Jakub Godzimirski mener polske myndigheter vil bruke situasjonen til å få egne statsborgere hjem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forsker om diplomatstrid: – Aldri hørt om noe lignende

Jakub Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), betegner den diplomatiske krisen mellom Norge og Polen som «spektakulær».

  • andre.lorentsen@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

Mandag ble den polske konsulen i Norge Slawomir Kowalski erklært uønsket som diplomat i Norge. Polen svarte med samme mynt og utviste en norsk konsul fra landet.

les også

Norsk diplomat erklært uønsket i Polen: – Helt urimelig

– Jeg har aldri hørt om noe lignende, sier Godzimirski til Aftenposten.

Forskeren poengterer at Kowalski er sendt som diplomat til Norge for å ta seg av konsulære saker. Barnevernssaker inngår i dette.

– Mange mener at barnevernet utøver sin myndighet på en kontroversiell måte. Når han sendes ut, så forsvinner personen. Problemet forsvinner ikke, sier Godzimirski.

– Overrasket

Han ser for seg at den diplomatiske krisen kan føre til at polske statsborgere velger å forlate Norge.

les også

Polen nekter å hente hjem uønsket diplomat

– Politiske krefter i Polen vil bruke dette for å få hentet polakker hjem. Det har vært et ønske lenge, sier Godzimirski som er overrasket over utfallet i saken.

– Jeg trodde at man skulle finne en mykere landing enn det som ble tilfellet, sier han.

Norsk diplomat sendes ut

Utenriksdepartementet bekrefter tirsdag at den norske diplomaten i Polen forlater landet innen mandag 18. februar.

– Vi har ikke fått noen klager på våre ansatte i Warszawa, og vi beklager derfor at Polen valgte å gjengjelde på denne måten, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg til VG.

Men til tross for den anstrengte situasjonen vil hun ikke si at dette påvirker dialogen mellom landene.

– Fra norsk side påvirker ikke denne saken vårt ellers gode bilaterale forhold til Polen. Vi ser frem til å fortsette vårt nære samarbeid.

les også

Polsk konsul utvist fra Norge

Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sa mandag til NTB at det er skuffende at Polen velger gjengjeldelse i denne saken.

Kowalski ble ifølge Enstad erklært uønsket som diplomat i Norge fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat. Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder