TILFREDS: Advokat Nils Christian Nordhus er oppnevnt som forsvarer for den etterlyste franskmannen. Nordhus mener det er fortjent at klienten endelig kan få tilbake friheten. Foto: FRODE HANSEN

Høyesterett: Politiet må løslate etterlyst franskmann

Den franske statsborgeren var etterlyst internasjonalt for svært alvorlige forbrytelser i hjemland. I fjor ble franskmannen pågrepet i Norge, men nå må politiet løslate ham fra varetekt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en fersk avgjørelse i Høyesterett.

– Nå er det «game over» for påtalemyndigheten. Alle ankemuligheter er uttømt, sier den etterlyste franskmannens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, til VG.

Ifølge forsvareren, er hovedårsaken til løslatelsen politiets egen skyld. Han mener de har somlet unødvendig med saksbehandlingen og rett og slett glemte at den etterlyste franskmannen satt varetektsfengslet.

– Det er alvorlig og må få konsekvenser, har Nordhus uttalt til VG tidligere.

les også

Forsvarsadvokat: Politiet glemte varetektsfange

Ti måneder i varetekt

I fjor etterlyste franske myndigheter den aktuelle franskmannen i 60-årene internasjonalt. Han er dømt for svært alvorlige forbrytelser i hjemlandet og har fem år igjen av soningstiden, ifølge en kjennelse fra Nedre Romerike tingrett.

Franskmannen ble pågrepet på Gardermoen 10. november i fjor, og har siden sittet ti måneder i varetekt i påvente av en utlevering til hjemlandet.

Forsvarer: Vel fortjent

I slutten av august begjærte franskmannen seg løslatt fra varetekt, hovedsakelig på grunn av manglende fremdrift og liggetid i utleveringssaken.

Han fikk fullt medhold både i Nedre Romerike tingrett og i Eidsivating lagmannsrett – og nå også i Høyesterett.

«Ankeutvalget finner det enstemmig klart at anken ikke kan føre frem. (...) Anken forkastes.», står det i kjennelsen fra landets øverste domstol.

– Ankeprosjektet var lite skjønnsomt. Dette var vel fortjent, og min klient kan endelig få tilbake friheten, sier Nordhus.

Politiadvokat Julie Wangensteen Lien i Øst politidistrikt er påtaleansvarlig i saken, men hun har ikke vært tilgjengelig for kommentarer fredag.

Departementet: Kommenterer ikke enkeltsaker

Rundt en uke etter at han ble pågrepet på Gardermoen, ble franskmannen formelt begjært utlevert av franske myndigheter. 

Justisdepartementet ønsker ikke å kommentere hverken kontakten med Frankrike rundt utleveringssaken eller politiets håndtering av saken.

– Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker, i tillegg hører denne saken inn under påtalemyndigheten, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder