BLOMSTERHAV: I dagene etter 22. juli vokste blomsterhavet utenfor Oslo domkirke, og fikk etter hvert en form som lignet på Utøya. Nå er det ett år siden terroren rammes, og de 77 ofrene minnes over hele landet. Foto: Markus Aarstad

Her kan du følge minnemarkeringene

(VG Nett) Ett år er gått siden dagen Norge aldri vil glemme. Søndag minnes ofrene over hele landet.

  • Eva-Therese Loo Grøttum
  • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over syv år gammel

Ettårsmarkering av 22. juli

De 77 ofrene etter bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya skal minnes med både minnegudstjenester og konserter.

Her er oversikten over hvilke arrangementer som dekkes direkte på VGTV gjennom dagen i morgen.

Les også: Minnes 22. juli i tre kanaler

Kransnedleggelse

Den første offisielle posten på programmet er kransnedleggelse ved minnesmerket i regjeringskvartalet klokken 09.30. Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Venstre-leder Trine Skei Grande skal delta.

LEGGER NED KRANS: Statsminister Jens Stoltenberg skal legge ned en krans i regjeringskvartalet og delta på både minnegudstjeneste, AUFs arrangement og minnekonsert søndag. Her fra rosemarkeringen i Oslo 25. juli i fjor. Foto: Krister Sørbø

Kongen, dronningen, kronprinsen og kronprinsessen vil også være til stede.

Kransnedleggelsen kan du følge på VGTV her fra klokken 09.30

Minnegudstjeneste

Klokken 11 skal det holdes en minnegudstjeneste i Oslo domkirke hvor kongen, dronningen og prinsesse Märtha Louise skal være til stede.

Statsminister Jens Stoltenberg, Frp-leder Siv Jensen, SV-leder Audun Lysbakken, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og Venstre-leder Trine Skei Grande er også blant deltakerne.

Minnegudstjenesten kan du følge på VGTV her fra klokken 11

Samtidig er det en minnegudstjeneste i Hole kirke i Buskerud, hvor kronprinsparet deltar. Denne vil ikke VGTV sende direkte.

AUF-arrangement på Utøya

Kl. 12.00 skal det avholdes et eget AUF-arrangement på Utøya Arrangementet skal holde på frem til klokken 16.30, og på programmet står taler av statsminister Jens Stoltenberg, AUF-leder Eskil Pedersen, LO-leder Roar Flåthen og Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det vil også bli andre kulturelle innslag og allsang.

Les videre under bildet...

LUKKET ARRANGEMENT: AUF skal ha et lukket arrangement for de overlevende på Utøya. Foto: Frode Hansen


VGTV sender direkte fra Utøya i samsending med TV 2, og vil også ha direktesending fra Utvika.

Direktesendingen fra Utøya og Utvika kan du følge her fra klokken 12

Ettersom arrangementet er lukket for andre enn AUF, vil ikke de etterlatte få anledning til å være på øya. De etterlatte får i steden muligheten til å besøke øya mellom klokken 08.00 og 12.00 og etter klokken 17. Statsminister Jens Stoltenberg skal legge ned en krans sammen med de etterlatte etter at AUF-arrangementet er avslutten.

Det vil ikke være presse på Utøya under disse besøkene.

Nasjonal minnekonsert

Kl. 20.00 arrangeres det en nasjonal minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo. Konserten arrangeres av Kulturdepartementet i samarbeid med NRK Aktivum.

På artistlisten står deLillos, Karpe Diem, Marit Larsen, Mari Boine, Vinni og Halvdan Sivertsen, og Kringkastingsorkesteret. Flere av artistene har laget nye sanger og tekster til konserten, ifølge regjeringens programside.

Direktesending og minnekonserten kan du følge på VGTV her fra klokken 19

Les videre under bildet...

OPPTRER: Karpe Diem skal opptre under minnekonserten på Rådhusplassen. Her fremfører de låten Tusen tegninger sammen med Kringkastingsorkesteret under minnekonserten i Oslo spektrum i august i fjor. Foto: Scanpix


Det har vært spekulert i om superstjernen Bruce Springsteen skal opptre på konserten, men dette er foreløpig ikke bekreftet.

Forfatterne Karl Ove Knausgård og Frode Grytten skal lese tekster om 22. juli. Det er også planlagt videoinnslag med noen av dem som ble rammet av terroren.

Jens Stoltenberg, Bård Vegar Solhjell, Audun Lysbakken og Trine Skei Grande er blant politikerne som skal være til stede. Kronprinsen skal også delta.

Det er ventet stor pågang til konserten, og Telenor har varslet at mobilnettet neppe vil klare belastningen.

Les også

Mer om

  1. 22. juli

Flere artikler

  1. PST: - Ingen kjente trusler mot 22. juli

  2. 20.000 på Rådhusplassen - mange flere på vei: 69 år gamle Eilev har ventet i tre timer

  3. NRK-anker fikk reaksjon da kameraene var skrudd av

  4. Ingen Bruce... ennå

  5. 22. juli-markeringer over hele landet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder