GJØR DET GODT: Det ser lyst ut for statsminister Jens Stoltenbergs parti. De får god oppslutning i to nye meningsmålinger. Foto: Nils Bjåland

Aps beste måling på tolv år

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 39,1 prosent på en måling som Sentio har laget for Dagens Næringsliv. Målingen er den beste for partiet på mer enn tolv år.

Artikkelen er over åtte år gammel

Målingen er basert på et utvalg på 1.000 personer og er gjennomført mellom 9. og 15. august. De har blitt spurt hvilket parti de ville ha stemt på hvis det hadde vært stortingsvalg i dag.

LES OGSÅ: Valgforsker: - Utrolig fremgang for Ap

Aps oppslutning på 39,1 prosent innebærer en fremgang 10,8 prosentpoeng fra forrige måling i juli. Professor i statsvitenskap, valgforsker Bernt Aardal, tror økningen skyldes at Ap henter velgere blant hjemmesittere som har stemt på partiet før. Valgforskeren tror utslagene kanskje ville ha vært annerledes hvis spørsmålet gjaldt kommunevalg.

- Sympatieffekt

- Det ser ut til at sympatieffekten er betydelig, men det er et åpent spørsmål hvor sterkt dette vil slå ut ved det kommende valget. Kanskje vil vi få mindre utslag fordi det er kommunevalg, sier Aardal.

Blant de andre partiene er det Høyre og Fremskrittspartiet som utmerker seg. Høyre faller 5,7 prosent til 22,2 prosent. Frp faller 5,1 prosentpoeng til 17,5 prosent.

LES OGSÅ: Unge strømmer til Ap etter Utøya-massakren

Sosialistisk Venstreparti går tilbake 0,8 prosentpoeng til 6,2 prosent og Senterpartiet øker sin oppslutning med 0,4 prosentpoeng til 4,8 prosent.

Kristelig Folkeparti går fram 1,6 prosentpoeng til 5,8 prosent. Venstre faller 1,4 prosentpoeng til 3 prosent og blir pustet i nakken av Rødt, som går fram 0,7 prosentpoeng til 1,7 prosent.

Vinner i flere målinger

Samtidig øker Arbeiderpartiet oppslytningen med syv prosentpoeng til 38,5 prosent på en måling som Opinion har laget for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Målingen ble gjort i perioden 8.-15. august. 1.000 personer ble spurt om hva de ville ha stemt hvis det var stortingsvalg i morgen.

- Høy lojalitet

Valgforsker Bernt Aardal mener målingen viser at Ap har ekstremt høy lojalitet. Ni av ti velgere som stemte på Ap i 2009 sier de fortsatt vil stemme på partiet.

- I tillegg ser det ut til at Ap får tilslutning fra usikre velgere, sier Aardal til ANB.

LES OGSÅ: Ap størst i ny måling

Høyre har en lojalitet på 88 prosent blant tidligere velgere. For Frp er lojaliteten på 68 prosent. Siden 2009 har hver femte Frp-velger gått til Høyre.

Mer om

  1. Kommunevalget 2011
  2. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Unge strømmer til Ap etter Utøya-massakren

  2. To nye bunnmålinger for SV

  3. Ungdommen forlater Ap igjen

  4. Frp får 11,1 prosent på ny måling

  5. Høyre-hopp og Frp-fall på ny måling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder