VOLDSOMT UVÆR: En ferge er på vei inn til havn i Port of Dover under uværet «Gareth», som herjer De britiske øyer, og er på vei over Norge tirsdag kveld. Foto: Gareth Fuller / PA Wire

Uværet «Gareth» er her: Kan gi halvmeter med snø og vindkast med orkans styrke

Vinteren er så visst ikke over: Fra tirsdag kveld og til utpå onsdag kan det falle inntil 50 cm snø eller sludd over Østlandet. I Nordland er det ventet inntil orkan i kastene.

Uværet har herjet De britiske øyer i natt og i formiddag, og der er den gitt navn på grunn av den sterke vinden og den veldige nedbøren: Uværet heter «Gareth».

Her kan du følge uværet «Gareth».

VOLDSOMT UVÆR: Slik blåste uværet «Gareth» over Storbritannia og Vestlandet i dag ved 1430-tiden. Uværet fortsetter med veldig snøfall på Østlandet og sterk vind i Nordland i morgen. Foto: Kart: Earth.nullschool.net

les også

Våren lar vente på seg - nå kommer kulda

Stormkast i vest

Vestlandet har fått merke første del av stormen – med vindkast helt oppe i full storms styrke – over 25 meter i sekundet tirsdag.

– Dette er et nokså kraftig lavtrykk som kommer inn vestfra, og som vil prege Sør- og Østlandet og Nordland også onsdag, forklarer statsmeteorolog Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt til VG.

Er det skikkelig uvær der du er? Send bilde/video til 2200@vg.no!

I England har «Gareth» tirsdag blåst trær over ende, og tungt regnvær har ført til at motorveier i Nord-England er stengt.

Ifølge The Telegraph ble en motorvei i Nord-England stengt i dag tidlig på grunn av «flash flooding», flere trær er veltet i London, og London City Airport måtte innstille på grunn av sterk vind.

les også

Dette var væråret: Ekstremkulde, ekstremvarme, ekstremtørke, ekstremnedbør

UUPSS! Slik så det ut da et fly landet i svært sterk sidevind på Leeds Bradford Airport i Yorkshire i formiddag, da stormen «Gareth» traff Storbritannia. Foto: Danny Lawson / PA Wire

Kuling, sludd og snø

Det er sendt ut farevarsel gult nivå for både Sørlandet og hele Østlandet, og dessuten for Rogaland på grunn av den veldige nedbøren som er ventet. Dette er uendret tirsdag kveld.

– Det vil variere mellom sludd og snø, så hvor mye det vil bygge på bakken, er usikkert. Men det er ventet fra 30–50 cm på det meste. Det er Østlandet vest for Oslo, altså Telemark og indre deler av Vestfold som vil få mest, sier Thorset.

– Det er ikke slik at snøen vil falle rett ned. Det er en del vind i dette, kuling ute på kysten, og noe mindre innover i landet, påpeker han.

Vakthavende meteorolog Marte Skjerdal forteller til VG sent tirsdag at det vil komme mer nedbør gjennom natten.

– Jeg tror det er mange i morgen som våkner opp til snø på bakken. Jeg regner med at mange er ute og måker bilen i kveld. Det må de nok gjøre i morgen også, sier hun.

Det vil også være en del vind på nattestid, men både vinden og nedbøren vil minke gjennom formiddagen onsdag. Skjerdal forteller at snøen nok blir liggende på innlandet, da det er meldt ganske kaldt fremover. På kysten kommer nedbøren i form av regn, og gradene ligger på vidt på plussiden.

les også

Mistet ti slektninger i monstertornadoen

Orkankast i Nordland

Den sterke vinden som traff Vestlandet tirsdag, vil treffe Nordland onsdag, og i sterkere grad.

– Det er samme lavtrykket som gir denne vinden, og i Nordland er det vel opp ett hakk. Det skjer gjerne en vindforsterkning ut fjordene i Nordland, og det kan også forekomme veldige vindkast idet vinden kommer over fjellene og ned i lavlandet, advarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder