Arbeiderpartiet nekter å snakke om hijab-tabben

KREVER OPPVASK: Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl (øverst t.v.) og Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen (nederst t.v.) krever en storopprydding i justisdepartementet og mener statsråd Knut Storberget (t.h.) må vurdere å gå. Foto: ANDREA GJESTVANG/GØRAN BOHLIN/TORE KRISTIANSEN

- Storberget og statssekretærene må vurdere å gå av

(VG Nett) Frp og Høyre krever at noen må vurdere å gå i Justisdepartementet, etter at det i går ble kjent at justisminister Knut Storberget ikke skal ha visst om hijab-vedtaket.

Artikkelen er over 11 år gammel

Da Justisdepartementet 4. februar offentliggjorde at bruk av hijab skulle tillates som del av politiuniformen, skal det ha skjedd uten at justisminister Knut Storberget (Ap) var informert, meldte NRK i går.

Beslutningen om politi-hijab ble fattet etter Politidirektoratets positive innstilling til hijab, og skal ifølge NRK ha vært drevet igjennom av statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik.

Nå krever de justispolitiske talsmennene Jan Arild Ellingsen (Frp) og André Oktay Dahl (H) en skikkelig oppvask i justisdepartementet.

LES OGSÅ:- Storberget ukjent med hijab-vedtak

Leserne diskuterer:- Muslimers krav til det norske samfunn

- Holder ikke mål

- Dette er veldig spesielt. Knut Storberget bør gjennomføre en skikkelig oppstrammer av embetsverk og underliggende etater. Det holder ikke mål at han ikke visste om dette, mener Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl og får støtte fra Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann.

- For det første, hvis saken er korrekt, må justisministeren vurdere om han kan fortsette. Hvis departementet drives uten statsrådens viten og styring, er det jo ikke bruk for han. For det andre, hvis statsråden har kolleger som tar seg til rette på dette viset, må han fjerne dem umiddelbart. Dette vitner om en selvtillit blant rådgiverne hans som er større enn forstanden, tordner Jan Arild Ellingsen i Frp.

LES OGSÅ:- Hijab er lov, men de fleste velger politiberet i Pakistan

Artikkelen fortsetter under bildet.

STATSSEKRETÆRER: Astri Aas-Hansen (t.v.) og Hadia Tajik (t.h.). Foto: ROGER NEUMANN/SCANPIX

Taust fra Arbeiderpartiet

Verken justisministeren eller noen av statssekretærene i justisdepartementet, Astri Aas-Hansen og Hadia Tajik, har villet kommentere saken overfor VG Nett torsdag formiddag.

Arbeiderpartiets justispolitiske talskvinne Anne Marit Bjørnflaten skriver i en SMS at hun ikke ønsker å kommentere saken. Arbeiderpartiets pressekontakt Sindre Fossum Beyer viser til de andre personene som VG Nett har forsøkt å få svar fra.

Saera Khan bekrefter møte

Stortingsrepresentant Saera Khan fra Arbeiderpartiet bekrefter overfor VG Nett at hun var på hastemøtet med statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik, stortingsrepresentantene Tore Hagebakken, Arild Stokkan Grande og statssekretær Libe Rieber-Mohn etter at hijab-vedtaket ble kjent.

- Jeg har ikke noen kommentarer til saken eller prossessen. Vi trenger en skikkelig debatt, men nå blir debatten sammensveiset i prosessen og det er uheldig, sier hun til VG Nett.

I tillegg ble det holdt et møte med Storberget der Khan ikke var tilstede. Hadia Tajik erstattet Saera Khan da hun trakk sitt kandidatur fra Oslo AP sin stortingsliste etter bråket rundt spåkonetelefonene.

Etter det VG Nett erfarer ble ikke representantene på møtet med statssekretæren og statsråden orientert om at det var Tajik og Aas-Hansen som hadde tatt den kontroversielle avgjørelsen.

LES OGSÅ:Frp vil forby all uniform-hijab

- Mangler autoritet

Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl sier han mener det at justisministeren ikke ble orientert om hijab-vedtaket er nok et bevis på at han ikke har nok autoritet i egen sektor eller egen regjering.

- Jeg håper ikke dette er en bortforklaring, at justisministeren ikke skylder på andre. Det sier noe om respekten for lederen av justisdepartementet, at statssekretærene opererer på tvers av statsråden. Sammen med blasfemi-paragrafen og politikrisen gjør dette at jeg nok en gang må si at Storberget må gå av, sier André Oktay Dahl.

LES OGSÅ:- Perverst å sammenlikne kjønnslemlestelse og hijab

- Tror du statssekretærene kan ha undervurdert sprengkraften i hijab-vedtaket?

- Hvis de har undervurdert dette, er det dobbel grunn til å fjerne dem. Hvis man sitter i en sånn posisjon og ikke skjønner sprengkraften i dette, egner de seg ikke i slike posisjoner. Dette fremstår for meg som direkte illojalt og horribelt gjort overfor statsråden, sier Frps justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

André Oktay Dahl mener det er helt tydelig at statssekretærene har undervurdert sprengkraften i hijab-vedtaket.

- Man kan ikke ha statssekretærer som håndterer på bakrommet og finner på ting på egenhånd uten å klarere med noen over seg eller har ryggdekning i Stortinget. Hvis ikke justisministeren går, bør han vurdere om statssekretærene må gå, sier André Oktay Dahl til VG Nett.

LES OGSÅ:- Muslimske politikvinner bør ikke pågripe menn

Les også

 1. - Hijab er lov, men de fleste velger politiberet i Pakistan

  (VG Nett) Den kvinnelige visepolitiinspektøren i Islamabad forteller at hijab er tillatt hos pakistansk politi.
 2. - Må lytte mer på oss som er født i Norge

  (VG Nett) Både hijab og turban er likevel tillatt i pakistansk politi.
 3. Ap-nestleder positiv til politi-hijab

  Ap-nestleder Helga Pedersen er i utgangspunktet for hijab i politiet, og mener at utformingen av hodeplagget ikke…
 4. - Muslimske politikvinner bør ikke pågripe menn

  Kvinnelige muslimske politibetjenter kan ikke bære en ettersittende uniform, mener lederen for Imamfaglig komité i…
 5. - Storberget ukjent med hijab-vedtak

  Da Justisdepartementet 4. februar offentliggjorde at bruk av hijab skulle tillates som del av politiuniformen, skjedde…
 6. Muslimsk studentleder om Arne Johannessen: - Diskriminerende og skeptisk til muslimer

  (VG Nett) Politiets fagforeningsboss har skylden for at Ola Nordmann er skeptisk til hijab, mener profilert…
 7. Minoritetspoliti: - Norge ikke klar for politi-hijab

  (VG Nett) Meningene sprikte på Politiets Fellesforbund sitt møte med minoritetsmedlemmene, men ingen ønsket å ta på seg…
 8. Vurderer om religiøse symboler skal tillates i norsk rett

  Mens hijabdebatten raser i politiet, har norske domstoler startet arbeidet med å avklare om religiøse eller andre…
 9. Voldsomt engasjement fra leserne i hijab-nettmøter: Bekkemellem og Rana utskjelt og hyllet om hverandre

  (VG Nett) Først sammenlignet Karita Bekkemellem hijab med omskjæring. Så ble hun kalt pervers av Usman Rana.
 10. Hijab-debatten raser: Minoritetsfeminist: - Karita er mentalt omskåret

  (VG Nett) Minoritetskvinner raser mot at Karita Bekkemellem sammenlikner bruken av muslimsk hodeplagg med omskjæring.
 11. - Perverst å sammenlikne kjønnslemlestelse og hijab

  (VG Nett) Usman Rana raser og krever at Arbeiderpartiet fordømmer Karita Bekkemellem etter at hun sammenliknet…
 12. Karita likestiller hijab med omskjæring

  (VG Nett) Stortingsrepresentant Karita Bekkemellem (Ap) går hardt ut mot forslaget om å innføre hijab som en del av den…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder