdag.

Kan reise hjem

Tilstanden til de fire ungdommene er nå stabil, og de skal mest sannsynlig sendes hjem til Storbritannia i løpet av dagen.

- Vi satser på å få dem hjem til sine kjære så fort som mulig. Medisinsk sett kan de transporteres, sier Mathiesen.

VG Nett møtte også flere turister i Longyearbyen, som skulle legge ut på tur i dag. Heidi Tollan (52) fra Bærum sier hennes reisegruppe er godt forberedt for et eventuelt isbjørnangrep.

Turister ikke skremt

- Vi har med oss flere våpen. Vi kan ikke legge ut på tur på Svalbard uten å forberede oss skikkelige. Alle vet jo at det er isbjørn her, sier Tollan.

Hun lar seg ikke skremme av gårsdagens isbjørnangrep.

- Nei, jeg gleder meg til å gå på tur og oppleve naturen, sier Heidi Tollan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder