HER TRAFF BILEN: Dette bildet er tatt i fartsretningen, og viser fjellveggen hvor bilen traff. Bilen er sladdet.
HER TRAFF BILEN: Dette bildet er tatt i fartsretningen, og viser fjellveggen hvor bilen traff. Bilen er sladdet. Foto: Statens vegvesen

Rjukan-ulykken: Her traff veteranbilen fjellveggen

INNENRIKS

Ulykkesbilen ved Rjukan veide hele 2,3 tonn i tillegg til de fem voksne passasjerene. Den var bare utstyrt med en bremsekrets, og kjørte rett fram i hårnålssvingen.

Publisert: Oppdatert: 04.09.18 21:19

Dette framgår av den foreløpige ulykkesrapporten fra Statens vegvesen, som VG har fått innsyn i. Den slår også fast at bilen hadde trommelbremser både foran og bak.

På bildene fra ulykken er ulykkesbilen sladdet, men de viser klart situasjonen på ulykkesstedet.

Brattere enn Måbødalen

Ulykken fant sted i den svært bratte Svineroivegen, hvor ett av verdens hardeste maraton avvikles. Blant syklister omtales den som en klatreutfordring fordi stigningen er på nærmere 9 prosent store deler av veien. Veien stiger 900 meter i løpet av 12,5 kilometer kjøring.

Til sammenligning oppgis den bratte Måbødalen i Hardanger med 7 prosent som høyeste stigning.

Ulykkesstedet ligger i nedre enden av en over en kilometer lang nokså rett og bratt strekning, som ender i en hårnålssving - hvor svingen går nesten 180 grader før nedstigningen fortsetter.

Kjørte rett fram i svingen

Her har bilen ifølge veivesenets rapport kjørt rett fram og truffet fjellveggen med katastrofalt resultat.

Bildene fra ulykkesstedet viser ingen tydelige bremsespor. Rapporten slår også fast at det var tørr asfalt, fint vær og god sikt da tragedien skjedde.

Den foreløpige obduksjonsrapporten etter dødsulykken ved Rjukan gir ingen umiddelbare svar på hva som forårsaket krasjet, ifølge politiet.

Politiet fortsetter sine undersøkelser etter bilulykken søndag ettermiddag der fem personer mistet livet. I en pressemelding skriver Sør-Øst politidistrikt at det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, og at en utvidet obduksjonsrapport vil komme på et senere tidspunkt.

Ulykken skjedde langs fylkesvei 651 mellom Rjukan og Gaustatoppen søndag ettermiddag. Fem personer mistet livet.

LES OGSÅ: Kragerø i sorg etter dødsulykken på Rjukan

De omkomne var Henning Aabøe Bentsen (f. 1962), Berit Bjørnsen (f. 1955), Anne Kristin Isaksen (f. 1959), Jan Bjørndal (f. 1955), alle fra Kragerø, og Wenche Kise (f. 1968) fra Skien. To av dem var samboere. Alle fem var venner som holdt til i det samme miljøet.

Reisefølget kjørte i en hvit amerikaner fra 1959. Det var ikke montert setebelter i bilen.

– Politiet skal framover sammen med Statens Vegvesen og Statens havarikommisjon for transport undersøke bilen, sier etterforskningsleder Robert Strand i pressemeldingen.

– Dette arbeidet vil ta tid. Det er derfor for tidlig å si noe om årsak til ulykken. Samtidig har vi nå gjennomført mange avhør, og har dannet oss et bilde av hva som har skjedd, sier Strand.

Her kan du lese mer om