Storflom i Troms - flere titalls isolert

Politiet antar at vannstanden vil stige

(VG Nett) Da flere store elver i Troms lørdag gikk over sine bredder, måtte flere beboere evakueres fra hustak og verandaer med helikopter.

  • Bjørn-Martin Nordby
  • Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Store nedbørsmengder samt snøsmelting har bidratt til at flere elver har gått over sine bredder i flere kommuner i indre Troms lørdag.

Operasjonsleder Jørgen Ahlquist i Troms politidistrikt forteller at politi, brannvesen og helsepersonell har hatt sin fulle hyre med å evakuere isolerte mennesker og begrense materielle skader hele dagen.

HAR DU BILDER, VIDEO, TIPS ELLER INNSPILL?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

- Det har vært svært hektisk her oppe i dag. Naturkreftene har forårsaket store materielle ødeleggelser, sier han.

En rekke veier er stengt som følge av flom og oversvømmelser - sjekk oppdaterte veimeldinger her.

- Store krefter i sving

Ifølge operasjonslederen var det mest dramatisk for flere beboere i Kirkesdalen i Målselv kommune.

- Vi måtte blant annet evakuere folk fra hustak og verandaer med flere helikoptre. Vannmassene stod til langt oppover husveggene. Store deler av veinettet her er også tatt av flom, sier Ahlquist.

Noen beboere valgte imidlertid å bli i hjemmene sine, til tross for at de er isolert. Ahlquist opplyser at politiet foreløpig ikke har fått meldinger om personskader.

- Men det har vært store krefter i sving, så potensialet for personskader var så absolutt til stede, sier Ahlquist.

Store ressurser

I en pressemelding opplyser politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms politidistrikt at kommunene Bardu, Målselv og Storfjord er berørt. Han lister opp flere enkelthendelser som har krevd store ressurser i løpet av lørdagen.

* I Østerdalen ved Inset har to busser med til sammen cirka 60 passasjerer blitt sperret inne av ras og en ødelagt bru.

* I Kirkesdalen er flere mennesker isolert på grunn av flom. Veien er ødelagt, og enkelte fastboende er evakuert med helikopter.

* I Signaldalen er flere boliger isolert på grunn av jord og steinras. Situasjonen overvåkes fortløpende.

* I Elsnesdalen er det også rapportert om flom, og det er en gravemaskin på vei for å forsøke å avlede vannet.

Ber beboere holde seg inne

Ifølge politimesteren er det antatt at vannstanden vil fortsette å stige ut over kvelden, så lenge det fortsetter å regne.

- I tillegg er det meldt om at flere veier er i til dels svært dårlig forfatning på grunn av nedbørsmengdene. På grunn av dette, og på grunn av risiko for nye jord og steinras, bes det om at publikum i så stor grad som mulig holder seg innendørs til i morgen, sier Sæverud.

Også ordføreren i Målselv, Helene Rognli (H), advarer skuelystne mot å ta seg inn i flomområdene.

- Jeg hører at familier med barn har reist inn i flomområdene av ren nysgjerrighet. Det må ingen finne på å gjøre, sier hun til Nordlys.

Politiet har etablert samarbeid med de berørte kommunene, og det arbeides med å begrense skadene i så stor grad som mulig.

Uværet har skapt problemer også flere steder i landet. I Beisfjord i Nordland er 650 innbyggere isolert etter at et jordras stengte fylkesvei 751.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder