STUSSER: Bistandsadvokat John Arild Aasen (til venstre) stusser på hvorfor Tor-Aksel Busch og påtalemyndigheten gikk så høyt på banen, og sa at en ny rettspsykiatrisk erklæring på Anders Behring Breivik ikke var nødvendig. Foto: VG

- Breivik-avgjørelse en indirekte kritikk av Busch

Bistandsadvokat John Arild Aasen mener avgjørelsen om å oppnevne to nye sakkyndige i terrorsaken, er et spark på leggen til påtalemyndigheten - og da spesielt riksadvokat Tor-Aksel Busch.

 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg er kritisk til hvordan påtalemyndigheten, med Riksadvokaten i spissen, har satt seg så sterkt i mot en slik oppnevnelse, uttaler Aasen.

Han er bistandsadvokat for tre ungdommer som var på Utøya.

- Jeg mener det er viktig at denne saken må belyses på beste mulige måte. Det burde påtalemyndigheten selv sørget for. Derfor ser jeg tingrettens avgjørelse som en indirekte kritikk av påtalemyndigheten.

- En inndirekte kritikk

- Betyr dette at du mener denne avgjørelsen burde kommet tidligere?

- Sagt på en annen måte: Jeg stusser veldig på at Riksadvokaten tidlig gikk så hardt ut og sa at de var fornøyd med den eksisterende rapporten, og at de har motsatt seg en ny oppnevnelse. Dette til tross for at rapporten er utsatt for massiv kritikk, sier Aasen.

To nye sakkyndige oppnevnt

Oslo tingrett kunngjorde i dag at de har besluttet å oppnevne to nye rettspsykiatere i terrorsaken, Agnar Aspaas og Terje Tørrisen.

De skal lage en ny rettspsykiatrisk erklæring på Anders Behring Breivik, som skal være et suppplement til den gjeldende som Torgeir Husby og Synne Sørheim presenterte i november.

Den konkluderte med at Breivik er paranoid schizofren, psykotisk og derfor ikke kan straffes for det han har gjort.

LES OGSÅ: Her er psykiatrierklæringen på Breivik

Rapporten har vært gjenstand for sterk kritikk, blant annet av andre rettspsykiatere og bistandsadvokater.

FÅR KRITIKK: Tor-Aksel Busch har advart mot å skape usikkerhet rundt den eksisterende psykiatriske rapporten. Nå får han kritikk av bistandsadvokat John Arild Aasen. Foto: MARIUS KNUTSEN


Busch gikk hardt ut

Statsadvokatene i saken, Inga Bejer-Engh og Svein Holden har imidlertid levert en uttalelse til tingretten om at de ikke ønsker en ny rapport på Breivik.

Bejer Engh har også uttalt til VG at de hadde tett dialog med Riksadvokaten før de fattet sin beslutning.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har, på svært tydelig vis, gjort det klart at han mener en ny rettspsykiatrisk rapport ikke er nødvendig.

- Jeg har stusset veldig

Det er disse uttalelsene Aasen har reagert på.

- Jeg har holdt min kritikk tilbake til nå, men må si jeg har stusset veldig på dette, uttaler Aasen.

Bistandsadvokaten sier han er veldig fornøyd med tingrettens avgjørelse om å oppnevne to nye sakkyndige, og at det skal lages en ny rapport.

Han er ikke bekymret for at de nye sakkyndige Agnar Aspaas og Terje Tørrisen skal få for knapp tid til å gjøre sine undersøkelser og lage sin rapport.

Den første rapporten ble laget på fire måneder. Nå er det kun tre måneder igjen til rettsaken starter 16. april.

HELT GREIT: Christian Lundin har advart mot en ny rapport, men sier nå at han synes det er helt greit så lenge det ikke fører til utsettelse av saken, eller at det rokkes ved den første rapporten. Foto: Foto:TERJE BRINGEDAL

- Jeg er ikke redd for tidsaspektet. Jeg tror man skal rekke å lage en god rapport. De sakkyndige som er utnevnt er såpass faglig sterke, og har såpass integritet, at jeg tror dette vil gå bra.

Motstander: - Dette er helt greit

Dagens oppnevnig av nye sakkyndige kom etter at Oslo tingrett fikk en rekke begjæringer fra bistandsadvokater om at det må lages en ny rapport.

Flertallet av bistandsadvokatene i saken leverte imidlertid ikke en slik begjæring, eller en uttalelse om at den gjeldende rapporten var god nok.

Christian Lundin, som representerer 67 klienter i saken, er blant de som har tatt til orde for at en ny utredning ikke er nødvendig, og at Husby og Sørheims eksisterende rapport står godt nok.

- Det er helt greit at det nå oppnevnes nye psykiatere. Så lenge det ikke fører til noen utsettelse av saken, og så lenge det ikke rettes mistillit mot den rapporten som allerede er laget, forteller han VG.

- Det viktigste er at Breivik ikke slipper ut

I sin kunngjøring i dag, pressiserte tingrettsdommer Wenche Arntzen, at avgjørelsen ikke er en kritikk av rapporten som foreligger - og at hovedforhandlingen skal starte 16. april som planlagt.

IKKE NY: Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer-Engh uttalte at de ikke ville ha ny rettspsykaitrisk rapport. I dag sa Oslo tingrett at en slik rapport skal lages. Foto: VG

- Det mine klienter er opptatt av er at Breivik aldri slipper ut igjen. Og det tror jeg ikke skjer uavhengig av denne nye erklæringen, så får vi se om den nye erklæringen får betydning for det endelige utfallet, sier bistandsadvokaten.

- Grovarbeidet er gjort

- Det overrasker meg ikke at det ble ny oppnevning. Debatten rundt den eksisterende erklæringen har bidratt til usikkerhet. Og en ny rapport kan bidra til at saken blir godt belyst, og det er for så vidt bra, sier Christian Lundin, som ikke tror tidsvinduet vil bli for knapt til at Tørrisen og Aspaas skal klare å lage en god rapport.

- De har jo en fordel ved at en rapport allerede er laget, og at mye av grovarbeid allerede er gjort.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Busch: - Fordel med flere sakkyndige

 2. Riksadvokaten åpner for å sette Breivik i fengsel

 3. Bistandsadvokat om Breivik: - Ikke lett å spille gal 24 timer i døgnet

 4. Derfor ønsker ikke påtalemyndigheten ny Breivik-rapport

 5. Må levere ny Breivik-rapport seks dager før rettssaken

Fra andre aviser

 1. Ingen enkeloppgave

  Aftenposten
 2. Overraskelse fra kommisjonen

  Aftenposten
 3. Riksadvokaten vil insistere på flere sakkyndige dersom en lignende sak inntreffer

  Aftenposten
 4. Ny Breivik-rapport vil trolig telle mest

  Aftenposten
 5. Hegge: Riksadvokaten bør vurdere sin stilling

  Aftenposten
 6. Behring Breiviks anke om nye sakkyndige forkastet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no