HÅPER FOLK BLIR: Knut Arild Hareide sa på den første konferansen i regi av det nyopprettede nettvekerket «Drivkraft» at han håper folk blir i partiet. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hareide om KrFs blå veivalg: Ikke et valg for evigheten

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide var stjernen på programmet da partiets røde fløy samlet seg i Oslo lørdag. Han ga ros til regjeringen, men mente det kunne blitt bedre med hans alternativ.

– Jeg har respektert og tatt konsekvensen av at partiet tok et annet valg. Jeg må innrømme at det er mange gode KrF-gjennomslag i regjeringsplattformen, men samtidig må jeg være ærlig på at jeg tror vi hadde fått enda større gjennomslag i en regjering bestående av sentrum og Arbeiderpartiet Men det får vi aldri vite, sa han og la til:

– Jeg håper så mange som mulig blir i partiet fremover.

les også

Ernas nye regjering slaktes i ny VG-måling – ville tapt 19 stortingsmandater

Forstår ikke kritikken

Talen var i forbindelse med det nystartede nettverket «Drivkraft» sitt første møte, der Hareide var invitert til å tale. Av hjernene bak det nye nettverket har to av tre meldt seg ut av KrF, men de avviser opprettelsen av noe nytt parti.

Flere har ytret kritikk mot opprettelsen, og mener det kan føre til ytterligere splittelse i et allerede presset parti. Det har Knut Arild Hareide ingen forståelse for, sier han til VG.

PÅ KONFERANSE: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i samtale med naturvernforkjemperen Dag Hareide etter sitt innlegg under nettverket Drivkraft sin første konferanse på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nei, det synes jeg det er veldig vanskelig å forstå. Det er viktig å jobbe for at KrF skal være mest mulig samlet, og da er det mye bedre at folk blir med i denne type initiativ enn at de melder seg ut av partiet og ikke blir med videre. Jeg er bare positiv, sier Hareide til VG.

les også

Alt kan rakne for Erna

Hareide mener opprettelsen av nettverket kan få flere av dem som var enige med ham selv i veivalget, men som ikke fikk viljen sin, til å bli værende i partiet.

– Jeg mener at det ikke er noen grunn til å være negativ til slike typer initiativ. Jeg ønsker jo at flest mulig blir med videre i KrF, og å ha et parti med størst mulig bredde.

les også

Bollestads menighet får kritikk etter «Kongo-tur»

– Gjort et valg på kort sikt

– Men tror du ikke dette kan bidra til enda mer høyre og venstrevridde bolker i partiet?

– Nei. Jeg tenker vi har gjort det valget. Det er jo en del her som ikke er med i KrF, så det er jo ikke noen fraksjonsvirksomhet i partiet dette her. Vi har gjort vårt valg og det må vi akseptere, sier han og legger til:

– Men de har jo ikke gjort et valg for evigheten da. De har gjort et valg på kort sikt.

– Hva legger du i det?

– Vi ønsket å gjøre dette valget nå, og ikke foran valget i 2021. Det har vi gjort og det vil ha konsekvenser til og med valget i 2021. Det blir ingen ny runde før det. Vi vet ikke hva valget i 2021 medfører. Det vil jo selvfølgelig kunne medføre at på et tidspunkt inn mot 2025 så kan det være annerledes, sier han og legger til:

– Dette er gjort på lang og mellomlang sikt, men det blir ingen ny runde før valget i 2021.

PARTIVETERANER: Kjell Magne Bondevik og Einar Steensnæs var tilskuere til Hareides tale i Oslo lørdag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Åpen for å fortsette

– Hva tenker du om partiet eventuelt skulle endre veivalget?

– Jeg har ikke tenkt så langt frem. Nå skal jeg gjøre jobben min i Stortinget fullt og helt for partiet. Jeg har hverken tenkt eller sett på de mulighetene og har tatt konsekvensene av det valget som er tatt og respekterer det. Først må jeg bestemme meg om jeg ønsker å stille til valg i 2021 og har nå god tid til å tenke på det.

Tror du at du vil gjøre det?

– Det at jeg stille til valg i 2021 er det absolutt en mulighet for. Jeg er motivert for å jobbe politisk.

– Ser du for deg å kunne lede partiet igjen ved et eventuelt veivalg i ditt favør senere?

– Det er ikke en sannsynlig mulighet nå. Det må jeg være ærlig å si. Selv om Lars Korvald gikk av for så å komme tilbake igjen, så tilhører nok det unntakstilfellene. Har man gått av, så har man gått av, sier Hareide.

ÅPNER FOR Å FORTSETTE: Knut Arild Hareide sier til VG at det «absolutt er en mulighet for» at han vil fortsette sin politiske karriere etter 2021. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hareide understreker at han ikke har noen rolle i Drivkraft og at hans rolle fremover vil være å representere KrF på Stortinget.

– Nå er valget gjort frem mot 2021. Det sa jeg jo også i innlegget mitt, at det valget som er gjort det respekterer jeg, og det kommer jeg til å følge opp. Men verdidebatten er naturlig nok viktig for meg, og noe jeg kommer til å fortsette å engasjere meg i.

– Jeg har respekt for valget partiet har tatt og det må jeg leve med.

les også

Dobbeltgjenger-trøbbel for KrF-Ulstein – kom ikke inn til ny minister-jobb i UD

– Ingen trenger å bite negler

Også stortingsrepresentant Geir Bekkevold (KrF) holdt et innlegg på Drivkrafts første møte. Han sa han hadde store forhåpninger til hva nettverket kunne bidra med.

– Vi har behov for et kristendemokratisk nettverk. Dette er ikke starten på et nytt parti. Det handler ikke om det, så ingen trenger å bite negler, sa Bekkevold.

Av andre profilerte KrF-folk satt også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i salen.

BEHOV FOR NETTVERKET: Stortingsrepresentant Geir Bekkevold holdt også innlegg på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Han understreket at «Drivkraft» ikke var starten på et nytt parti. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Roste partiets statsråder

I sin tale benyttet også Hareide muligheten til å gi ros til KrF-nestleder og landbruksminister Olaug Bollestad for regjeringsplattformens landbrukspolitikk. Han ga også ros til Kjell Ingolf Ropstad for hans gjennomslag i å økte barnetrygden og innføre fritidskort.

Hyllest fra den tidligere KrF-lederen fikk også partiets tredje statsråd Dag Inge Ulstein, for hans motstand mot Frps forslag om å bruke bistandspolitikk som pressmiddel.

– Han slo tydelig fast at vi aldri skal bruke utviklingspolitikken til å få noe tilbake, sa Hareide fra talerstolen.

Se hvordan det gikk da KrF hadde vorspiel før stortingsmiddag på slottet i høst:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder