Foreningen Stig gård, som driver nærmiljøtiltak på Haugenstua i Stovner bydel, sendte en bekymringsmelding til partigruppene i bystyret 12. februar som Klassekampen har fått innsyn i. Her kommer de med svært sterke advarsler: Foto: Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Natteravner i Oslo-bydel: Slår alarm om narkobruk og bevæpning blant barn og ungdom

I en bekymringsmelding til Oslo kommune beskriver Natteravnene i Stovner bydel en situasjon hvor mindreårige røyker hasj, går med kniv og driver med dopsalg.

  • andre.lorentsen@ntb.no

– Vi har aldri før hatt så mange sinte ungdommer som vi har nå, sier leder av Vestli Vel og natteravn Annstein Garnes til Klassekampen.

I bekymringsmeldingen til kommunen ramser natteravnene blant annet opp følgende situasjoner:

"9-åring som røyker hasj (…) 15-åring på METamfetamin (…) ungdommer i alderen 12–13–14 opp til 18 som sier at de skylder så mye penger at de ikke ser annen utvei enn å selge, ungdommer som bevæpner seg både med kniver og skytevåpen (…) Det brenner igjen biler i bydelen.»

les også

Skolevolden: 19-årig elev: – Nektet å komme ut. Da kom de inn og banket meg der jeg satt

– De to siste ukene har vi hatt fire bilbranner her, utdyper Garnes.

Han sier en liten gruppe faller stadig mer utenfor.

– Det er et femtitalls ungdommer hvor det er mellom åtte og ti verstinger som bruker dop, truer og har et voldspotensial, sier han.

les også

Norsk kriminolog: – Sveriges problemer handler om grupper som har havnet utenfor

Foreningen Stig gård, som driver nærmiljøtiltak på Haugenstua i Stovner bydel, sendte en bekymringsmelding til partigruppene i bystyret 12. februar som Klassekampen har fått innsyn i. Her kommer de med svært sterke advarsler:

«Vi vil derfor rette en advarsel om at drapsforsøk og i verste fall regelrette henrettelser blant ungdommer i Oslo kan være nærliggende», heter det i brevet, hvor de ber om et møte med byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

les også

KOMMENTAR: Et ran i storefri

Leder av enhet øst i politiet, John Roger Lund, har sett rapportene fra Natteravnene. Han sier at politiet ikke går god for alle opplysningene, som at niåringer røyker hasj.

– Når det er sagt, så er politiet bekymret for enkelte ungdommer i Stovner bydel. Vi prøver å sette disse under lupen og få dem ut av kriminalitet, sier han til Klassekampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder