NY SJEF FOR PST: Justisminister Grethe Faremo presenterte i dag Marie Benedicte Bjørnland som ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY SJEF FOR PST: Justisminister Grethe Faremo presenterte i dag Marie Benedicte Bjørnland som ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Dette er den nye PST-sjefen

INNENRIKS

(VG Nett) Politimesteren i Vestfold, Marie Benedicte Bjørnland (47), ble i statsråd fredag utnevnt til ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste.

Publisert: Oppdatert: 08.06.12 13:38

Den nye PST-sjefen ble presentert av justisminister Grethe Faremo på en pressekonferanse hos Justis- og beredskapsdepartementet nå klokken 12.15.

- Jeg er stolt over at vi nå har fått på plass en ny PST-sjef. Jeg tror Bjørnland har blant norges beste og mest veldrevne politidistrikt under sitt ansvar i dag. Jeg ser frem til å samarbeide med henne, sier Faremo.

Marie Benedicte Bjørnland er 47 år gammel fra Kristiansand. Siden desember 2007 har hun vært politimester i Vestfold politidistrikt.

Før det har hun vært både politiinspektør og visepolitimester i samme distrikt.

Ved denne utlysningen etter ny PST-sjef har Justisdepartementet holdt seg til søkerlisten, i motsetning til tidligere. På spørsmål om hva som skiller Bjørnland fra de andre fem kandidatene svarer justisministeren følgende.

- Vi har fått den beste kandidaten til jobben. Hun er en engasjert, motivert og kunnskapsrik kandidat. I tillegg vil hennes ledelse og lederkapasitet bli svært viktig for denne stillingen, sier hun.

LES OGSÅ Her er Faremos krav til den nye PST-sjefen

- Åpenhet for å bygge tillit

Bjørnland tok villig i mot buketten fra justisministeren og ga uttrykk for at hun gleder seg til å ta fatt på stillingen.

- Jeg gjorde en grundig vurdering sammen med min familie før jeg søkte. Når jeg nå har fått jobben vil jeg gå inn i den med kraft og engasjement, sier Bjørnland.

Den tidligere PST-sjefen, Janne Kristiansen, fikk massiv kritikk etter en rekke oppsiktsvekkende utsagn i tiden etter 22. juli. I en åpen høring i Stortinget avslørte hun også at norsk etterretning har agenter i Pakistan.

Etter nesten to år i jobben valgte hun å gå av. Bjørnland sier hun vil legge vekt på åpenhet når hun tiltrer den nye stillingen, men alt med måte.

- Jeg vil være åpen for å bygge tillit hos befolkningen, men det gjelder å vite når man ikke skal si noe. Det er mye å lære av alle de tidligere PST-sjefene, sier hun.

Hva vil du legge vekt på som sjef for PST?

- Voldelig ekstremisme og voldelig terror er viktige oppgaver for PST sitt arbeid fremover, sier hun.

Lang politierfaring

Marie Benedicte Bjørnland har også erfaring som dommerfullmektig ved Skien og Porsgrunn byrett, politijurist i Tønsberg politidistrikt og konsulent i Prisdirektoratet.

Marie Benedicte Bjørnland var en av seks andre kandidater til jobben. De andre var generalmajor Tor A. Sandli fra Moss, politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud , UNE-direktør Terje Sjeggestad, daglig leder Henning Anders Eskeland fra Bærum og tidligere TV 2-topp Arne Harbitz Anker-Jensen.

Her kan du lese mer om