DEMONSTRERER: Bildet er fra en demonstrasjon Stopp islamiseringen av Norge hadde i 2009, som et motsvar på en annen demonstrasjon mot muslimhets som gikk samme dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Menn overrepresentert på islamfiendtlige nettsteder

Enslige, barnløse menn over 65 år, med lite utdannelse, er overrepresentert på islamfiendtlige nettsteder, ifølge en kartlegging som Klassekampen har gjort.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Klassekampen har brukt analyseverktøyet Alexa til å gjennomgå åtte islamfiendtlige nettsteder som blant andre Gates of Vienna, Jihad Watch, The Brussels Journal, Islam Watch og Atlas Shrugged.

Ifølge avisens statistikk er aldersgruppen 65 år og oppover overrepresentert på samtlige nettsteder. Menn er klart overrepresentert, og de færreste har utdannelse utover grunnskolenivå. De færreste har barn og folk som besøker sidene gjør det hjemmefra og ikke fra jobb eller skole.

Avisens statistikk samsvarer bra med velgergruppene til høyreekstreme partier i Europa, mener journalist og forfatter av boken «Hatet mot muslimer», Andreas Malm.

- Her er det en overvekt av eldre menn, ofte arbeidsledige, som kan føle seg utstøtt fra samfunnet og som søker mot en forklaring og en syndebukk, sier han.

- Den typiske profilen for konspirasjonsteoretikere er eldre, ensomme menn, som blir helt besatt av et spesielt spørsmål og som kan trekkes mot islamfiendtlige konspirasjonsteorier, sier Malm.

Han får støtte fra redaksjonssekretær Tor Bach i magasinet Vepsen. Gruppen av eldre mennesker har en del fellestrekk, mener han.

- For det første preges de av en mistillit mot hele samfunnet og det demokratiske systemet. For det andre tror de oppriktig at noen vil dem noe vondt, sier Bach. Han ønsker ikke å generalisere for mye, men mener det i all hovedsak er snakk om sinte og frustrerte mennesker som føler seg kneblet når deres synspunkter ikke blir hørt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder