ESTHER RUTH MBABAZI / X07333 – Rikdommen deres er bygget på vår tragedie
Klimaaktivisten Vanessa Nakate, Afrikas svar på Greta Thunberg, ble i fjor kjent over hele verden for et bilde hun ikke var med på. Nå har hun en viktig beskjed, spesielt til unge i Norge.
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP – Det er snart valg i Norge, og ingen av de største partiene har en plan for hvordan de skal slutte med olje. Rikdommen deres er bygget på vår tragedie - det må ta slutt. Unge mennesker må engasjere seg og bruke sine plattformer. Dere må stå sammen med oss og kreve den fremtiden som tilhører oss alle, sier Nakate i et zoom-intervju med VG.
At mange nordmenn kan leve et drømmeliv, er bygget på millioner av andre menneskers mareritt, forteller hun.
– Noen andre betaler en høy pris for Norges rikdom. Fossilt brennstoff må bort, det er ingen vei utenom. Vi kan ikke drikke olje eller puste gass.
Afrika står for tre prosent av klimagassutslippene, men er det kontinentet som rammes hardest av andres utslipp, ifølge Nakate.
Klimaaktivist til unge nordmenn: − Din rikdom er bygget på vår tragedie
I Uganda lever de fleste av landbruk. Når temperaturen stiger, det oftere blir flom, tørken blir mer langvarig og det er flere jordras, faller millioner av menneskers liv i grus.
– Livsgrunnlaget tas fra dem, hjemmene deres er borte, og det finnes ingen alternativer. Det er en virkelighet vi har sett i mange år allerede, og det skyldes klimautslipp og fossilt brensel, konstaterer 24-åringen.
Tirsdag talte hun via link på Norfund-konferansen i Oslo, og beskjeden var klokkeklar: Slutt å investere i olje. Klimakrisen er nå.
På den samme konferansen kunne utviklingsminister Dag- Inge Ulstein love penger til en klimafond som skal investere i fornybar energi. Norfund er et norsk selskap opprettet av Stortinget i 1997 som redskap i norsk utviklingspolitikk overfor fattige utviklingsland.
– Det er fint med investeringer i fornybar energi, men de fleste rike land og selskaper bruker det som en unnskyldning for ikke å måtte gjøre noe med de utslippene de selv står for. Det hjelper ikke med fond til fornybar energi hvis man fortsetter å produsere fossilt brennstoff, som olje, sier Nakate.
Den 24 år gamle studenten og aktivisten fra Uganda, ble inspirert av Greta Thunbergs skolestreiker, og startet lignende klimastreiker da hun var 19 år. Hun begynte med å kommandere ut sine fire søsken med hjemmelagde plakater. De stilte seg opp på offentlige steder i Kampala, Ugandas hovedstad.
Etter en stund var den lille søskenflokken vokst til en stor bevegelse. Og Vanessa Nakate ble invitert av FN og andre store organisasjoner rundt om i verden for å tale klimasaken, hvordan den allerede påvirket millioner av liv på en negativ måte. Og hvordan kvinner og barn rammes hardest, også av klimaendringenes konsekvenser.
Slik havnet hun også i sveitsiske Davos i 2020, der verdens rikeste og mest innflytelsesrike hvert år møtes for å diskutere klodens utfordringer og løsninger. Nyhetsbyrået AP tok bilde av Greta Thunberg sammen fire andre miljøaktivister, der Nakate var den eneste afrikaneren. Før bildet ble publisert, fjernet AP Nakate fra bildet, slik at fire hvite aktivister stod igjen.
– Jeg ble utrolig lei meg og fortvilet, det var som om jeg aldri hadde vært der. Jeg ble ikke nevnt i artikkelen, jeg var den eneste som ikke var med på bildet, selv om vi alle fem hadde vært på den samme pressekonferansen, de samme møtene og de samme bildene, forteller Nakate.
På vei hjem twitret hun et spørsmål til AP om hvorfor hun hadde blitt fjernet fra bildet.
Da hun landet i Uganda var tweeten spredd over hele verden, og reaksjonene strømmet inn til støtte for henne. Det startet en internasjonal diskusjon om etnisitet i miljøbevegelsen.
– Fargede aktivister blir fjernet. Jeg fikk meldinger fra flere som hadde opplevd det samme som meg, men som ikke turte å si fra.
Hun hadde vanskelig for å ta unnskyldningen fra AP på alvor da den endelig kom.
– De påstod de ikke ville ha med bygningen bak meg i bildet, men ut fra andre bilder jeg så, var det lite troverdig, forklarer hun.
Vanessa Nakate vil fortsette som klimaaktivist, samtidig som hun begynner å studere igjen.
Hun tror det fortsatt er håp for kloden, hvis de rikeste og mektigste landene handler nå, og legger bort alle dårlige unnskyldninger for å slutte å investere i fossilt brensel.
Relaterte artikler
De spesielle jentene i generasjon Z
De hånes av mange voksne, har stor tro på seg selv og får gjennomført det som virker umulig. Jentene i generasjon Z har noe helt spesielt. Møt 11 unge jenter som endrer verden.10 kjendiser som ikke spiser kjøtt
Hverken glamourmodellen eller en av historiens smarteste menn er kjøttetere.