HER TRAFF BILEN: Dette bildet er tatt i fartsretningen, og viser fjellveggen hvor bilen traff. Bilen er sladdet. Foto: Statens vegvesen

Rjukan-ulykken: Her traff veteranbilen fjellveggen

Ulykkesbilen ved Rjukan veide hele 2,3 tonn i tillegg til de fem voksne passasjerene. Den var bare utstyrt med en bremsekrets, og kjørte rett fram i hårnålssvingen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dette framgår av den foreløpige ulykkesrapporten fra Statens vegvesen, som VG har fått innsyn i. Den slår også fast at bilen hadde trommelbremser både foran og bak.

På bildene fra ulykken er ulykkesbilen sladdet, men de viser klart situasjonen på ulykkesstedet.

KJØRE RETT FRAM: Den voldsomme ulykken skjedde etter at veteranbilen hadde kjørt nedover en kilometer lang bratt og rett strekning, som endte i en hårnålssving med fjellvegg. Bilen er sladdet på bildet. Foto: Statens vegvesen

Brattere enn Måbødalen

Ulykken fant sted i den svært bratte Svineroivegen, hvor ett av verdens hardeste maraton avvikles. Blant syklister omtales den som en klatreutfordring fordi stigningen er på nærmere 9 prosent store deler av veien. Veien stiger 900 meter i løpet av 12,5 kilometer kjøring.

Til sammenligning oppgis den bratte Måbødalen i Hardanger med 7 prosent som høyeste stigning.

Ulykkesstedet ligger i nedre enden av en over en kilometer lang nokså rett og bratt strekning, som ender i en hårnålssving - hvor svingen går nesten 180 grader før nedstigningen fortsetter.

Kjørte rett fram i svingen

Her har bilen ifølge veivesenets rapport kjørt rett fram og truffet fjellveggen med katastrofalt resultat.

Bildene fra ulykkesstedet viser ingen tydelige bremsespor. Rapporten slår også fast at det var tørr asfalt, fint vær og god sikt da tragedien skjedde.

Den foreløpige obduksjonsrapporten etter dødsulykken ved Rjukan gir ingen umiddelbare svar på hva som forårsaket krasjet, ifølge politiet.

Politiet fortsetter sine undersøkelser etter bilulykken søndag ettermiddag der fem personer mistet livet. I en pressemelding skriver Sør-Øst politidistrikt at det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, og at en utvidet obduksjonsrapport vil komme på et senere tidspunkt.

FEM OMKOM: Dødsulykken skjedde langs fylkesvei 651 mellom Rjukan og Gaustatoppen. Foto: Asbjørn Torgersen, VG

Ulykken skjedde langs fylkesvei 651 mellom Rjukan og Gaustatoppen søndag ettermiddag. Fem personer mistet livet.

LES OGSÅ: Kragerø i sorg etter dødsulykken på Rjukan

De omkomne var Henning Aabøe Bentsen (f. 1962), Berit Bjørnsen (f. 1955), Anne Kristin Isaksen (f. 1959), Jan Bjørndal (f. 1955), alle fra Kragerø, og Wenche Kise (f. 1968) fra Skien. To av dem var samboere. Alle fem var venner som holdt til i det samme miljøet.

Reisefølget kjørte i en hvit amerikaner fra 1959. Det var ikke montert setebelter i bilen.

MANGE AVHØR: Politiet skriver i en pressemelding at de har dannet seg et bilde av hva som har skjedd i forbindelse med dødsulykken. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

AMERIKANER: Det var trolig en bil av denne typen som fem personer omkom i etter å ha kjørt i en fjellvegg på Rjukan søndag. Foto: Privat

– Politiet skal framover sammen med Statens Vegvesen og Statens havarikommisjon for transport undersøke bilen, sier etterforskningsleder Robert Strand i pressemeldingen.

– Dette arbeidet vil ta tid. Det er derfor for tidlig å si noe om årsak til ulykken. Samtidig har vi nå gjennomført mange avhør, og har dannet oss et bilde av hva som har skjedd, sier Strand.

KONDOLANSE: - Vi er i dyp sorg, sier Turid Amundsen etter at fire personer fra Kragerø omkom i en bilulykke ved Rjukan søndag. Her skriver Amundsen i kondolanseprotokollen som ligger ut på rådhuset i sentrum av byen. Foto: Christina Cantero, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder