TRUET: Laksenæringen trues av lakselus og overfiske. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Krever full stopp i laksefisket i Hordaland

Norges Jeger- og Fiskeforbund vil ha stopp i laksefisket i alle elver i Hordaland. Fylkesmennene i både Hordaland og Rogaland beskriver situasjonen som alvorlig.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Situasjonen for villfisken i Hordaland betegnes som kritisk av forskere, skriver Bergens Tidende.

Hovedårsakene som trekkes fram av forskere og Fylkesmannen, er rømt oppdrettslaks og lakselus, som tar livet av smolten.

- Vi vil ha total fiskestopp etter laks. Det er vår anbefaling til Fylkesmannen når de nye fiskereglene skal fastsettes, sier Alv Arne Lyse, fylkessekretær for Norges Jeger- og Fiskeforbund, avdeling Hordaland.

Les også:Lakseforskere slår overfiske-alarm

Lyse sier laksefiskere er lei av å få skyld for villaksens situasjon og mener at oppdrettsnæringen skylder på at sportsfiskerne fisker ut villaksen.

- Nå vil vi ha full fiskestopp, for ta bort all tvil om hva som er årsaken til laksekrisen, sier han.

Ifølge Fylkesmannen i Hordaland er nå bare seks av 18 lakseelver i Hordaland fiskbare. Også i Rogaland er situasjonen alvorlig. Villaksfangsten har gått ned med 27 prosent på to år, og Fylkesmannen i Rogaland foreslår å stenge minst sju elver for all laksefiske.

Les også:Ny dødelig parasitt oppdaget i lakselusen

Fiskeforvalter Trond Erik Børresen karakteriserer lakselussituasjonen i Ryfylke-fjordene som dramatisk og prekær.

- Lusemengden henger direkte sammen med produksjonen av oppdrettslaks, som er femdoblet siden 1994. Selv om antall lus per oppdrettsfisk skulle være lavt, vil store mengder oppdrettslaks generere store mengder lus, sier Børresen til Stavanger Aftenblad.

Les også:Eksplosivt lakselus-problem truer fisken

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder